CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Politico: 50 de miliarde pentru Ucraina nu înseamnă nimic. Trebuie mult mai mult!

0 comentarii / 1712 vizualizări / 7 februarie 2024

”În timp ce republicanii zădărnicesc eforturile SUA de a aproba 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, Europa se confruntă cu o factură și mai mare. Deci ce urmează? Abia s-a uscat cerneala pe acordul UE de a trimite 50 de miliarde de euro Ucrainei și deja par a fi grăunțe pentru găini” scrie publicația Politico, într-o amplă și îngrijorătoare analiză.

În condițiile în care nevoile financiare ale țării cresc pe zi ce trece, în timp ce războiul cu Rusia se prelungește pentru al treilea an, Occidentul – și în special Europa – se confruntă cu adevărul inconfortabil că va fi nevoit să plătească mult mai mult.
UE a crezut că se poate baza cel puțin pe contribuția substanțială a Statelor Unite pentru a menține Ucraina în viață. Însă incapacitatea președintelui Joe Biden de a face să treacă prin Congres un pachet de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari nu numai că lasă țara devastată de război în acest moment în impas, dar este un semn prevestitor, poate, a ceea ce ar putea aduce o președinție a lui Donald Trump. Acest lucru nu face decât să agraveze temerile din cercurile UE că blocul va trebui să suporte cea mai mare parte a costurilor Kievului.

În timp ce suma de 50 de miliarde de euro alocată de UE este destinată desfășurării în perioada de până în 2027, FMI estimează deficitul de finanțare al Ucrainei la peste 40 de miliarde de dolari numai în acest an.
Pentru Kiev, unul dintre cele mai mari riscuri este acela că un deficit de ajutor ar fi de natură să îl împingă pe calea inflaționistă a tipăririi unor sume semnificative de bani noi.

„Toată lumea își dă seama că 50 de miliarde de euro nu este suficient”, a declarat Johan Van Overtveldt, un conservator belgian care prezidează Comisia pentru buget a Parlamentului European. „Europa își dă seama că trebuie să își intensifice eforturile”. Și prin aceasta, el se referă la găsirea de bani din altă parte.
Conform estimărilor Băncii Mondiale, nevoile pe termen lung ale Ucrainei pentru reconstrucție se ridică la 411 miliarde de dolari.
La Bruxelles și în cele mai importante capitale naționale ale Europei, gândurile se îndreaptă acum către modalități alternative de a obține bani. Există o recunoaștere a faptului că, la un moment dat, Kievul ar putea fi nevoit să învețe să se descurce singur, a declarat Matteo Patrone, unul dintre cei mai importanți funcționari care lucrează în Ucraina pentru Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), un creditor public. ”Ucraina trebuie să devină mai autosuficientă în viitor, deoarece nu poate continua să își finanțeze jumătate din buget prin finanțare externă”, a spus el, mai scrie Politico. (Traducere și adaptare B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998