CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

POLITICO: Iau amploare protestele fermierilor francezi, ecou al celor din România

1 comentariu / 2101 vizualizări / 23 ianuarie 2024

Protestele fermierilor se răspândesc în Franța, acaparând agenda înainte de alegerile europene, iar extrema dreaptă atacă bilanțul lui Macron în domeniul agriculturii și al reglementărilor UE în încercarea de a miza pe nemulțumirea agricultorilor scrie publicația europeană Politico.

Protestele din Franța sunt un ecou al demonstrațiilor care au avut loc în Europa în ultimele săptămâni, în special în Germania, Polonia și România. Deși nemulțumirile locale variază, cauza principală a acestor proteste se află în politica UE, a declarat Arnaud Rousseau, președintele principalului sindicat al fermierilor din Franța, FNSEA. Într-un interviu radiofonic, Rousseau a criticat „politica europeană de neînțeles” și a afirmat că strategia Comisiei Europene „De la fermă la furculiță”, menită să facă agricultura mai ecologică, afectează creșterea economică în sectorul agricol, mai punctează publicația.

Premierul Franței, Gabriel Attal. urma să se întâlnească cu reprezentanții sindicatelor în cursul zilei de luni, dar controlul organizațiilor comerciale asupra mișcării de protest este neclar, ceea ce a dus la comparații cu mișcarea necoordonată a „Vestelor Galbene” din 2019.

Jordan Bardella, al cărui partid, Rassemblement national (RN), a oscilat pe tema rămânerii sau nu a Franței în UE, a acuzat „Europa lui Macron” că dorește „moartea agriculturii franceze”, în timpul unei vizite la o fermă din sud-vestul țării, sâmbătă.

Extrema dreaptă, care are un avans de 10 puncte procentuale în cele mai recente sondaje pentru alegerile europene, face presiuni pentru o „stare de urgență” în domeniul agriculturii, o politică agricolă protecționistă și pentru ca Franța să iasă din acordurile de liber schimb.

Între timp, Attal a promis că se va asigura că agricultorii își vor primi „partea lor echitabilă” ca producători de alimente și a declarat că guvernul său va căuta răspunsuri pentru ca agricultorii să nu fie neajutorați în fața restricțiilor de mediu, inclusiv a noilor reguli privind utilizarea pesticidelor. „De la [alegerea lui Macron în] 2017, guvernul a fost întotdeauna alături de agricultori în timpul crizelor”, a spus el, adăugând că guvernul său va căuta modalități de a elimina obstacolele administrative.

Macron a fost zdruncinat de nemulțumirea rurală franceză, a relatat POLITICO săptămâna trecută, temându-se că extrema dreaptă va profita de situație și va racola o bază de alegători care l-a susținut în mare parte pe președinte încă de la prima sa alegere. Președinția franceză a cerut reprezentanților statului să se întâlnească cu fermierii, în timp ce membrii cheie ai cabinetului au încercat să calmeze situația, în același timp lansând atacuri împotriva extremei drepte.

„Mă bucur că domnul Bardella a dezvoltat un interes pentru agricultură în weekend”, a declarat ministrul agriculturii, Marc Fesneau, care a vizitat și el o fermă sâmbătă. „Ce a promovat el în Parlamentul European pe probleme agricole?”, a întrebat el retoric.

Într-un semn revelator al temerilor din ce în ce mai mari ale guvernului, o reformă menită să încurajeze tinerii să se angajeze în agricultură, care ar fi trebuit să fie prezentată la sfârșitul acestei luni, a fost amânată pentru a evalua posibilitatea de a adăuga măsuri de combatere a birocrației, mai scrie Politico. (B.T.I.)

foto: FSNEA

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. […] Sursa: inpolitics.ro […]

Nu sunt permise comentariile.

STRTIME=1662721998