Ponta si America
0 comentarii / 1874 vizualizări / 10 ianuarie 2014
Deputatul si mogulul de televiziune, Sebastian Ghita, prietenul premierului Victor Ponta, nu se stie in care dintre aceste calitati, l-a mustrat sever pe Gyorgy Frunda. Acesta fiind, la randul sau, consilier al premierului. Motivul declarat de galceava este recenta afirmatie a domnului Frunda, legata de tratamentul aplicat Romaniei de marele sau aliat strategic. Acesta considera ca suportam mai degraba rigorile unei colonii decat cele ale unui partener politic. Si scandalul nu se opreste, fireste, aici.
S-a creat o situatie extrem de complexa, astfel incat foarte putine persoane au acces la toate informatiile pentru a putea emite o judecata de valoare. Avem insa cateva certitudini. In primul rand, aceea ca subsecretarul de stat de la Washington, doamna Victoria Nuland, a fixat ea insasi agenda de lucru in Romania, pe care i-a comunicat-o ministrului de Externe. Rangul emisarului american, dincolo de faptul ca reprezinta cea mai mare putere a lumii si cel mai important aliat al Romaniei din afara Uniunii Europene, este acela de adjunct al unui ministru de Externe. In consecinta, intr-o vizita efectuata intr-un alt stat, ea ar trebui sa se intalneasca cu omologul ei, cum ar fi, in cazul Romaniei, un secretar de stat de la M.A.E. si, avand in vedere curtoazia obligatorie, cu seful diplomatiei, in speta cu domnul Corlatean. Sau doar cu acesta. Ceea ce se si intampla. Tinand cont de relatiile exceptionale statornicite intre Bucuresti si Washington, emisarul Statelor Unite, indiferent de rang, poate fi invitat, tot din motive de curtoazie, chiar si de presedintele statului. Ceea ce, din nou, s-a intamplat. Chiar daca atunci cand domnul Victor Ponta, care este chiar seful Executivului in administratia statului, cu doua trepte mai sus decat doamna Victoria Nuland, in vizita la Washington fiind, nu a fost invitat de presedintele Statelor Unite nici macar pentru o formala strangere de mana. Ponta a avut totusi o convorbire cu Bracka Obama, e adevarat, neoficiala, aparent intamplatoare, la Johannesburg, cu ocazia funeraliilor lui Nelson Mandela.
Pana aici totul este logic si se inscrie in limitele raporturilor firesti dintre doua state partenere, unul reprezentand cea mai mare putere mondiala, celalalt plasandu-se undeva, ca ordine a importantei, la periferia Europei. Mai departe insa exista semne de intrebare pe care domnul Frunda le-a interpretat in felul domniei sale. Pe agenda de lucru a emisarului departamentului de stat, comunicata la Bucuresti, a figurat si o intalnire cu presedintele Consiliului Sperior al Magistraturii. Care a fost chemat, hai sa spunem invitat, in acest scop la Ambasada Satelor Unite cu o zi mai devreme pentru a avea o discutie pregatitoare nu cu ambasadorul, care nu exista, ci cu insarcinatul cu afaceri. Ce reprezinta Ambasada? Ce reprezinta emisarul special sosit la Bucuresti? Guvernul Statelor Unite. Cu alte cuvinte, presedintele CSM a fost chemat la Guvern. Nu la Guvernul Romaniei, ci la un Guvern partener. Pentru a discuta despre ce? Aflam, cat se poate de explicit, din agenda de lucru a emisarului special. Despre statul de drept si despre independenta Justitiei. E in regula. Asemenea dialoguri sunt necesare. Si se pot dovedi utile, avand in vedere experienta in materie de democratie a Washingtonului. Ma intreb insa, si probabil ca si domnul Frunda s-a intrebat inainte de a se referi la un tratament de tip colonial, ce s-ar intampla daca, sa spunem, saptamana viitoare insusi premierul Romaniei, care are un rang in Executiv cu doua trepte mai inalt decat al doamnei Victoria Nuland si care chiar reprezinta, in calitate de premier, statul in care functioneaza acest CSM, l-ar invita in Palatul Victoriei, pentru discutii avand aceleasi teme, pe presedintele respectivei institutii. Cred ca ar iesi un scandal monstru. Care ar reverbera pe intreaga planeta. In ideea ca Victor Ponta atenteaza la independenta Justitiei.
Situatia devine si mai complicata, intrucat doamna Victoria Nuland nu si-a exprimat dorinta de a se intalni si cu premierul Ponta. Si nici cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, implicatii si ei in ceea ce inseamna stat de drept si independenta a Justitiei. La inceput, atat premierul, cat si Corlatean au confirmat acest lucru. Apoi, amandoi, dintr-un motiv numai de ei stiut, au transmis o informatie conform careia Victor Ponta avea un program aranjat si nu mai putea sa il schimbe.
Asa se face ca astazi toata lumea il cauta pe Victor Ponta. Care, pana la aceasta ora, nu e de gasit.
Acesta este contextul in care cel mai apropiat prieten al premierului il ataca public si violent pe consilierul acestuia. Cat priveste reactiile la cele doua pozitii diametral opuse venite din proximitatea premierului, ele cu certitudine nu se sfarsesc azi. (Sorin Rosca Stanescu)
Sursa: CorectNews
Comenteaza