Presa intre doua lumi paralele
0 comentarii / 1567 vizualizări / 3 mai 2013
Cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Pasti, presa din Romania a primit de la iepuras, deghizat in Curte Constitutionala, un cadou de exceptie. De acum incolo, ziaristii vor putea fi pedepsiti penal pentru calomie si insulta. Aceasta decizie, in mod straniu, nu a starnit nicio reactie semnificativa in plan intern si absolut nicio reactie externa. Ca si cand presa ramane suspendata intre lumi paralele. Cu libertatea ei cu tot.
Aproape douazeci de ani, daca ne referim doar la perioada post-Ceausescu, organizatiile interne care apara drepturile si libertatile fundamentale ale omului, inclusiv organizatiile de presa, atatea cate au existat, s-au luptat pentru dezincriminarea calomniei si insultei. Pentru scoaterea lor din Codul penal. In aceasta operatiune, jurnalistii romani au beneficiat de sustinerea activa a organizatiilor internationale si a Guvernelor din Uniunea Europeana si din Statele Unite. Zilele trecute, aproape pe sest, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, dupa o pauza de cativa ani, ca cele doua infractiuni trebuie reactivate. Si, culmea, aceleasi institutii, care in trecut au sustinut ca mentinerea in Codul penal a calomniei si insultei reprezinta o ingradire grava a dreptului la libera exprimare si ca ele il inhiba pe jurnalist, acum sunt lovite de paralizie. Nu au nicio reactie. Ce-i drept, nu exista niciun partid politic care sa fi protestat. Guvernelor si organizatiilor internationale nu li s-a semnalat, de care nimeni din Romania, ca zilele trecute s-a petrecut ceva grav. O veritabila miscare de regres in materie de democratie. Pur si simplu, presa sta agatata intre lumi paralele.
Aceasta ultima lovitura se adauga altora care au venit treptat. Cum mai semnalam si altadata, exista o discriminare, de ani de zile, intre presa audiovizuala, supusa unei legi care ii poate cenzura continutul in numele interesului public, si celelalte forme de presa – scrisa si electronica – nesupuse unor restrictii. In acest sens, in acceptiunea libertatii de expresie, nu s-ar putea interveni decat intr-o singura directie – renuntarea la orice forma de cenzura.
Foarte recent, Guvernul a dat o ordonanta de urgenta, extrem de utila, legata de publicitatea platita. Aceasta distruge practic monopolul marilor societati de advertising. Starea economica a presei audiovizuale se va putea imbunatati. Din pacate, ordonanta de urgenta nu mentioneaza nimic in legatura cu presa scrisa si cu presa electronica. Si, din acest motiv, asistam la o noua forma de discriminare.
Ceea ce este cu adevarat uluitor este constatarea, pe care nu ma feresc deloc sa o fac acum, ca presa din Romania si-a pierdut instinctul de conservare. Reflexul de aparare. In definitiv, daca ziaristii insisi, lezati prin masuri arbitrare, cum este de exemplu ultima decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei, nu reactioneaza si nu trag, cel putin, semnale de alarma, de ce ar reactiona altii?
Daca libertatea de actiune a presei este mai redusa, atunci primul rezultat va fi un tip de jurnalism mai putin ofensiv. Mai putin critic. Ultima consecinta este ca cetateanul va fi mai putin aparat. Intr-un raport direct proportional cu numarul anchetelor penale indreptate impotriva unor ziaristi pentru calomnie si insulta. (Sorin Rosca Stanescu)
Sursa: CorectNews
Comenteaza