CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Proiect ultrasecret: renasterea PNTCD, cu Patriciu si Catarama virfuri de lance

0 comentarii / 1235 vizualizări / 7 noiembrie 2011

În culisele politicii se pregătește, în cel mai deplin secret, o mișcare spectaculoasă, care ar putea schimba destul de mult datele ecuației electorale, e vorba de lansarea unei mișcări de dreapta care să capteze electoratul derutat de PNL-ul orientat spre stînga și nemulțumit de guvernarea PDL.

În rîndurile care urmează suntem în măsură să lămurim cîteva mistere ale ultimei perioade, între care răceala tot mai pronunțată dintre Patriciu și PNL, materializată prin recentul sondaj comandat de Adevărul, în care USL are doar 52%, dar și mișcările de trupe din PNȚCD, implicarea lui Băsescu, întețirea mesajelor lui Lăzăroiu privind apariția de noi forțe pe dreapta șamd.
De remarcat că, zilele trecute, pînă și sobrul Kelemen Humor, liderul UDMR, declara fără echivoc, într-o emisiune la TVR, că pînă la alegeri vor apărea categoric surprize, materializate prin apariția de noi forțe politice. ”Surprize au fost, vor mai fi surprize. Au fost ţări unde cu cîteva luni înainte de alegeri au fost înfiinţate partide politice şi au avut susţinere, deci, din acest punct de vedere, eu cred în şansa fiecăruia, de a înfiinţa o mişcare şi, după aceea, un partid” declara Hunor, pe 30 octombrie.

Udemeristul știa mai multe, în mod cert, dar nu a vrut să marșeze. Într-adevăr, se lucrează de zor, în culise, la o mișcare politică interesantă.
Mai exact, planul are mai multe etape. Prima dintre ele este unificarea grupărilor țărăniste întru refacerea fostului PNȚCD, iar, pentru asta, Traian Băsescu i-a convocat personal pe liderii facțiunilor la Cotroceni. Din informațiile noastre, președintele i-a amenințat pe țărăniști că lipsa unei înțelegeri rapide va duce la pierderea sprijinului popularilor europeni. Țărăniștii nu s-au încadrat în timp, iar azi se pune la vot, în PPE, suspendarea partidului lui Coposu din grupul amintit, ceea ce va duce în mod cert la o înmuiere a ostilităților și la reluarea negocierilor.
Oricum, regruparea e doar o chestie de timp, întîrzierile fiind doar opera unor orgolii de moment.

Pasul doi va fi, potrivit unor surse bine informate din interior, crearea unei mișcări tip Convenția Democratică, pentru că se estimează că partidul nu are șanse dacă participă în alegeri cu un nume, PNȚCD, insuficient reabilitat. În noua grupare vor intra, alături de PNȚCD, mai multe organisme civice, între care două, atenție!, conduse de Dinu Patriciu, respectiv Viorel Cataramă. Cei doi formează un important pilon al noii grupări, deși nu intenționează nici să devină membri ai PNȚCD, nici să candideze în alegeri. Își vor folosi, în schimb, din plin resursele materiale și nu numai, de care dispun, pentru propulsarea noii mișcări politice în prim plan, dar, în special, pentru atragerea de figuri marcante ale liberalismului alături de noua mișcare.

Care, în ciuda unor speculații de ultimă oră, nu se va îngloba în așa numita Mișcare Populară pritocită de PDL și nici nu va încheia alianțe pre-electorale cu partidul de guvernămînt, ceea ce nu exclude, însă, colaborări ulterioare.

Un prim pas a fost deja făcut în această direcție: sîmbătă, PNȚCD și Asociația 21 Decembrie 1989 au constituit alianța Calea Dreapta. Cooptarea revoluționarilor denotă clar că noua grupare își propune să adopte nu doar poziții de drepta, dar și atitudini clar anticomuniste, în subsidiar anti-pesediste, evident.

De altfel, într-un interviu luat azi de oficiosul puterii, EVZ, Cataramă recunoaște, voalat, că își pregătește revenirea în politică: „S-ar putea să aveţi o surpriză. Să ies din conul de umbră cât de curând!”. În același interviu, el spune că Antonescu a dus partidul pe stînga și că România a avut, după revoluție, doar trei liberali autentici: el, Patriciu și defunctul Horia Rusu.

Aceleași surse afirmă, totodată, că noua mișcare își propune să defileze, pînă la alegeri, cu cîteva mesaje de dreapta foarte clare și concise, la loc de cinste fiind menținerea cotei unice și eliminarea oricăror impozite pentru veniturile de pînă la 2500 RON pe lună.
Se mizează, cum spuneam, pe deruta electoratului autohon de dreapta, care, pe de-o parte, e dezamăgit de politica PDL (partid care, oricum, a fost de stînga pînă acum doar cîțiva ani), iar pe de alta nu se mai regăsește în alianța dintre PNL și un partid de stînga, PSD.

În plus, se mizează puternic pe sprijinul Bisericii, care, nici ea, nu mai are relații prea strălucite nici cu opoziția actuală, nici cu PDL. În cazul opoziției, PNL și PSD s-au dovedit incapabile să inițieze un dialog cu liderii BOR, în timp ce la PDL lucrurile sunt ceva mai complicate, în sensul că partidul de guvernămînt a pompat bani frumoși în biserici, pe de-o parte, dar, pe de alta, a adoptat o serie de măsuri care nu sunt pe placul ortodoxiei, de la dezincriminarea incestului la desfacerea căsătoriilor doar prin prezența la starea civilă, ceea ce poate afecta familia, ca instituție. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998