CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Proiectul Rosia Montana si sperietoarea Europa Nostra

0 comentarii / 1623 vizualizări / 13 iunie 2013

Roşia Montană a fost inclusă, pentru peisajul său cultural-istoric, pe lista celor mai periclitate şapte situri şi monumente din Europa selectate pentru Programul de advocacy şi salvare, inaugurat anul acesta, de către organizaţia pentru patrimoniu Europa Nostra.

Peisajul cultural-istoric Roşia Montană a fost selectat în lista finală, alături de Amfiteatrul roman din Durres (Albania), Centrul istoric al oraşului Nicosia (Cipru), Fortificaţiile Vauban din Briancon (Franţa), Mănăstirea San Benedetto Po (Italia), Mănăstirea din Setubal (Portugalia) şi Biserica armenească Sfântul Gheorghe din Mardin (Turcia). Anunţul a fost făcut de organizaţia pentru patrimoniu Europa Nostra, miercuri, la biroul din Atena al Parlamentului European, conform Mediafax. „Aceste monumente şi situri au fost selecţionate nu doar fiindcă ne spun o poveste fascinantă despre trecutul nostru comun, întărind sentimentul apartenenţei la o familie europeană, dar şi pentru faptul că sunt foarte preţioase pentru comunităţile locale, profund angajate în salvarea lor”, a declarat preşedintele Europa Nostra, tenorul Placido Domingo. Organizaţia mai arată că peisajul minier de la Roşia Montană este unul dintre cele mai reprezentative din Europa şi că este în prezent serios ameninţat de un uriaş proiect minier în carieră deschisă.

Dincolo de aparenta grijă pentru mediul european, strecurarea Rosiei Montana pe lista este mai degraba o manevra propagandistica a partenerilor Europa Nostra din tara, asa cum sunt ARA si Alburnus Maior. Scopul nu este mult clamata salvare a patrimoniului sau a comunitatii, ci blocarea unui proiect industrial. Folosirea ONG-urilor de catre tari si companii pentru a impiedica realizarea unor proiecte economice este o practica des intalnita. Cel mai bun exemplu este cel al gazelor de sist, unde tarile exportatoare de gaze naturale, in primul rand Rusia, folosesc o serie de organizatii de mediu, unele foarte cunoscute, pentru a organiza presiuni publice asupra guvernelor care decid sa exploreze sau sa exploateze gazele de sist. Rusia si ONG-urile sale partenere – pentru ca pe cele adevarate si folositoare guvernul rus le șicaneaza cu orice ocazie -, organizeaza periodic in tari ca Bulgaria, Lituania, Polonia si Romania tot felul de „dezbateri”, intalniri si manifestatii pentru a atrage atentia asupra „pericolelor ecologice” generate de tehnologiile de exploatare a gazelor de sist. Acelasi lucru se intampla si cu Europa Nostra in cazul Rosia Montana. Fara sa stie situatia exacta a patrimoniului de aici, a comunitatii, fara sa incerce sa afle dorintele si problemelor oamenilor din zona, EN si „informatorii” sai din Romania tot strecoara Rosia Montana in tot felul de liste si apeluri pentru a opri proiectul.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998