CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

PSD e KO. Urmeaza anticipate in toamna?

0 comentarii / 2031 vizualizări / 24 februarie 2010

Scena politică e răvășită de disoluția PSD, de tensiunile din PNL și de felul meticulos în care PDL își consolidează puterea, zi după zi. Un singur pas mai desparte PDL de triumful absolut, care să-i netezească supremația pînă în 2012 și chiar după aceea, iar acest pas l-ar putea reprezenta cu succes provocarea de alegeri anticipate în toamnă.

Suspecta precipitare spre congres a PDL

O informație care a trecut mai degrabă neobservată este cea de acum cîteva zile, potrivit căreia PDL s-a decis, brusc, să își convoace congresul în martie și nu în toamna acestui an, așa cum se stabilise inițial. Stabilit e un fel de a spune, pentru că impresia lăsată, pînă de curînd, de PDL a fost, mai degrabă, că respectivul congres e o formalitate pentru care nu merită să își bați capul. Informațiile recente, însă, arată cu totul altceva: nu doar că forul suprem va fi rapid organizat, dar va marca o restructurare din temelii a partidului și, foarte important de observat, o gigantizare la nivelul funcțiilor de conducere. Se vor înființa patru funcții de prim-vicepreședinți, cel puțin 12 funcții de vicepreședinți și 16 de secretari executivi, la care se vor adăuga funcții nou-înființate de secretari regionali. În plus, comisia de statut a PDL a mai stabilit includerea colegiilor ca structură în cadrul organizaţiilor judeţene, aflate în subordinea Birourilor permanente Judeţene şi al căror rol va fi de coordonare a politicilor de la nivelul colegiilor uninominale cu Parlamentul. Odată cu congresul, PDL va ține și Consiliul Național de Coordonare, care alege funcțiile mai puțin importante din partid, ceea ce sporește impresia de precipitare suspectă.

Ruperea PSD, între ”partidul coloneilor” și ”partidul generalilor”

Ce se întîmplă, în paralel, la PSD? Simplu: partidul este într-o disoluție deplină. În 1997 s-a încercat distrugerea sa prin ApR, ”partidul coloneilor”, acum se confruntă cu grave probleme provocate de ”partidul generalilor”. În perioada care urmează vor continua demisiile de parlamentari pe bandă rulantă și întărirea viitorului partid de centru-stînga, UNP. Plecările sunt programate în sistem ”bucată cu bucată” și fiecare membru care pleacă are grijă să arunce cu noroi în urmă. Pînă și blajinul Răzvan Theodorescu, (inexistent în politică de multă vreme), mai înainte de a porni spre fotoliul de președinte al Academiei a ținut să dea un cap în gură partidului, un mesaj destul de prost transmis mediilor intelectuale de vîrf, am zice noi.

Mesajul ”dur” al PSD: ”Luați-i de pe noi, că îi omorîm!”

La atacuri, PSD se apără cu infantilul președinte Victor Ponta, cu Marian Vanghelie, cu Andronescu ”Mînă-de-fier” și cu o garnitură de vicepreședinți complet anonimi (Câlea, Toma, Chelaru, Prioteasa, Negoiță etc). Partidul e complet groggy în fața loviturilor: Diaconescu sugerează că a plecat pentru că a fost filat, murdar, de proprii colegi. În loc să îi ceară dovezi ori să îl trimită la plimbare (mai ales că tot a plecat singur), Ponta iese public și promite măsuri dure contra vinovaților, ceea ce e un fel de recunoaștere a faptelor. În planurile de viitor imediat ale partidului stă o reorganizare amplă, de sus în jos și de jos în sus, la nivel de filiale, de statut – printr-un nou congres, în vară sau toamnă – și de conducere la vîrf, pentru că actualii vicepreședinți ar putea fi schimbați după modificarea statutului. Ceea ce înseamnă că mult timp de aici înainte, PSD va prins în vîltoarea reformei interne.

Și dacă PDL joacă pe cartea cea mare?

Marea întrebare: ce se va întîmpla dacă PDL decide să joace pe cartea cea mare și forțează alegeri anticipate în toamnă, profitînd de faptul că deține o majoritate neoficială în parlament, care poate jongla cum vrea cu numirea premierului ? Să o luăm metodic:

– PSD va fi prins în cel mai prost moment al existenței sale, dezorganizat, debusolat, fără resurse, fără mesaj iedologic, fără vectori de imagine, agitat de răfuieli interne și în plin proces de reorganizare. (Atenție, pînă acum, împotriva PSD nici măcar nu a fost folosită artileria grea a DNA. Va veni și ea, însă, cu siguranță). În plus, va fi puternic concurat electoral de către UNP, dacă nu cumva și de alte partide mai mici, pe cale de apariție.

– PNL se va afla tot în proces de reorganizare, după congresul care urmează, dar, cel mai grav, se va confrunta cu schimbarea iminentă a legii electorale, cel mai probabil prin introducerea uninominalului în două tururi, ceea ce, așa cum a avertizat deja Viorel Hrebenciuc, îl poate scoate în afara Parlamentului.

– Dacă PNL ratează Parlamentul, sau va intra mult redus, adio candidatură cu succes a lui Crin Antonescu în 2014, la Cotroceni.

– Aceeași schimbare a legii va reduce drastic mandatele UDMR

– PDL va fi marele cîștigător, putînd obține guvernarea, pe cont propriu sau împreună cu UNP-ul lui Oprea, pentru alți patru ani de aici încolo. Foarte posibil, va scăpa de o amenințare autentică la prezidențialele din 2014, partidele din opoziție fiind mult reduse ca pondere, la acel moment. În plus, alegerile parlamentare ar fi cuplate cu cele prezidențiale, ceea ce va permite partidului care deține guvernul și președinția derularea unei campanii de forță, în raport cu adversarii.

Ion Iliescu: ”Scenariul anticipatelor în toamnă ar putea fi tentant pentru putere”

Situația seamănă oarecum cu cea din 2002, cînd PSD-ul lui Năstase stătea atît de bine în sondaje, în fața debilelor PNL și PD, deținînd, totodată, președinția și guvernul, încît a dorit organizarea de alegeri anticipate, pentru a prelungi guvernarea pînă în 2006. Planul a fost impecabil, dar l-a dat peste cap Ion Iliescu. Tocmai de aceea, am dorit să aflăm punctul de vedere al fostului șef al statului vizavi de scenariul anticipatelor în toamna acestui an, care seamănă, cum spuneam, cu anul 2002.
Iar Ion Iliescu, unul dintre cel mai hîrșîiți politicieni post-decembriști, este de acord că un asemenea scenariu este plauzibil și că ar putea prinde PSD cu garda jos. Într-o declarație dată Inpolitics astăzi, el spune că: ”PSD, într-adevăr, ar putea fi nepregătit în fața unei asemenea eventualități, există anumite probleme în partid, în acest moment, iar situația s-ar putea prelungi, pentru că există aceste atacuri din exterior… Alegerile anticipate în toamnă ar avantaja, în mod clar, actuala putere. Desigur, asemenea situații nu exclud și surprizele, dar, în principiu, ar fi tentant, probabil, pentru PDL, să încerce o lovitură de forță”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998