PSD – Multe intrebari si o constatare: Ponta joaca la rupere
4 comentarii / 5140 vizualizări / 21 februarie 2015
Mulți analiști au început să-i numerele zilele lui Ponta la șefia guvernului – se așteaptă băgarea sa în scandalul firmelor familiei -, ceea ce, pe cale de consecință, ar duce și la finalul carierei sale la șefia PSD. Și totuși, adastă multe semne de întrebare în legătură cu PSD, și nu e imposibil să asistăm la veritabile lovituri de teatru în perioada care urmează. Să o luăm metodic.
Cîteva întrebări care frămîntă observatorii politici în ultima perioadă: de ce a plecat marele amic al lui Ponta, l-am numit pe Ghiță, din PSD, și vrea sa-și facă partid; de ce un alt mare apropiat al premierului, Cătălin Ivan, s-a răsucit și e gata să îl concureze la viitorul congres; de ce amenință Ponta cu demisia de la șefia partidului dacă nu se modifică drastic statutul, la apropiatul Consiliu Național, pe un subiect incendiar, adică justiția; de ce a lansat premierul un nou cod fiscal de-a dreptul ultraliberal, cu riscul de a bulversa electoratul de stînga; de ce scrie Năstase pe blog, de la o vreme, texte de-a dreptul enigmatice cu mesaje care pot fi decriptate drept anti-Ponta; de ce Klaus Iohannis manifestă o toleranță de-a dreptul suspectă față de Ponta, atît de suspectă încît l-a scos din pepeni pînă și pe Băsescu. Și vor mai fi, poate, și altele…
Posibil ca fiecare dintre întrebările de mai sus să aibă un răspuns independent.
Nu e exclus, însă, și altceva, anume ca între ele să existe o legătură, o strategie abilă a premierului de a-și relansa cariera politică, sau, după caz, de a și-o salva, după ce a ieșit destul de mototolit din cursa prezidențială, iar în partid dușmanii i se înmulțesc văzînd cu ochii.
În opinia noastră, Ponta a decis să joace la rupere, și încă pe două fronturi distincte, guvernamental și partinic.
Propunînd un cod fiscal mai liberal decît ar îndrăzni chiar PNL în programul de guvernare în pregătire, Ponta dă un șah de proporții adversarilor săi. Cum să procedeze ei pe mai departe? Criticînd dinspre dreapta măsurile lui Ponta își dau singuri foc la valiză în raport cu mediul de afaceri și nu numai. Mai rău, dacă se vor grăbi să-l debarce prin moțiune de cenzură la o foarte probabilă asumare a răspunderii pe codul respectiv, liberalii nu au decît de pierdut. Dacă moțiunea pică, Ponta scapă în cîștigător al bătăliei politice, cu șansa de a rămîne premier pînă la alegeri. Dacă moțiunea trece, Ponta iese din scenă ca un erou, ca un personaj care a vrut, dar, vorba reclamei tv, nu a avut cu cine.
Ceea ce ar părea o înfrîngere s-ar putea transforma, pe termen mediu și lung, într-o mare victorie, în politică victimizarea funcționează extrem de bine.
O strategie identică aplică Ponta și la partid. Încă de acum cîteva săptămîni el și-a anunțat, în clar, planul pentru Consiliul Național de luna viitoare, în sensul introducerii unor prevederi statuare mai mult decît fierbinți: „Consiliul Naţional poate să ia în discuţie şi după aceea în congres se va ratifica şi da, punctul meu de vedere este foarte clar: trebuie să avem în Statut prevăzut foarte clar ce se întâmplă cu funcţia politică şi funcţia administrativă în funcţie de diverse faze ale procesului penal. Dacă Consiliul Naţional şi colegii mei nu vor fi de acord cu acest lucru, atunci o să-şi găsească un alt lider care consideră că e bine”, a spus Ponta.
Or, ce înseamnă asta, în traducere?
În prezent, statutele partidelor autohtone se învîrt cam în jurul aceleiași idei: dacă un membru are probleme cu justiția, se merge pe prezumția de vinovăție și doar condamnarea – dar adesea nici ea – îl poate lăsa fără funcție sau fără apartenența la partid.
Dacă Ponta vrea schimbări majore pe subiect, nu poate însemna decît că pesediștii vor trebui să se suspende din partid în momentul plasării sub urmărire penală și, probabil, să demisioneze din orice funcție în cazul trimiterii în judecată.
Or, pentru vechea gardă, în special, o asemenea decizie ar avea efectul unui taifun. De la Liviu Dragnea la membri ai fostului cabinet Năstase, plus o droaie de baroni locali, s-ar lăsa cu trageri pe linie moartă.
Dacă vom asista la o revoltă a baronilor din partid împotriva propunerilor lui Ponta și la respingerea lor fără drept de apel, Ponta poate juca gorios pe cartea demisiei-sacrificiu pe altarul ideii de justiție. Nu doar din funcție, ci chiar din partid; rămînînd simplu membru nu ar avea ce face cu uriașul capital moral pe care l-ar obține.
Caz în care poate intra în scenă partidul pritocit de Sebastian Ghiță, barca de salvare a lui Ponta, în care l-ar putea urma destui alți pesediști, în special din segmentul mai tînăr.
Cu ce imagine ar rămîne PSD după asemenea manevră nu e greu de intuit.
Poate nu e întîmplător faptul că, între cei care dau semne că înțeleg planurile lui Ponta și le dezavuează se numără Ion Iliescu și Adrian Năstase. Primul a criticat deschis politica de excludere a unor pesediști din partid, în ultima perioadă. Al doilea recurge la mesaje criptate pe blogul propriu.
”Au răsărit ghioceii. La fel ca în fiecare an. Viaţa lor, din păcate, este foarte scurtă. Privesc în grădină. Unii dintre pomii pe care i-am plantat în urmă cu 25 de ani s-au uscat iar alţii nu mai rodesc. Pe unii a trebuit să-i tai, dar numai după ce am gasit puieţi pe care să-i pun în loc. Altfel, grădina ar fi fost năpădidă de buruieni. Mi-e teamă însă că unii dintre ei nu se vor prinde, iar alţii s-ar putea să fie dintr-un soi rău“, scria el recent, după ce Ponta își anunțase decizia de a organiza alegeri pentru șefia Consiliului Național al PSD, post rămas blocat în semn de omagiu pentru fostul premier.
Ieri, Năstase a devenit și mai tăios, pe blog: ”Exista un anumit ciclu al vietii, valabil si in politica. Procesul de intinerire este firesc si profitabil pentru fiecare partid. Nu cred insa ca pot performa partidele unei singure generatii. Electoratul este divers si el se regaseste in cei care simbolizeaza si reprezinta fiecare categorie de varsta. Asa am crezut si atunci cand am intrat in politica. E adevarat, in agricultura, in cultura paioaselor, exista practica de a da foc la miriste pentru a pregati cultura din anul urmator. Avantajul este ca pot fi distrusi daunatorii din sol. Dezavantajul este ca poti da foc la casele din jur si, de asemenea, elimini apa din pamant pana la 15-20 de centimetri. Mai exista un pericol – pe terenul gol sa vina daunatorii din alte tari. Alternativa o reprezinta insecticidele. Dar si ele trebuie folosite cu masura”.
Textul e însoțit de o poză cu un miel, aluzie clară la porecla ”Cîrlanul” dată lui Ponta de Iliescu.
Practic, Năstase critică ideea în pregătire a lichidării vechi gărzi, avertizînd că o asemenea tactică poate avaria grav partidul. În locul măsurilor în bloc, instituțional-statutare, el sugerează măsuri individuale, prin folosirea ”insecticidelor” în locul incendierii miriștii.
Interesantă metafora cu dăunătorii din alte țări care ar putea veni pe terenul rămas gol.
Să fie o aluzie a lui Năstase la europarlamentarul Cătălin Ivan, care se pregătește să dea Bruxellesul pe scaunul de șef în Kiseleff?
Nu e exclus, în condițiile în care brusca disidență a lui Ivan în raport cu Ponta e cam cu ochi și sprîncene. Un mare apropiat, pînă recent, al familiei Ponta, care l-a și promovat la greu în ultimii ani, Ivan și-a găsit peste noapte veleități de revoluționar.
Greu să nu suspectezi un blat cu Ponta, în urma căruia Ivan să preia fie șefia PSD în cazul trecerii propunerii privind separarea funcțiilor politice de cele administrative, fie șefia Consiliului Național al PSD, întărind poziția premierului în partid.
Pactizări neașteptate între adversari, în plin congres, s-au mai practicat și se vor mai practica, la PSD.
În fine, să spunem cîteva cuvinte despre poziția președintelui Iohannis.
Ar avea el interes să-l radă pe Ponta de la guvern după o eventuală punere sub urmărire penală exact cînd acesta se pregătește să dea o grea lovitură baronilor pesediști?
Cu un PSD în care greii locali și penalii sunt puși cu botul pe labe, ori chiar cu unul scindat, viața de președinte a lui Iohannis s-ar anunța mult mai ușoară. La fel cum Geoană i-a ușurat mult viața lui Băsescu zburătăcind bună parte din nucleul dur al PSD, cu Năstase în frunte.
Iată de ce s-ar putea ca zilele lui Ponta la șefia executivului să fie mai multe decît cred unii în acest moment. La urma-urmei, maurul nu trebuie să plece mai înainte de a-și face datoria. (Bogdan Tiberiu Iacob)
[…] sursa: inpolitics.ro […]
Or,Or,Or,…….unde ati vazut voi cuvantul asta ?
Repetati prostia de cateva ori !
Nu am mai citit articolul.
Avem internet, ar trebui să fie ușor de căutat și de găsit că există „OR”. Cuvântul exista cel puțin din 1939 și exista și în 2009. Poate știe Robert că s-a scos din 2009 încoace…
http://dexonline.ro/definitie/or
Cert Iohannis nu se grabeste sa-l mature pe Ponta in plus PNL neepureat adus la guvernare ca „guvern al sau” nu-l avantajeaza. Iohannis cu Ponta la guvernare este in avantaj.