CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

PSD, partidul cu care nu te plictisesti niciodata

2 comentarii / 2517 vizualizări / 10 septembrie 2019

În urmă cu mai bine de două decenii, analistul Ion Cristoiu scria un editorial cu un titlu năstrușnic: ”ApR, partidul căruia îi lipsește o gaură în cap”, pornind de la teza că formațiunea înființată de Teodor Meleșcanu se comportă atît de mecanic și de neînsuflețit încît e de-a dreptul neatractiv. Și că ar avea nevoie mare de ceva care să-l facă mai altfel, fie ea și o gaură în cap, metaforic vorbind, desigur.

ApR nu și-a rostuit respectiva gaură, dar despre un alt partid, PSD, putem spune, peste ani, că are țeasta ciuruită de găuri și nu ne lasă să ne plictisim.

Să ne gîndim doar la actualul mandat, obținut în alegerile de acum doi ani și jumătate.
În el, PSD devine primul partid din istoria noastră care își demite prin moțiune de cenzură propriul guvern.
Primul partid care desemnează o femeie premier, Sevil Shaiddeh, și care chiar propulsează o femeie în fruntea guvernului, deși nu aceeași, respectiv Viorica Dăncilă.

Primul partid al cărui președinte în exercițiu, Liviu Dragnea, pleacă la pușcărie direct din funcție. Și lasă liberă și poziția de număr 3 în stat, în favoarea altui coleg.

Primul partid cu șanse să trimită o femeie în turul doi al prezidențialelor.

În fine, primul partid care desemnează drept candidat la șefia Senatului un membru al altui partid, Teodor Meleșcanu, pe care șefa PSD, prim-ministrul în funcție, tocmai l-a demis din postul de ministru de Externe pe motiv de proastă organizare a alegerilor.
Dar pe care tocmai propriul partid refuză să-l desemneze și să-l susțină, altă premieră.
Cum să te plictisești cu asemenea partid? (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Impresia mea a fost ca PSD a iesit dupa CEx-ul de alaltaieri cu un mesaj de mare slabiciune politica. Simplul fapt ca mesajul principal este incertitudinea acordarii sau neacordarii increderii unui guvern restructurat este un mesaj de mare slabiciune pentru faptul ca guvernul recunoaste public ca nu stie daca mai are sustinere. Repet, nu pierderea majoritatii in sine este problema ci faptul ca guvernul nu stie cum sta, este depasit de situatie si nu mai detine controlul care a trecut deja la altii.
    Iar slabiciunea este cu atat mai mare cu cat PSD a incercat coruperea unor membri ALDE sau Pro Romania pentru acordarea sprijinului politic, adica s-a pozitionat singur in postura unei femei trecute de 50 ani cu care nu mai vrea nimeni sa se culce nici macar contra unei sume de bani.

    PSD ar fi trebuit sa joace cu convingere la castig, mizand totul pe singura carte castigatoare pe care o are, un fel de popa de trefla: teama parlamentarilor de pierderea mandatului si de alegeri anticipate. Viorica Dancila ar fi trebuit sa debarce imediat, energic, pe toti ministrii, secretarii de stat precum si toti pe sefii de “deconcentrate” din teritoriu apartinand ALDE, dupa care ar fi trebuit sa vina imediat in parlament pentru un vot de incredere pentru un guvern restructurat, fie si minoritar. Viorica Dancila a ratat ocazia de a se prezenta ca o adevarata femeie barbata de stat, prin atitudine si prin fapte, iar nu prin vorbe ca in prezent.
    Asa insa, ea se mandreste ca:
    1. va guverna in continuare chiar si cu guvernul mamut de care toti membri CEx s-au convins ca trebuie restructurat dar nu pot;
    2. Ponta nu trebuie cooptat la guvernare pentru ca nici macar el insusi nu si-o doreste. Si nu si-o doreste pentru ca vrea sa ne confiste partidul, fara vrerea noastra.

    Ce se va intampla miercurea viitoare in Parlament? Este putin probabil ca guvernul restructurat sa treaca. Nu vad cum ar strange Viorica Dancila 233 parlamentari care sa voteze pentru guvernul sau, in circumstantele actuale, ceea ce ar reprezenta o adevarata bomba nucleara Poate ca, de fapt, guvernul este demis prin primirea unui vot de neincredere (sau prin neprimirea unui vot de incredere – caci s-ar putea sa avem aici o nuanta esentiala)

    Chiar nu inteleg cum de s-a ajuns la concluzia ca guvernul revine la vechea sa structura daca nu obtine votul de incredere de la parlament. Pai daca guvernul vine el insusi cu o structura noua, o face pentru ca vechea structura nu mai este adecvata guvernarii, dupa cum a realizat guvernul insusi, chiar din interior. Iar daca Parlamentul nu-i acorda votul de incredere unei versiuni imbunatatite, cu ce argumente juridice revine guvernul insusi la structura sa anterioara? E ca si cand ai inlocui in ultimul moment intr-o echipa olimpica un concurent X cu un alt concurent Y, care insa la olimpiada rateaza calificarea pentru faza urmatoare, dupa care vii si spui: „stati asa ca de fapt X era concurentul cu care voiam sa fiu prezent la olimpiada la proba respectiva, nu Y”.
    La fel, sa presupunem ca dupa alegeri, un prim-ministru desemnat vine la parlament cu o lista de 27 ministri pentru a primi votul de incredere, pe care nu-I primeste. Dupa care, seful partidului zice „stati asa, ca am majoritate parlamentara si vreau sa mai vin la vot cu un guvern de 19 ministere ca in legislature anterioara”.

    Insa argumentul de baza tine de o logica elementara. Daca ALDE s-a retras de la guvernare, iar Constitutia te trimite in parlament pentru a obtine un vot de incredere al noului guvern restructurat, vot pe care nu-I obtii, este absolut imposibil sa revii la structura anterioara a guvernului pentru simplul motiv ca ea nu mai exista de fapt si de drept. Pur si simplu ALDE tot plecata de la guvernare este! Esti in ilegalitate si ilegitimitate. Asadar, teapa.

  2. este mai mult decat atat….

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998