CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

PSD, Vadim Tudor si sindromul ”fripturistilor” de partid

0 comentarii / 2076 vizualizări / 27 aprilie 2010

Un banc celebru în comunism relata că la ședința de excludere din PCR a leneșului și incompetentului Bulă, acesta a cerut să se dea citire recomandării BOB de înscrierea a sa în partid. După ce colegii au aflat ce element muncitor, serios și destoinic era el, Bulă a oftat: vedeți, tovarăși, cum eram și ce ați făcut din mine?

De această dată, rolul PCR e jucat de partidul lui Ponta, cel care a anunțat, azi, la Antena 3, prin Liviu Dragnea, că social-democraţii vor da publicităţii o listă cu motivele plecării fiecărui parlamentar din partid, find vorba de dosare, afaceri, bani, sau menţinerea unor rude în funcţii publice.

„În ceea ce priveşte plecările din PSD, eu sper să rezolvăm într-un timp oarecum rezonabil o listă cu motivele pentru care au plecat aceşti colegi: dosare, afaceri, bani efectiv. Noi nu putem… Dacă a venit o doamnă din Moldova, parlamentar, care avea nevoie de nişte bani ca să îşi scoată casa de sub sechestru şi a primit 30.000 de euro… Noi nu i-am dat. Dacă unul voia să o ţină pe mama lui directoare la Finanţele Publice într-un judeţ oarecare, n-am putut să i-o ţinem. ”Mă frate, suntem în opoziţie””, a spus secretarul general.

Ceea ce vrea PSD să transmită marelui public e informația că demisionarii nu sunt altceva decît niște jagardele umane, captivi ai unor interese materiale meschine sau chiar penali de-a binelea, care s-au vîndut puterii pentru a-și rezolva problema, lăsînd PSD, vorba reclamei, mai curat și mai uscat. Mai greu pentru PSD va fi ca, odată cu prezentarea listei respective, să explice cum a fost posibil ca ”scursurile” respective să ajungă pe listele partidului, nu mai departe de acum doi ani, grație votului uninominal care, reamintim, a presupus o mult mai atentă și mai riguroasă selecție a oamenilor trimiși să candideze, pentru că – nu-i așa? – doar asta era principala deosebire dintre uninominal și votul stil ”turmă”, pe liste.

Va fi la fel de greu pentru PSD să explice cum a putut propulsa în colegii oameni înscriși cu exact o lună mai înainte în partid – cazul concret al unui deputat demisionar -, și care și-au luat, apoi, rapid, tălpășița. Cum de ”penalii” și ”materialiștii” erau curați acum doi ani și au ajuns în stadiul actual? Cînd au ajuns mamele lor directoare la Finanțe, înainte sau după intrarea PSD la putere, alături de PDL? Și exemplele ar putea continua.

Prin această atitudine, PSD copiază la indigo strategia de ani de zile a lui Vadim Tudor, probabil liderul cu cele mai numeroase dezertări din partid. De fiecare dată cînd îi plecau oameni, Vadim Tudor descoperea că aceștia sunt niște ”lichele”, niște ”infractori”, oameni care ”au trădat interesul național”, ”spioni vînduți puterilor străine”, ”securiști și trădători”. De fiecare dată, Vadim lăsa să se creadă că partidul său e fericit că s-a curațat de jagardele, ba chiar a introdus o premieră amuzantă în politică, anume excluderea din partid după demisia membrilor, ca să aibă, probabil, ultimul cuvînt cu orice preț. O situație oarecum asemănătoare cu PSD-ul actual a avut PRM după alegerile din 2000, cînd pierduse în scurt timp vreo 16 parlamentari, dintre care unul își trimisese demisia prin poștă, altă premieră. Cu toții au fost catalogaţi de Vadim Tudor ca fiind nişte „lichele”, „fripturişti”, „ticăloşi”, „derbedei politici”, „analfabeţi” și așa mai departe. Nostim e că azi, spre exemplu, unul dintre ”fripturiștii” și ”lacheii” de atunci a revenit în PRM și deține o funcție de maximă importanță, dovedind că, la urma-urmei, standardele lui Vadim sunt extrem de elastice. Ca și ale PSD, de altfel, care nu a avut nicio rezervă în a-l reprimi cu brațele deschise, recent, pe dezertorul Ioan Damian, plecat cu cîteva săptămîni înainte.

Acum, a venit rîndul social-democraților să apuce pe căile Tribunului, anunțul fiind făcut, culmea, nu de Ponta, ci de secretarul general Dragnea. Spunem culmea, pentru că Ponta ar mai fi avut o scuză, cît de cît, el devenind lider abia anul acesta, pe cînd Dragnea – fost și actual secretar general – a fost omul care a supravegheat cel mai îndeaproape, alături de fostul președinte Mircea Geoană, înainte de alegeri, lista ”lichelelor” de azi.

Din păcate pentru PSD, la doar cîteva ore după pomposul anunț, a căzut lovitura de ciocan: Șerban Mihăilescu, dezertor de la PSD către grupul independenților, a fost trimis în judecată, dovedind clar că refugiul în barca puterii nu e o umbrelă salvatoare pentru ”penali”, adică exact teoria prin care pesediștii încearcă să justifice, azi, disoluția profundă din partid. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998