Publicație curcubeu: Unde se poziționează Nicușor Dan în privința drepturilor LGBTQ+?
0 comentarii / 958 vizualizări / 19 mai 2025
”Primarul centrist al Bucureștiului, Nicușor Dan, a cîștigat alegerile prezidențiale din România. Dar care este poziția sa față de drepturile LGBTQ+?” se întreabă una dintre cele mai mari publicații LGBTQ din lume, cu peste 150 de milioane de utilizatori unici lunar, britanica PinkNews.
”Reuters a raportat că rivalul său de extremă dreapta, pro-Trump, George Simion, a recunoscut înfrîngerea după ce anterior afirmase că a cîștigat. Voturile oficiale de duminică (18 mai) au arătat că Dan a obținut aproximativ 54% din voturi în România, în timp ce George a obținut 46%.
Dar ce înseamnă această victorie centristă pentru viitorul drepturilor LGBTQ+ în România și ce a spus Nicușor Dan despre problemele LGBTQ+?
Iată cîteva puncte cheie:
„Cel mai rău lucru care s-ar putea întîmpla în România este ca dezbaterea să fie despre cine apără tradițiile și cine nu”
În 2017, fostul lider al Uniunii Salvați România a anunțat că demisionează din partid din cauza poziției acestuia privind căsătoria egalitară.
La acea vreme, conform Politico, Dan a declarat că se opune planurilor partidului său de a se împotrivi cererilor de modificare a legii pentru a defini căsătoria ca fiind exclusiv între un bărbat și o femeie. Cu toate acestea, el nu a votat asupra acestei chestiuni în parlament la acel moment, conform publicației locale BalkanInsight.
„Cel mai rău lucru care s-ar putea întîmpla în România acum este ca dezbaterea principală să nu fie despre cine fură și cine nu, ci despre cine apără tradițiile și cine nu,” a spus el într-o conferință de presă la acea vreme.
Spune că nu este „nici conservator, nici progresist”
În 2018, Dan a declarat că a votat în referendumul eșuat privind familia, care a încercat să stabilească o interdicție constituțională asupra căsătoriilor între persoane de același sex. Cu toate acestea, el a refuzat să dezvăluie cum a votat în această „dispută ideologică”.
„Mă definesc ca tehnocrat,” a spus el. „Ați văzut că au existat nenumărate poziții pe acest subiect, nu m-am definit de o parte sau de alta (progresist sau conservator – nu).
„Cred că pot aduce valoare adăugată administrației publice din România și în special în București, tocmai de aceea vreau să fiu dezirabil atît pentru un public conservator, cît și pentru unul progresist și las această dezbatere să se desfășoare în societate cu toate argumentele și cu toată deschiderea, și mi-aș dori ca fiecare dintre aceste două categorii de oameni să aibă înțelegere față de punctul de vedere al celeilalte.”
„Parteneriatul civil este primul pas către legalizarea căsătoriei între persoane de același sex”
În martie anul acesta, Dan a sugerat că „societatea” trebuie să ajungă la un acord în privința parteneriatelor civile și a căsătoriei egalitare pentru cei din comunitatea LGBTQ+, în timp ce „politicienii ar trebui să fie doar mediatori ai acestei dezbateri”.
El a declarat pentru Pro TV: „Este o problemă pe care societatea trebuie să o rezolve. Pe de o parte, există familii, există chiar cupluri heterosexuale care se află în situația în care nu sunt căsătorite din diverse motive și trebuie să existe anumite posibilități pentru a le vizita în spital, pentru a lăsa o moștenire. Pe de altă parte, există o poziție a părții conservatoare a societății, care spune că parteneriatul civil este primul pas către legalizarea căsătoriei între persoane de același sex.” (Traducere și adaptare B.T.I.)