CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Punct final in scandalul centrelor secrete de vaccinare: va cere USRPLUS demisia lui Bode?

2 comentarii / 2391 vizualizări / 16 iunie 2021

Scandalul de acum cîteva luni al centrelor secrete de vaccinare, în care ministrul de Interne Lucian Bode l-a acuzat pe Vlad Voiculescu de difuzarea unor secrete de stat care vulnerabilizează securitatea națională, s-a încheiat luni într-un mod stupefiant. Mai precis, același Lucian Bode a recunoscut, senin, prin oamenii săi, că informațiile incriminate nici vorbă să fi fost secrete. De aici întrebarea: va avea USRPLUS curajul să-i ceară demisia?

Să reamintim pe scurt scandalul.

În luna martie, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a făcut publică lista centrelor de vaccinare, relevînd că cca.o treime dintre centre erau ținute în afara platformei oficiale, destinate fiind cadrelor militare din armată, MAI, servicii.
Valurile produse au fost cît casa, partenerii liberali din coaliție formulînd acuzații dure la adresa lui Voiculescu, cel care ar fi divulgat informații secrete de stat și ar fi pus în pericol siguranța națională a României.
Premierul Florin Cîțu a reacționat, punînd Corpul său de control la treabă împotriva lui Voiculescu. „Am avut o discuție cu șeful Corpului de Control, în această dimineață, se autosesizează să vadă dacă au fost respectată toată legislația, avizele dacă au fost luate. Este vorba despre publicarea unor informații de care țin mai multe instituții atunci, natural, trebuia să existe și avizul acelor instituții”, afirma el.

Cel mai vehement acuzator a fost ministrul Lucian Bode, care a declarat, public:

„Eu spun foarte clar că nu este normal ca listele să fie publicate cu adrese legat de sistemul de apărare, de ordine publică. Înțeleg că era vorba și despre serviciile de informații. Vezi adresa strada x, nr Y și constați că acolo s-au vaccinat cetățeni din structurile respective. Din acel moment poți să te aștepți, că nu ne sunt toți prieteni pe pământul ăsta, dar pot veni să fotografieze, să filmeze… Nu mi se pare normal să dăm publicității”.

Se vehicula în media, pe baza informațiilor furnizate de liberali, că pe lista centrelor secrete de vaccinare apăreau inclusiv unități militare, de care, acum, afla dușmanul patriei, indiferent care va fi fost el.
Scandalul centrelor secrete de vaccinare a pus capăt carierei lui Voiculescu, așteptîndu-se doar un alt prilej pentru a fi executat oficial, prilej care nu a întîrziat prea mult, se știe.

În plin scandal, la jumătatea lunii martie, deputatul USRPLUS Mihai Polițeanu a făcut o interpelare parlamentară, în care cerea informații oficiale despre așa zisele secrete de stat.

”În contextul discuțiilor din spațiul public, al declarațiilor făcute de către mai mulți membri ai executivului, inclusiv de către dumneavoastră, prin care se sugerează că datele făcute publice de către Ministerul Sănătății privind procesul de vaccinare anti-COVID 19 ar fi de natură sensibilă pentru securitatea națională sau ar fi necesitat o procedură specială de avizare, trebuie făcute niște clarificări cu privire la faptele despre care se discută în spațiul public.
În plus, faptul că accesul Ministerului Sănătății la platforma data.gov.ro a fost blocat timp de mai multe zile reprezintă o ingerință gravă în activitatea acestuia.
Prin urmare, vă rog să răspundeți, în scris, următoarelor întrebări :
1. Au existat locuri în care cetățeni români au fost vaccinați anti-COVID19 și care au fost clasificate drept secrete de stat?
2. Dacă da, care a fost nivelul de secretizare?
3. Dacă da, vă rog să-mi puneți la dispoziție actul prin care s-a aprobat ca denumiri sau adrese ale centrelor de vaccinare anti-Covid 19 să fie clasificate ca secrete de stat.
4. Cine a luat decizia ca Ministerul Sănătății să nu mai aibă acces și drept de publicare pe platforma de date deschise data.gov.ro?
5. Care au fost motivele care au stat la baza acestei decizii și în baza cărui act normativ a fost luată această decizie?
6. Vă rog să îmi puneți la dispoziție decizia scrisă privind ridicarea dreptului Ministerului Sănătății de acces la data.gov.ro”.

Pe 7 iunie, scriam aici că, în mod straniu, Polițeanu nu primise niciun răspuns, deși termenul legal fusese depășit grosolan.
”Tăcere suspectă a premierului Florin Cîțu în scandalul centrelor de secrete de vaccinare” titram atunci.

E bine, cîteva zile mai tîrziu, luni, la parlament au venit, dintr-o dată, răspunsurile oficiale.
De la guvern, de la Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, de la MApN și MAI.

Și vine bomba: toate instituțiile în cauză afirmă, nonșalant, că niciun centru de vaccinare nu a primit vreun nivel, oricît de mic, de secretizare.

Întrebarea-cheie, cum spuneam, e dacă indignatului Lucian Bode i se va cere de către USPLUS demisia, ori măcar prezentarea de scuze publice lui Vlad Voiculescu. Avînd în vedere prețul plătit de acesta pentru scandalul centrelor de vaccinare, prima variantă ar fi cea mai fezabilă. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Acest Lucian Bode a reusit sa pacaleasca ceva lume, pe vremea cand era ministrul transporturilor, in legatura cu valoarea si capacitatea sa profesionala de inalt demnitar.

    Ajuns la MAI insa, a suflat imediat mucii in fasole. Nicio diferenta intre unul ca el sau unul ca Fifor ori gealu Oprea. Are ministerul asta un aer atat de nociv incat indiferent cine intra in el se contamineaza imediat cu virusul „militiensis neuronae” si in scurta vreme pute a prost. Nici macar nu mai poti sa le asculti discursurile intr-atat sunt de constipate si de inepte.

  2. Încă mai ai pe limbă gustul curului lui Bode.

    Schimbarea de macaz e un pic prea bruscă, dă feed-back la unitate.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998