CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Putin pe primul loc în maratonul sirian

0 comentarii / 1898 vizualizări / 5 octombrie 2015

A luat, pur şi simplu, o piesă de pe tabla de şah, fără a adaugă şi altele, a mutat-o şi a dat tot jocul peste cap. Iar acum, câştigă partida. În timp ce Vladimir Putin face această prestidigitaţie pe frontul sirian, dând o cu totul altă turnură celui de-al Treilea Război Mondial, care tocmai s-a declanşat, liderii politici din SUA participă la un uriaş talk-show. Electoral. Iar decidenţii europeni întorc spatele frontului şi se ocupă de instalat corturi pentru refugiaţi. Vladimir Putin rade, dă declaraţii şi face.
Ceea ce se întâmplă pe frontul sirian, dacă nu ar fi extrem de tragic, ar fi uluitor şi atâta tot. O mare lecţie de istorie. O strălucită lecţie de strategie. Un debut neaşteptat al celui de-al Treilea Război Mondial. În care, până una-alta, sunt angrenate nu mai puţin de 60 de state ale lumii. Şi să vedeţi ce se întâmplă, conform datelor de pe teren şi ce urmează, conform declaraţiilor oficiale.
Putin a reuşit, într-o primă mişcare, să-şi creeze pe teritoriul sirian baze militare de avioane de interceptate, de bombardament şi de rachete, pe sub nasul Statelor Unite, Uniunii Europene şi Israelului, fără ca nimeni să-şi poate explica, nici măcar până azi, cum şi-a teleportat, acolo, armata rusă echipamentele militare. A luat în stăpânire, într-o a doua mişcare, întreg spaţiul aerian al Siriei, spre stupoarea aliaţilor euroatlantici şi spre iritarea, aproape isterică, a Turciei, care s-a declarat, de la bun început, un inamic al protejatului Moscovei, Bashar al- Assad. Şi abia de acum încolo urmează adevărata nebunie.
Într-o a treia operaţiune militară de amploare, Rusia intenţionează să desfăşoare pe teritoriul sirian o armată care cuprinde nu mai puţin de 150 de mii de militari. Este cea mai mare desfăşurare de forţe ofensive iniţiată de armata rusă după cel de-al Doilea Război Mondial.
Urmează a patra mişcare strategică. Rusia intenţionează, sau cel puţin aşa pretinde, să nimicească Statul Islamic, împăcându-i, în acest sens, şi pe americani, şi pe europeni, şi pe turci, şi pe iranieni. După care, îşi va lua premiul.
Premiul Moscovei, premiul lui Putin, aflat, aşa după cum singur declara, într-o mare dificultate economică, înseamnă accesul nelimitat, pentru o vreme, la marile resurse de hidrocarburi ale Siriei, pe care a reuşit să pună mâna Statul Islamic, autointitulat noul Califat. Rusia va exploata, pur şi simplu, câmpurile petrolifere, autorăsplătindu-se astfel, cu vârf şi îndesat, pentru cheltuielile generate de campania militară. Exact acele câmpuri petrolifere pentru care s-a bătut Occidentul, invocând nevoia de a democratiza Siria. Şi care stau la baza creşterii uluitoare a Statului Islamic.
Dar asta nu este tot. Ce se va întâmpla cu zecile de mii de prizonieri, combatanţi ai Statului Islamic, în eventualitatea în care, după bombardamente masive, deja în plină desfăşurare, şi după ofensiva terestră, Rusia va învinge? Este o problemă, nu-i aşa? Ei bine, domnul Vladimir Putin a rezolvat-o. În generozitatea sa, pentru a rezolva definitiv chestiunea terorismului în zonă, Moscova se oferă să-i preia pe toţi prizonierii. Şi să-i ducă pe teritoriul ei. Dar unde? Tocmai în Extremul Siberian. Acolo unde, vara, temperaturile sunt de plus 40 grade Celsius, iar iarna, la polul frigului, ating minus 74 grade Celsius. Ce să facă ruşii acolo cu aceşti oameni? Să-i extermine, cum au procedat cu deportaţii Revoluţiei Bolşevice sau cu prizonierii din cel de-al Doilea Război Mondial? Nicidecum. Rusia este astăzi, sau aşa pretinde, modernă. Prizonierii vor fi exact mâna de lucru de care Rusia are nevoie pentru a construi sistemul de conducte prin care va alimenta, în viitor, China, cu ţiţei şi cu gaze naturale.
Nu-i aşa că războaiele sunt rentabile? Şi nu reprezintă, pur şi simplu, o uriaşă cheltuială?
În acest timp, în America, principalul contra-jucător în Orientul Apropiat, a început campania electorală. Liderii republicani sau democraţi fac fel de fel de declaraţii care se bat cap în cap. Unii îi aprobă şi îi felicită pe ruşi, republicanul Donald Trump fiind, din acest punct de vedere, cap de serie. Alţii, cum sunt democrata Hillary Clinton şi republicanul Jeb Bush, îi aruncă cuvinte grele Moscovei. Dar Putin îşi vede de treabă. La fel şi cum campania electorală prezidenţială din SUA merge înainte. Factura este plătită, până la urmă, de Turcia şi de Europa. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998