CURS VALUTAR
1 EUR = 4.98 RON UP | 1 USD = 4.54 RON UP | 1 GBP = 5.84 RON DOWN

Putin: Persecutarea lui Trump e o utilizare flagrantă a justiției în lupte politice

0 comentarii / 2213 vizualizări / 6 iunie 2024

Președintele rus Vladimir Putin a susținut ieri, la Sankt Petersburg, o conferință de presă în fața unor reprezentanți ai presei din 16 state ale lumii, inclusiv China, SUA, Germania ori Marea Britanie. Liderul de la Kremlin a avertizat asupra situație din America, unde, a spus el, justiția a ajuns unealtă pentru răfuieli politice, cu referire la cazul Trump, iar democrația, ca și economia, se prăbușesc vertiginos. El și-a exprimat, totuși, speranța că viitoarea administrație americană va aborda mai matur problemele țării și ale lumii.

Întrebat din nou care dintre candidații prezidențiali americani ar fi cel mai convenabil Rusiei, Vladimir Putin a răspuns:

”Toată lumea a zîmbit ironic cînd am făcut o declarație despre domnul Biden, considerînd-o un atac la adresa lui. Într-adevăr, s-a dovedit un politician de școală veche; nu i-a plăcut și a ripostat, pînă la un punct. M-am gîndit că acest lucru s-ar putea întîmpla. Înseamnă că am avut dreptate și că el era previzibil. Nu a făcut decît să-mi confirme așteptările pe care le aveam în această privință.
În adîncul sufletului nostru, nu ne pasă că dl Trump a fost acuzat de spionaj pentru Rusia… După cum vedem, este un nonsens și o prostie totală. Au fost doar un element de luptă politică internă între democrați și republicani, aceste acuzații prostești împotriva lui Trump. Le-am văzut întotdeauna ca pe un element al luptelor politice interne din Statele Unite. Acest lucru a fost confirmat ulterior de diverse investigații efectuate în Statele Unite. Nu am avut niciodată legături speciale cu dl Trump.
Cu toate acestea, este o realitate că, în calitate de președinte, el a introdus sancțiuni pe scară largă împotriva Federației Ruse. S-a retras din Tratatul INF. Acest lucru s-a întîmplat în timpul mandatului său.

SUA se consumă pe ea însăși

Voi fi complet sincer cu dvs: nu credem că rezultatul alegerilor va avea un impact asupra politicii SUA față de Rusia. Nu credem că o va face; nu credem că vor exista schimbări serioase.
Știți foarte bine că evoluțiile actuale din Statele Unite sunt lupte politice interne; ei se consumă pe ei înșiși, statul și sistemul lor politic.
Trebuie să spun, chiar dacă poate fi neplăcut, că ei își pîrjolesc și așa zisa supremație în domeniul democrației. Este clar pentru întreaga lume că persecutarea lui Trump, în special urmărirea sa penală pe baza unor acuzații bazate pe evenimente care au avut loc cu ani în urmă, fără nicio dovadă directă, este o utilizare flagrantă a sistemului judiciar pentru lupte politice interne. Acest lucru este evident pentru noi, în Rusia. Sunt convins că acest lucru este evident și în Regatul Unit și că restul lumii gîndește la fel. Cel mai important, oamenii din Statele Unite recunosc și ei acest lucru, pentru că, după proces și verdictul de vinovăție al juriului, ratingul lui Trump a urcat, după cum știm, cu 6 procente, dacă nu mă înșel, iar donațiile către sediul său electoral au crescut imediat.
Acest lucru arată că oamenii din Statele Unite nu au încredere în sistemul lor judiciar care adoptă astfel de hotărîri. Dimpotrivă, ei cred că aceste hotărîri au fost emise din motive politice.

Administrația americană ia măsuri care produc perplexitate

Oricît de ciudat ar suna, cred că actuala administrație face o greșeală după alta, fie că este vorba de politicile sale internaționale, interne sau economice. Uneori, simpla observare a ceea ce se întîmplă acolo produce perplexitate. Prin urmare, monitorizăm din afară aceste evoluții. Nu am intervenit niciodată în procesele politice interne din Statele Unite și nu avem nicio intenție în acest sens. Totuși, să așteptăm și să vedem încotro se va duce totul.
Aș dori să închei acest răspuns cu punctul pe care l-am menționat la început. Credem că rezultatul nu contează aici. Vom lucra cu orice președinte ales de poporul american” a mai spus Putin.

Nimănui nu-i pasă de Ucraina în Statele Unite

Întrebat dacă crede în schimbări în Ucraina, președintele rus a răspuns:

”Este greu de spus. Nu pot să vă spun cu certitudine dacă se va schimba ceva sau nu. Știți, trebuie să vedem prioritățile următoarei administrații (americane n.n.).
Dacă viitoarea administrație acordă prioritate intereselor naționale și dacă consideră că asigurarea stabilității interne este în interesul lor național, dacă în loc să se concentreze asupra imigrației caută să își consolideze societatea în cadrul Statelor Unite pentru a depăși greșelile care au dus la o creștere a inflației în timp ce datoria SUA a crescut vertiginos – în acest caz, desigur, dacă se concentrează asupra intereselor lor naționale și acționează în acest fel, vor urmări o agendă liberală globală. Cred că obiectivele pe care le urmărește această agendă distrug Statele Unite din interior. Aceasta aspiră să fie un lider liberal global.
Dacă vor căuta să se ghideze după interesele lor naționale, atunci se pot produce unele schimbări în politica externă a SUA și în modul în care tratează Rusia și conflictul din Ucraina. Cu toate acestea, veți înțelege că este vorba despre „dacă”, pe care îl tot menționez. Totul se poate schimba.
Totuși, cred că sunteți de acord cu mine că nimănui nu-i pasă de Ucraina în Statele Unite. Tot ceea ce îi interesează este cît de grozave sunt Statele Unite. SUA nu sunt acolo pentru a lupta pentru Ucraina sau pentru poporul ucrainean. Se luptă pentru propria măreție și pentru poziția de lider mondial. În niciun caz nu pot permite Rusiei să reușească. De ce? Pentru că ei cred că acest lucru ar submina conducerea SUA. Acesta este scopul a tot ceea ce face SUA.

Dar dacă următoarea administrație își schimbă cursul și își schimbă agenda astfel încît rațiunea sa de a fi și activitatea sa să se concentreze pe consolidarea Statelor Unite din interior și pe consolidarea economiei, a finanțelor și pe construirea unor relații normale și mai respectuoase în întreaga lume cu toată lumea, abia atunci se va schimba ceva. Cred că sentimentul general al publicului poate juca un rol decisiv în acest sens. Iar opinia publică pare să încline în acest sens, iar dacă următoarea administrație prinde acest vînt în pînzele sale, abia atunci schimbarea devine posibilă”.

Nimeni din Occident nu e dispus să își amintească cum a început tragedia din Ucraina

Întrebat dacă a încercat să-l amenințe pe cancelarul german Olaf Scholz atunci cînd a luat decizia de a trimite arme în Ucraina, Vladimir Putin a răspuns:

”De ce credeți că am putea amenința pe cineva? Noi nu amenințăm niciodată pe nimeni, cu atît mai puțin pe șeful unui alt stat. Asta ar fi o atitudine greșită, inacceptabilă în societatea politicoasă.
Avem propriul nostru punct de vedere asupra anumitor probleme. Cunoaștem abordarea statelor europene, inclusiv cea a Germaniei, cu privire la evoluțiile actuale din Ucraina.
Toată lumea crede că Rusia a început războiul din Ucraina. Dar nimeni – vreau să subliniez acest lucru – nimeni din Occident, nimeni din Europa nu este dispus să își amintească cum a început această tragedie. A început cu o lovitură de stat neconstituțională în Ucraina. Acesta a fost începutul războiului. Dar este Rusia de vină pentru acea lovitură de stat? Nu. Oare cei care încearcă să dea vina pe Rusia astăzi au uitat că miniștrii de externe ai Poloniei, Germaniei și Franței au mers la Kiev la acea vreme și au semnat documentul de soluționare ca garanți ai unei rezolvări constituționale pașnice a crizei? Acesta este un lucru pe care Europa, inclusiv Germania, preferă să îl uite.
Pentru că, dacă și-ar aminti, ar trebui să explice de ce liderii Germaniei, împreună cu ceilalți semnatari, nu au cerut niciodată ca autorii loviturii de stat din Ucraina să revină la cadrul constituțional. De ce și-au neglijat astfel obligațiile lor de garanți ai acordurilor dintre guvernul în exercițiu și opoziție? Ei sunt la fel de responsabili pentru ceea ce s-a întîmplat ca și forțele din Statele Unite care au provocat preluarea neconstituțională a puterii.
Nu știți ce a urmat? Locuitorii din Crimeea au luat decizia de a se separa de Ucraina, iar locuitorii din Donbass au refuzat să se supună celor care au dat lovitura de stat de la Kiev. Iată ce a urmat. Așa a început acest conflict” a conchis Putin. (Traducere și adaptare B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998