Rebeliunea
1 comentariu / 1879 vizualizări / 23 ianuarie 2017
Ieri, în Capitală, a avut loc un miting anti-guvernamental neautorizat. La care, după unii, au participat 10.000 de persoane, iar după alții, 30.000. Demonstrația a fost inițiată de un partid politic. Și de aceea, nu întâmplător, în fruntea ei s-a aflat Nicușor Dan, președintele USR. I s-a alăturat și Raluca Turcan, președintele PNL. Și, apoi, însuși președintele României Klaus Iohannis. Liviu Dragnea, liderul PSD, proaspăt revenit de la Washington, a declarat că președintele Iohannis a inițiat o lovitură de stat care se află în curs. În cursul zilei de luni, va riposta. Ce semnificație au aceste evenimente și cum se vor desfășura ele în continuare?
La 76 de ani de la rebeliunea legionară, care intenționa să răstoarne, printr-o lovitură de forță, Guvernul, iată că, din nou, sunt lansate acuzații de către oficiali ai statului român vizând o lovitură de stat. Pusă la cale chiar de președintele României și îndreptată împotriva Guvernului pe care el însuși l-a numit în urmă cu câteva zile. La întrebarea dacă demonstrația este sau nu legitimă, răspunsul este ambiguu. Susținătorii opoziției consideră că, încercând să inițieze două ordonanțe de urgență în materie penală, Guvernul a greșit grav și, ca atare, ar trebui demis. De aceea a și fost inițiată, împotriva acestuia, o moțiune de cenzură. Totuși, pentru organizarea mitingului, partidul lui Nicușor Dan nu a solicitat niciun fel de aprobare, astfel încât întreaga demonstrație a fost neautorizată. Cu toate acestea, la ea au participat doi lideri de partide politice – cel de-al doilea fiind președintele interimar al PNL – și li s-a alăturat însuși președintele României.
Componența de mai sus sugerează că demonstrația a fost mai degrabă una a partidelor politice, chiar dacă nu a fost asumată în mod oficial, și mai puțin a societății civile. Întrucât oamenii au fost invitați să participe în mod insistent de către oameni politici prin intermediul rețelelor sociale și a comunicării interne de partid, nu se poate vorbi sub nicio formă despre un miting spontan.
A fost o demonstrație împotriva Curții Constituționale. Pentru că unul dintre proiectele de ordonanță de urgență supus dezbaterii publice de către Guvern nu face altceva decât să pună de acord deciziile CCR cu textele de lege penală declarate, de-a lungul timpului, neconstituționale. O treabă pe care orice Guvern trebuie să o facă în mod obligatoriu. Cât privește cel de-al doilea proiect de act normativ, supus și el dezbaterii publice, el are ca obiectiv grațierea a aproape 3.000 de persoane și în niciun caz a celor condamnate pentru fapte de corupție, așa cum afirmă, în mod fals, președintele României.
Într-un mod pe cât de scandalos, pe atât de spectaculos, în cursul serii de duminică, ministrul de Interne a afirmat că, la acest miting, au participat și ofițeri ai unei direcții speciale din minister, respectiv din servicul de informații al acestuia. A ordonat o anchetă care este în curs. La rândul său, Liviu Dragnea, președintele PSD și președintele Camerei Deputaților, a solicita Serviciului Român de Informații să confirme sau să infirme faptul că s-a implicat în manifestație și să își retragă toți acoperiții din zonele aflate, din această perspectivă, sub interdicție legală.
S-a vorbit duminică seară și se vorbește și luni dimineață intens despre demiterea sau suspendarea președintelui României. A doua temă este, din nou, legată de serviciile secrete. Din punct de vedere tehnic, suspendarea se poate face de către majoritatea membrilor celor două Camere ale Parlamentului, în timp ce demiterea presupune un procent de două treimi. În cazul suspendării, urmează ca, după 30 de zile, să fie organizat un referendum. La care trebuie să se prezinte 30% dintre cetățenii cu drept de vot și să aprobe demiterea cu jumătate plus unu dintre votanți. În cazul demiterii pentru înaltă trădare – motivul invocat fiind complot împotrivă statului prin subminarea economică și politică –, președintele ar urma să fie anchetat conform articolului 398 din Codul Penal. Dacă va fi găsit vinovat, este pasibil de o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.
Cam asta este situația României la aproape o luna de la instalarea de către Klaus Iohannis a noului Guvern al României rezultat în urma câștigării alegerilor de către PSD și ALDE.
Asistăm la o teribilă bătălie politică în urma căreia fie PSD, fie președintele Klaus Iohannis va avea enorm de suferit. Depinde cine rămâne în picioare.
Pentru moment, PSD a reușit să își îndeplinească unele dintre angajamentele asumate prin programul de guvernare și a inițiat și cele două acte normative, punând în operă solicitările Curții Constituționale pe de o parte și promovându-și propria politică penală pe de altă parte. A avut însă mari deficiențe în a comunica public, în mod deschis și convingător, faptul că proiectul de grațiere nu vizează sub nicio formă faptele de corupție. În rest, PSD+ALDE, împreună cu Guvernul, lasă impresia că sunt în defensivă. În timp ce președintele Klaus Iohannis a încălcat, curajos sau inconștient, de două ori Constituția. O data desantând în Palatul Victoria la o ședință de Guvern fără să fi fost invitat de premier și a doua oară punându-se în fruntea unei manifestații neautorizate anti-guvernamentale și inițiată de partide politice. A mers chiar mai departe, numindu-i pe membrii Executivului, instalați în funcție chiar de el, o “gașca de penali de la Guvern”.
Marea întrebare a momentului este dacă președintele Klaus Iohannis va reuși să se reinventeze sau va reuși să se autoejecteze. (Sorin Roșca Stănescu)
Am vazut filme de arhiva cu defilarile si discursurile Anei Pauker. Ieri am vazut aceeasi ura si apel la catuse.Trist, foarte trist. Asta inseamna ca in tara noastra comunismul a triumfat prin crearea omului nou asa cum a fost definit de Lenin si Stalin.