Referendum și ipocrizie
0 comentarii / 1959 vizualizări / 30 septembrie 2018
Atunci când a avut loc campania pentru strângerea de semnături în vederea inițierii referendumului pentru definirea căsătoriei, organizatorii au încheiat două înțelegeri scrise, parafate și semnate cu două partide. Cu PSD și cu PNL. Acestea se angajau să sprijine toate demersurile în vederea modificării Constituției. Între ceea ce s-a întâmplat atunci și ceea ce se petrecere azi este o mare deosebire. Care, definită printr-un singur cuvînt, înseamnă ipocrizie.
Prin urmare PSD și PNL și-au dat cuvântul, s-au angajat și au semnat să acționeze într-un anumit fel. Iar astăzi fiecare dintre cele două partide face altceva. PSD, ceva mai puțin ipocrit decât PNL, anunță că se implică în referendum doar în sensul de a informa populația asupra conținutului noului articol din Constituție, care urmează să definească fără echivoc termenul de „casatorie”. În sensul că este o uniune între un bărbat și o femeie. În rest, cel mai mare partid din România anunță că nu-și va mobiliza electoratul în scopul reușitei acestei mari acțiuni electorale. Guvernul său, luat în mod stupid la întrebări de către unii oficiali ai Uniunii Europene, se scuză arătând că, de vreme ce peste trei milioane de oameni au semnat pentru ca acest referendum să aibă loc, este obligat să îl organizeze și să inițieze o campanie de informare. Și atâta tot.
Mult mai ipocrit este Partidul Național Liberal. O bună parte dintre membrii acestuia, care sunt și vectori de opinie, manifestându-se ca atare pe platourile televiziunilor de știri, afirmă că ei nu susțin acest referendum, inducând în mod deliberat și sistematic o confuzie între căsătorie și familie. Sugerând astfel că familia este cea care urmează să fie redefinită, iar nu căsătoria. Ceea ce nu este cazul. Confuzia însă poate prinde la populație și poate schimba datele problemei. De asemenea, ei afirmă într-un mod la fel de incorect că o atare modificare a Constituției este incorectă, pentru că ar încălca drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Prima confuzie voită o susține pe cea de-a doua. Pentru că dacă familia ar fi cea care ar urma să fie definită, prin excluderea comunităților homosexuale, atunci, într-adevăr, ar fi încălcate drepturi și libertăți. Numai că definiția se referă exclusiv la căsătorie. Unde nu se pune problema încălcării unor drepturi în România. Pentru că niciodată homosexualii nu au dobândit în acest stat dreptul de a se căsători.
O poziție aparte, dar tot perversă sau cel puțin ipocrită în raport cu angajamentul asumat în scris de PNL o are președintele acestui partid, Ludovic Orban. El spune că susține acest referendum, dar membrii și simpatizanții partidului au din partea sa libertatea totală de a se prezenta sau de a boicota operațiunea, de a vota pentru sau contra acestei definiții. Dar nu mă mai miră nimic. Ludovic Orban nu mai poate surprinde pe nimeni după ce și-a permis să-i amestece pe procurori în bătălia politică cu PSD și să îi denunțe pentru înaltă trădare pe președintele PSD și pe președintele executiv a acesui partid, care este și prim-ministru. În complicitate cu procurorii, acest dosar penal a fost agitat timp de șase luni, înainte de a fi clasat. Și asta numai după ce SRI s-a decis să informeze cu o mare întârziere Parchetul General asupa faptului că nu deține niciun del de informații conform cărora cei doi ar fi trădători. În mod normal, Ludovic Orban ar trebui să suporte rigorile legii pentru denunț calomnios. Urmând să i se deschidă lui însuși un dosar penal. Pentru a evita acest lucru și pentru a-și prelungi agonia politică, el a făcut o nouă trăsnaie. Tot în numele PNL. Și tot cu susținerea partidului. A atacat această decizie de clasare, solictând redeschiderea dosarului penal. Tot fără niciun fel de probe. Am închis această paranteză.
Interesant este că argumentele voit false invocate de PNL pentru a boicota referendumul sunt preluate, susținute și amplificate de reprezentanții USR. Aceștia pur și simplu îi îndeamnă pe toate căile pe cetățeni să nu se prezinte la secțiile de votare. Uniunea Salvați România, dacă acesta mai este cumva numele real al partidului, anunță pe toate căile că militează pentru statul de drept, dar, în același timp, le solicită cetățenilor să boicoteze cea mai democratică modalitate din toate timpurile prin care pot lua decizii și anume calea democrației directe. Așa înțeleg ei să salveze România?
Încă mai este timp pentru ca cele două partide, PSD și PNL să dea dovadă de demnitate, de onoare și să ia cuvenitele măsuri pentru a-și respecta semnăturile date. Pentru că, nu-i așa, „pacta sunt servanda”! Adică, într-o traducere literară, un pact trebuie onorat. (Sorin Roșca Stănescu)
Comenteaza