CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Reforma perpetua a PSD – un sfert de secol de juraminte și promisiuni sterile

0 comentarii / 2501 vizualizări / 4 decembrie 2019

Atrăgeam recent atenția, în cîteva analize, asupra unui fenomen păgubos din politica autohtonă, și anume perpetua despărțire de comunism propagată de dreapta eșichierului la fiecare rînd de alegeri. Ar fi incorect să nu punctăm și un fenomen foarte asemănător, de astă dată pe stînga spectrului politic: perpetua reformă a PSD. Partid care, de un sfert de secol, după marea scindare din 1992 care a născut strămoșul PSD de azi, am numit FDSN, tot anunță public demararea reformei și a modernizării interne. Anii trec, alegerile se cîștigă ori se pierd, dar PSD nu mai reușește să iasă din paradigma reformării continue. Și tot despre asta se discută aprins, la ora redactării acestor rînduri, în ședința CEx de azi.

Să ne amintim cîte ceva despre reforma în PSD de-a lungul anilor, așa cum le-a reflectat presa vremii:

Iunie 1997
Congres PDSR. ”Problema fundamentală a PDSR este dacă partidul va avea curajul să spună lucrurilor pe nume şi să o rupă cu greşelile trecutei guvernări”, a spus Teodor Meleşcanu, în numele grupului de reformare a acestui partid. Meleşcanu a arătat că priorităţile PDSR trebuie să fie desolidarizarea şi eliminarea corupţiei din partid, declanşarea unui proces real şi corect de restructurare, abordarea moralei şi a opoziţiei constructive ca atitudine politică, alegerea efectivă a liderilor partidului şi nu doar votarea lor pe listă. El a adăugat că momentul ales pentru expunerea propunerilor a coincis cu desfăşurarea Conferinţei, pentru că acest for poate demara reformarea PDSR.

Mai 2004
Preşedintele Tineretului Social-Democrat, Victor Ponta, a declarat, marţi, la Beclean, că procesul de reformă în PSD „merge mai departe”, astfel că vor mai exista şi alte plecări din partid, din rîndul persoanelor care nu vor înţelege şi nu se vor încadra în ceea ce doreşte conducerea partidului.
„Nu ne mulţumim să avem majoritatea în Parlament şi în administraţia locală, ci, de ceva timp, vrem să devenim un partid european. Vrem să pregătim membrii PSD să se comporte ca făcînd parte dintr-un partid european. În ritmul acesta alert în care mergem ca partid nu toată lumea ţine pasul, din diverse motive, probleme de imagine, probleme judiciare, de moralitateşi de mentalitate”.

Ianuarie 2005
Preşedintele PSD, Adrian Năstase, va prezenta la şedinţa Biroului Executiv Central un document amplu, de aproximativ 100 de pagini, care va analiza rezultatele alegerilor şi va aduce în atenţia BEx iniţiative şi sugestii pentru definirea unei strategii a partidului pentru perioada imediat următoare.
Liderul PSD a subliniat că, dincolo de controversele şi dezbaterile despre viitor, membrii PSD au cu toţii acelaşi obiectiv, anume „reformarea şi regenerarea” partidului, care să devină o voce mai puternică şi mai credibilă. „Vrem ca, prin această reformă, PSD să rămînă partidul cel mai important din România”, a spus el.

Noiembrie 2005
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a îndemnat, marţi, în cadrul unei dezbateri privind reforma în PSD, să se stabilească, până la Consiliul Naţional din ianuarie, „un şantier de reformă şi de modernizare a partidului”.

Ianuarie 2006
Separarea politicului de afaceri, interzicerea accesului în partid a foştilor colaboratori ai Securităţii şi renunţarea la structurile „anchilozate” sunt căile propuse de „tinerii social democraţi” pentru reforma PSD, conform unui proiect propus de un secretar executiv al TSD.

Octombrie 2007
Fostul vicepreşedinte PSD Vasile Dâncu afirmă, într-un interviu publicat, marţi, în ediţia online a Gazetei de Cluj, că e necesar ca liderii partidului să facă „curăţenie şi reformă”, păstrând „bătrânii înţelepţi”, dar eliminând „javrele bătrâne” pentru care PSD e doar „cârpă de şters pe picioare”.

Ianuarie 2010
Secretarul executiv al PSD, Marius Lazăr, apreciază, într-un comunicat transmis, duminică, presei, că a condiţiona reformarea PSD de eliminarea lui Mircea Geoană e nedemocratic şi a apreciat că PSD ar trebui să adopte modelul platformelor politice în partid. Secretarul executiv al PSD afirmă că luările de poziţie din ultima vreme ale unor lideri ai partidului, precum şi analiza făcută publică de Institutul „Ovidiu Şincai”, care recomandă schimbarea lui Mircea Geoană pentru reformarea partidului, sunt pe cale să aprindă un „război fratricid” în interiorul stângii.

Februarie 2010
Vicepreşedintele PSD Victor Ponta a declarat, miercuri, la Târgu Jiu, că îl consideră pe Cristian Diaconescu partenerul său de proiect politic pentru a reforma PSD în următorii ani şi, indiferent de rezultatul votului, va lucra împreună cu acesta „pentru partid”.

Decembrie 2014
Președintele executiv Liviu Dragnea a declarat duminică, la finalul ședinței Comitetului Executiv, că noul proiect politic de reformă a PSD va fi finalizat până la sfârșitul lunii februarie, înainte de congres, și va viza inclusiv proceduri în privința membrilor de partid cu probleme în justiție.

Septembrie 2018
Demersul „reformiștilor” din cadrul PSD nu poate fi luat în serios, susține europarlamentarul Cătălin Ivan, potrivit căruia ”această mișcare reformatoare din PSD nu este despre români, ci despre readucerea lui Dragnea la masa negocierilor și reîmpărțirea României”. „Cum ar putea cineva să creadă că demersul «reformiștilor» din PSD este unul serios, atât timp cât ei propun ca Liviu Dragnea să se retragă și locul său să fie ocupat de Viorica Dăncilă?! În toate intervențiile publice, aceasta este lăudată pentru experiența acumulată la Bruxelles, pentru anvergura europeană și toți «disidenții» își pun speranțele în capacitatea Vioricăi de a repara relațiile cu socialiștii europeni, care sunt distruse în acest moment. Cât de ipocrit să fii?!”, scrie Ivan pe Facebook.

Mai 2019
Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat duminică, după închiderea secțiilor de votare, că își asumă responsabilitatea rezultatului de la urne, dar va face asta în ședința Comitetului Executivului Național.
„Nu sunt niște rezultate care să bucure PSD. Trebuie făcute analize foarte rapid și serios în partid. Am înțeles că un coleg de al meu a avut o propunere. Vreau să vă spun ceva. Eu în viața mi-am asumat și ce nu am făcut și ce am făcut”, a declarat Liviu Dragnea.

Iunie 2019
Viorica Dăncilă: „Am spus și repet, dincolo de persoane, dincolo de persoanele care candidează, dincolo de cei care vor fi aleși, acest congres trebuie să fie despre reforma partidului, să fie un congres despre ce am realizat, ce nu am realizat, unde am obținut rezultate bune, unde am greșit, acest congres trebuie să fie despre programul politic al partidului, despre direcția în care vrem să mergem”.

Decembrie 2019
Comitetul Executiv Naţional al Partidului Social Democrat se reuneşte, miercuri, în prima şedinţă după alegerea unei conduceri interimare a formaţiunii. Reuniunea, potrivit anunţului transmis de Biroul de presă al PSD, va avea loc, de la ora 15,00, la sediul central al partidului. În cadrul şedinţei urmează să fie discutate chestiuni organizatorice şi legate de pregătirea Congresului PSD care ar urma să se desfăşoare în luna februarie a anului viitor, au precizat, luni, pentru Agerpres, surse social-democrate.

Februarie 2020
?

(Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: stiridecluj.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998