Regele si Parlamentul
0 comentarii / 1603 vizualizări / 21 septembrie 2011
Acum, inainte ca Majestatea Sa Regele Mihai sa implineasca varsta de 90 de ani si sa ne ofere bucuria de a ne vorbi de la tribuna Parlamentului Romaniei, este necesar sa facem efortul de a intelege de ce Presedintele Traian Basescu a fost atat de nedrept si de violent. Pana la urma, care sunt motivele reale care l-au determinat pe seful statului roman sa incerce sa-L umileasca pe Regele Mihai, sa-I aduca jigniri impardonabile si sa faca eforturi demne de o cauza mai buna pentru a-L impiedica sa vorbeasca in plenul Parlamentului Romaniei? Fiindca este antimonarhist? Fiindca, asa cum a facut si in alte situatii, incearca sa confiste legitimitatea altcuiva? Fiindca se teme de ceea ce ar putea face sau spune Regele? Sau fiindca are un cu totul si cu totul alt interes?
Ceea ce precizez din capul locului este ca Regele Mihai i-a incomodat, fara sa urmareasca acest scop, pe toti cei care, vremelnic, au condus statul roman sau au influentat, intr-un fel sau altul, destinele cetatenilor acestei tari. Lui Adolf Hitler, Regele Mihai i-a intors spatele. Pe Antonescu l-a arestat pentru a savarsi actul de la 23 august 1944 si pentru a le asigura romanilor atata independenta cata mai puteau spera sa aiba in acele vremuri tulburi. Fara sa o faca pe fata, l-a infruntat si pe Stalin, din simplul motiv ca Regele Mihai, inca pe tron, devenise simbolul anticomunismului. Si anti-imperialismului sovietic. I-a infruntat si pe dr. Petru Groza si pe Gheorghe Gheorghiu Dej. Dupa ce a fost fortat sa abdice, discursurile si demersurile Sale pe plan international i-au iritat si pe reprezentantii Marii Britanii si Statelor Unite, vinovati pentru ca cedasera Romania rusilor. Si, mai tarziu, l-a infruntat pe Ceausescu, impotriva caruia S-a pronuntat constant.
Dar ce s-a intamplat dupa decembrie ’89? Regele Mihai a incercat, imediat dupa caderea lui Ceausescu, sa vina in tara, pentru a Se afla printre romani. Autoritatile de la Bucuresti s-au opus cu vehementa. A fortat o venire iar regimul Iliescu a reactionat violent. Dupa care, tot sub un mandat al lui Ion Iliescu, Regele Mihai, in fine, a putut sa Se intoarca, temporar, in Romania. Sub regimul Constantinescu, gratie interventiei directe si energice a lui Adrian Severin, pe atunci ministru de Externe, Regelui Mihai i S-a recunoscut dreptul, dobandit inca de la nastere, de a fi cetatean roman. (Sorin Rosca Stanescu)
Cititi mai mult pe CorectNews
Comenteaza