CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Regizorul David Esrig: “Oamenii lui Iliescu au fost niste comunisti ticalosi!”

0 comentarii / 3552 vizualizări / 31 octombrie 2010

Celebrul regizor roman David Esrig, care s-a stabilit in Germania in 1973, datorita prigoanei si cenzurii comuniste, nu are o parere foarte buna despre apropiatii fostului presedinte, Ion Iliescu, pe care ii considera“comunistii si ticalosii”. Dezvaluirea o face actorul si liberalul Mihai Malaimare, pe blog-ul propriu.

“Comunisti cu haine schimbate!”
“Mergeam sambata catre statia de metrou Unirii 1 si il aveam in drepata pe David Esrig, celebrul regizor roman, omul care marca prin spectacolele sale, alaturi de Pintilie si Penciulescu, cel mai important moment al regiei de teatru in Romania, petrecut in anii 70. Pe drum il vad mergand agale in soarele splendid de toamna pe Razvan Theodorescu. Deschid geamul si il strig, salut, salut, ne zambim si mergem fiecare in drumul sau. Dupa cateva clipe Esrig imi spune: – L-am cunoscut pe Theodorescu atunci cand era Directorul General al Televiziunii. M-am dus la el cu un proiect interesant. – Si? – M-a refuzat. S-a lasat o pauza destul de lunga, dupa care Esrig imi spune: – Toti astia care au venit cu Iliescu nu erau decat niste comunisti care-si schimbasera hainele. Niste ticalosi!”, poveste Malimare discutia pe care a avut-o, ieri, cu reputatul regizor David Esrig.

Cenzura si comunism

David Esrig s-a născut, în 1935, în Haifa. A absolvit IATC Bucureşti, secţia Regie-Teatru, în 1957. Printre spectacolele care l-au consacrat în ţară se numără „Vicleniile lui Scapin“, de Moliere, 1957, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, „Umbra“, de Evgheni Schwartz, 1963, Teatrul de Comedie, „Troilus şi Cressida“, de Shakespeare, 1965, Teatrul de Comedie, „Capul de răţoi“, de Gheorghe Ciprian, 1966, Teatrul de Comedie şi „Nepotul lui Rameau“, de Denis Diderot, 1968, Teatrul Bulandra. Piesele „Aşteptându-l pe Godot“ şi „Furtuna“ i-au fost interzise de cenzura comunistă. Simţind că nu se mai poate exprima în ţară, în 1973 a părăsit România stabilindu-se în Germania. (Razvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998