CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9677 RON DOWN | 1 USD = 4.6059 RON DOWN | 1 GBP = 5.7949 RON DOWN

Relatia Iohannis-PSD si sfirsitul statului-paralel

8 comentarii / 6703 vizualizări / 1 februarie 2018

În aprilie 2014, comparam într-o analiză, poate în premieră la noi, tăvălugul anti-corupție cu legendara operațiune Mani Pulite din Italia, derulată sub bagheta CIA. Similitudinile erau nenumărate și au continuat să fie; ne exprimam, la acea vreme, doar speranța că americanii vor fi învățat din greșelile care au dus la eșecul Mani Pulite, în doar cîțiva ani. Nu a fost să fie, însă. În Italia s-a ajuns la un sistem politic încă mai corupt și mai extremist decît înainte, în România s-a născut statul-paralel, în care clasa politică a fost înlocuită la butoane de servicii și de procurori. Întrebarea momentului e dacă nu cumva asistăm, în ultima vreme, la procesul invers, prin care se speră revenirea la o situație normală, măcar instituțional: serviciile și procurorii cu treburile lor, politicienii cu ale lor.

Experimentul derulat în România de americani în epoca democrată dă semne de epuizare după venirea la putere a republicanului Trump. America încearcă să curețe propria mizerie făcută de democrați în politică, la ei acasă, dar și în țările aliate.

Anul trecut, mulți de la noi, prinși în diverse structuri și simțind pericolul, au sperat într-o debarcare rapidă a lui Trump; n-a fost să fie, însă. Odată depășit primul an de mandat, președintele american nu mai poate fi clintit, puterea sa crește văzînd cu ochii.

Era firesc să înceapă replierea și la noi.

De la căderea democraților, în România se petrec lucruri spectaculoase: SRI s-a retras sau a fost scos din cîmpul tactic al justiției, CCR a spulberat o droaie de legi făcute în beneficiul structurilor de forță și împotriva cetățeanului, judecătorii nu se mai fac preș în fața DNA, procurorii lui Koveși apar, acum, în toata splendoarea incompetenței – sau a ticăloșiei, pe alocuri – lor, iar organismele europene au ajuns mai degrabă să simuleze unele critici decît să le formuleze cu toată gura. Din interiorul mașinăriei au început să transpară tot mai multe dezvăluiri stupefiante, vezi campania lui Daniel Dragomir ori scandalul sufrageriei lui Oprea.

România a avut parte de cîțiva ani de demență, în numele dreptății; ca orice exces, nu putea ține la infinit.
Cel mai grav aspect, repetăm, a fost implicarea tot mai fățișă a serviciilor în viața publică.
Nu se mai făcea un guvern fără negocierea feliilor alocate SRI, SIE șamd.
Ori vreo administrație prezidențială.
Ori vreo conducere de mare companie.
În unele cazuri, la vedere, vezi cazul zecilor de sereiști detașați la ANAF.
Nu se mai lansa un partid fără binecuvîntarea sistemului.
Nemaivorbind de mass-media: s-a prăbușit dramatic în ultimii ani, dar au rezistat cu brio organele devotate serviciilor, așa numita presă a acoperiților.

”Nu mă îndoiesc nicio clipă – dar mulți încă nu înțeleg asta – că peste o sută de ani toate posturile de comandă din Germania vor fi ocupate de SS”. Visul lui Adolf Hitler, așa cum reiese din cartea sa, ”Însemnări politice și intime” va fi fost și visul unor generali și colonei din serviciile noastre.
O Românie în care tot ce mișcă, inclusiv sport sau showbiz, să fie controlat de ”băieți”.
Ca și profeția lui Hitler, speranța statului paralel a fost în van.
Mișcările disperate de stradă orchestrate anul trecut nu au reușit să oprească schimbarea.

Iar marea surpriză vine dinspre președinte.
Instalat la putere de servicii, în 2014, s-a sperat că Iohannis va fi prizonierul veșnic și obedient.
Păpușa care se va conforma orbește.

Se dovedește tot mai mult eșecul planului.
Păpușa s-a defectat și nu mai ține partea sistemului.
Nu știm dacă Iohannis și-a dorit, el însuși, să se scuture de teroarea creatorilor săi, la urma-urmei principiul ”eu te-am făcut, eu te omor” nu convine nimănui, ori dacă președintelui i s-a întors cheița din afara țării, poate chiar de la Washington. Noul Washington…

Cert e că președintele nu a reacționat violent, cum se așteptau mulți, în cazul legilor justiției, ba chiar arată o anume detașare care a adus la disperare presa sistemului.
În ultimele săptămîni, România e zugrăvită în unele articole ca o țară în pragul războiului civil, al prăbușirii economice, al golirii de populație, ca o viitoare dictatură mai feroce decît cea comunistă ori erdoganistă.

”S-a pus in miscare planul de acaparare totala a puterii. Daca va fi dus pana la capat, Romania se transforma intr-o dictatura. Dar va fi una mult mai urata decat in Polonia, Ungaria sau Turcia. Vom avea de-a face cu o dictatura ineficienta economic, fara ideologie, fara lideri providentiali si fara fanatici. Nu vom fi inca un stat iliberal, ci un stat mafiot. Vine peste noi dictatura borfasilor, o tara capturata de banditi, analfabeti si impostori. Din pacate, multi, mult prea multi se vor simti foarte bine in ea iar altii nici nu vor realiza macar ce le nenoroceste viata in fiecare zi” plînge azi Hotnews, cu lacrimi de sînge.

Ziare.com consemnează, tot azi, cu jale, că ”SRI a fost deja bagat in cazarma de curajosii sai sefi”, și că ”Asa arata statul paralel. Asa arata distrugerea caramida cu caramida a arhitecturii institutionale. Asa arata o tara condusa de lideri care o vulnerabilizea galopant si extrem de periculos”.

Nu întîmplător, Iohannis e făcut vinovat de situație în toate aceste articole.

Veștile ”proaste” vin, însă, avalanșă peste adepții sistemului: investitorii străini sosesc în loc să plece, economia merge bine, un raport al World Justice Report ne plasează azi pe locul 29 în topul țărilor cu stat de drept, la nivel mondial, parcă și lui Klemm i-a cam amuțit gurița.

Deruta e maximă în rîndul ”băieților”: un articol șocant apare azi pe comisarul.ro, suspectat a fi subdivizia murdară a Hotnews, articol în care se scrie negru pe alb că, sub PSD, România merge mai bine decît le place unora să recunoască și că viitorul aparține acestui partid. Ca să nu existe dubii, ni se transmite în clar că materialul nu e un pamflet.
Sindromul ”Am fost un dobitoc!” al lui Postelnicu?
Debutul repoziționării?

România momentului e departe de a fi un paradis din orice punct de vedere. Dar imaginea care s-a încercat a i se zugrăvi de către nenumărate voci ”civice” e mult exagerată, de asemenea. Perdeaua de fum întreținută artificial începe să se risipească, lent, dar sigur.

Rămîne de urmărit, pe mai departe, modul în care va juca președintele.
În urmă cu un an, pe 17 ianuarie, la trecerea în rezervă a lui Florian Coldea, scriam despre ceea ce ar fi putut fi un moment istoric: ziua cînd Klaus Iohannis, în mod neașteptat, a întins mîna partidelor politice în numele solidarizării în fața serviicilor secrete, el cerînd pe un ton neașteptat de deschis reforma legilor siguranței naționale și promițînd sprijinul președinției. Declarația merită recitită cu atenție:

“În aceste zile, s-a discutat mult în spațiul public, dar și în Parlament, despre serviciile secrete. Serviciile secrete sunt foarte importante pentru securitatea națională. Ele își fac treaba și, așa cum spune numele, câteodată opinia publică nu știe multe despre ce fac.
Aceste discuții la prima vedere poate ar părea contraproductive, dar eu cred că este bine că în aceste zile s-a discutat despre serviciile secrete, despre locul și rolul lor în sistemul de securitate națională. S-a discutat, de asemenea, despre controlul parlamentar, și bine că s-a discutat. S-a discutat despre comisiile care trebuie să verifice activitatea serviciilor secrete.
În acest context, vreau să subliniez câteva lucruri care mie mi se par foarte importante. Pentru ca serviciile secrete să își facă treaba bine și pentru ca politicienii să își facă treaba bine este important să trasăm cel puțin două linii roșii.
Una se referă la felul cum se relaționează serviciile secrete la politicieni, la politică. Sau, mai simplu spus, dacă e bine sau nu e bine ca serviciile secrete să se amestece în politică. Acest lucru trebuie foarte bine clarificat. Părerea mea e că nu este bine să fie lăsate serviciile secrete să se amestece în politică.
Cealaltă, a doua linie roșie, trebuie să definească cât de mult și cum se pot implica politicienii în treaba serviciilor secrete sau, în traducere liberă, cum e cu politizarea serviciilor secrete. După părerea mea, nici aceasta nu este bună.
Dacă vrem să avem servicii secrete puternice, care își fac treaba bine, și politicieni care sunt liniștiți și mulțumiți de felul cum relaționează cu serviciile secrete, este clar nevoie de un control parlamentar efectiv, eficient și transparent. Parlamentul trebuie să aibă un control puternic, dar nu partinic. Nu se poate ca politica unui partid să definească modul în care se face controlul parlamentar asupra serviciilor. Pentru a avea un astfel de control parlamentar, este nevoie de negocieri puternice, între Putere și Opoziție. Este nevoie să se implice și unii, și alții, în aceste comisii, fiindcă o dată sunt unii la Putere, peste câțiva ani sunt alții la putere, dar serviciile secrete rămân, procedurile rămân și, în definitiv, cred că toți românii își doresc ca serviciile secrete să fie bine conduse și să garanteze partea lor de securitate națională. Aceste lucruri ar fi bine să le ia în discuție noul Parlament și să le lămurească.
Noul Parlament are multă treabă în domeniul securității naționale. Împreună cu consilierii mei, am numărat încă o dată și am constatat că este nevoie de modernizarea sau îmbunătățirea a cel puțin 12 legi din domeniul securității naționale, la care jumătate se referă la munca și domeniul de activitate al serviciilor secrete. Iată un volum impresionant de muncă pentru Parlament, cu singurul scop de a îmbunătăți sistemul de securitate națională și de a face munca serviciilor secrete mai eficientă, mai bine coordonată.
Avem o nouă majoritate în Parlament. Această nouă majoritate are, evident, un rol foarte important: rolul hotărâtor în felul cum se abordează aceste chestiuni legate de securitatea națională. Această majoritate cred că va trebui să dovedească în această speță, a securității naționale, și în cealaltă mult discutată și mult zvonită în ultimele zile, a amnistiei și a grațierii. Va trebui să dovedească dacă este matură această nouă majoritate sau mai are de lucru. Măsura maturității noii majorități parlamentare va fi felul cum abordează legislația în domeniul securității naționale, inclusiv al serviciilor secrete și al legilor justiției, în special o posibilă abordare legislativă de tip amnistie și grațiere.
Ce fel de majoritate vom avea încă nu ştim. Deocamdată, noua majoritate nu a făcut nimic. Și-au impus câţiva şefi de comisii, şi-au votat câteva promisiuni populiste din campanie.
Dar asta a fost uşor. Vom avea o majoritate care vrea să impună legea majorităţii, indiferent de ce se discută, care va vrea să dovedească că face jocurile în Parlament, care va dori să albească dosarele celor incriminaţi sau vom avea o majoritate matură, care înţelege că România este numai una şi care va veni lângă Preşedinte pentru ca, împreună, să garanteze securitatea naţională, statul de drept şi împreună să dovedim că România este sigură pentru cetăţenii ei şi este o naţiune puternică în corul celorlalte naţiuni.
Eu îmi doresc a doua variantă, o majoritate matură. O aştept”.

Discursul lui Iohannis nu avea cum să fie pe placul statului-paralel dintr-un motiv simplu: absența unei legislații moderne, actualizate, avantajează profund serviciile de la noi și facilitează abuzurile.

Din nefericire, PSD și ALDE nu au achiesat atunci la planul președintelui.

Nu au înțeles corect mesajul, aveau altă agendă sau au sperat că se vor descurca pe cont propriu, nu e clar și nici nu mai contează.

Important e că acum lucrurile par să se fi schimbat radical.
Se vorbește, brusc, de reforma SRI, a SIE, a SPP șamd, și asta chiar în actuala sesiune.
O reformă care așteaptă de 27 de ani.
Dacă Iohannis se va plasa pe aceeași baricadă cu guvernanții, sfîrșitul statului-paralel e mai aproape decît s-ar crede.
Și va consemna una dintre marile surprize ale istoriei noastre: victoria ”ficusului”, a ”mutului” asupra propriilor puternici creatori și refacerea în sens invers a odiosului traseu spre militarizare parcurs de România în mandatele lui Traian Băsescu. Ne putem măcar imagina un asemenea scenariu? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. Doamne ajută!

 2. Da, da. Și s-o viziteze pe Carmencita la pârnaie?

 3. Mă tem că ăștia vor să ne adoarmă.
  Am chiar proști să credem că băieții s-au retras în cazarme…

 4. e clar ca licuriciul cel mare a schimbat cârma, sub Administratia democrata aveam o democratie sorosisto-securista, s-a cam terminat cu ea!!!

 5. Cine ride la urma……Apropo dupa disparitia odioasei SECURITATI,adica intre 1990 si 2017 cei aidoma lui Dragnea/Tariceanu au scos din RO contravaloarea a 46000 (patruzecisisase de mii) tone de aur. Pentru comparatie intre 1877-1945 s-au scos doar 12000 de tone iar intre 1400-1877 1200 de tone. Asa ca baieti mai moale cu acuzatiile aduse serviciilor, mai ales de penali ( ca tradatori de tara nu mai avem) ca si Dragomir. Ziua in care articolele 391,392,395,402 si 403 din Codul Penal vor fi aplicate adunaturii din Palatul Poporului nu e departe!

 6. STATUL PARALEL E CU CEL PUTIN PATRU NIVELURI DEASUPRA SERVICIILOR SECRETE. „REFORMA” SERVICIILOR VA ARATA CA CELELALTE 50 REFORME POST-REVOLUTIONARE (DINTRE CARE VREO ZECE NUMAI IN ULTIMELE CINCI ANI): „PENSIONATII” CRESC IN IERARHIA ADEVARATULUI STAT PARALEL, PRIMESC MAI MULTI BANI, CALATORESC MAI MULT SI FAC MULT MAI MULT RAU LA NIVEL PLANETAR, IN TIMP CE LOCURILE VACANTE SUNT OCUPATE SI CHIAR SUPLIMENTATE PENTRU „BIBANI”. VEZI DOAR EXEMPLUL PONTA, „PEDEPSIT” CU CRESTEREA DE VREO TREI ORI A AVERII!

 7. pai democratii au inventat conspiratia trump-rusia, acuzandu-l fara dovezi ca e omul rusilor, i-au pus microfoane in turnul trump, au folosit nsa sa il supravegheze, au zis ca rusii au hackuit voturile pe hartie (!?!?!) , au scurs in presa informatii la nytimes si wash post, au incercat sa amane numararea voturilor in 3 state care au fost castigate la limita , insa , surprinzator, trump, un geniu, a facut ca sa se numere repede si i-a terminat.

  trump e un geniu. nu radeti. el doar o face pe prostul. stia ca castiga. oricine cu creier realiza ca mesajul antiimigratie si protectionism ii va face pe votantii din midwest fara joburi sa treaca de la obama la trump. kushner i-a facut campania, conway era de fatada.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998