CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Remember: cum a dezmintit Severin scandalul hidrogenului din apa

1 comentariu / 13537 vizualizări / 21 martie 2011

Adrian Severin neagă vehement că ar fi implicat în vreun act de corupție și acuză presa britanică de orchestrarea unei întregi campanii împotriva sa. Nu știm, deocamdată, dacă spusele sale sunt sincere sau, sigur este că Severin e un campion al dezmințirilor. Acum doi ani, el a negat fără jenă ceea ce au văzut milioane de români, cu ochii lor, în urmă cu aproape două decenii: scandalul hidrogenului din apă. Pentru a-i împrospăta memoria, să reamintim, pe scurt, scandalul respectiv.

Nu mult după alegerile din 1992, ziariștii de la Academia Cațavencu au avut ideea unui material trăsnit, intervievînd mai mulți politicieni pe aceeași temă: apa din București ar avea o concentrație nepermisă de hidrogen, de cca.66%.
Ideea indusă publicului era că, de fapt, exact aceasta este concentrația firească, din moment ce molecula de apă are un atom de oxigen și doi de hidrogen. (Nostimada e că, aici, o zbîrciseră nițel și Cațavencii, pentru că masa atomică a hidrogenului e mult mai mică decît a oxigenului, astfel că ponderea normală a hidrogenului este de cca.11%. După celebra emisiune, a fost nevoie de o reparație științifică în acest sens, livrată de un specialist cotidianului România liberă).

Revenind, printre cei care au răspuns au fost proaspătul, pe atunci, primar general Crin Halaicu, senatorul FDSN Vasile Văcaru ori colegul acestuia, Ion Vasile, dar și Adrian Severin, de la PD(FSN). Răspunsurile au făcut deliciul publicului, materialul fiind filmat și difuzat de TVR, dar poziția lui Adrian Severin a fost, de departe, cea mai senzațională: el nu numai că a confirmat imediat că e la curent cu problema respectivă, de-a dreptul ”îngrijorătoare”, dar a declarat că și Consiliul Europei analizează, din informațiile lui, situația cu cea mai mare atenție.

La aproape 20 de ani distanță, ”hidrogenul” lui Severin continuă să fie una dintre cele mai savuroase gafe politice, fiind reamintită, sistematic, în diverse situații. Lucru care nu l-a împiedicat pe protagtonistul farsei să încerce, la un moment dat, o ”reparație”: acum doi ani, într-un interviu acordat portalului EurActiv.ro, Severin a declarat textual, confruntat cu o aluzie răutăcioasă la povestea hidrogenului din apă și la lista spionilor: ”Nu stiu in ce masura intrebarile dvs. sunt generate de ignoranta sau de rea-credinta. Povestea cu formula apei este un mit. Problema listei la care va referiti este o realitate care a fost confirmata de fapte”.

În replică, iată ce povestește, azi, redactorul-șef al revistei, Doru Bușcu, pentru Inpolitics: ”Ancheta respectivă am făcut-o eu însumi și eu sunt cel care i-a pus întrebarea buclucașă lui Severin. A fost un mare succes acea emisiune, țin minte că am apelat la legendara Mariana Zaharescu, vocea de la Teleenciclopedia, să asigure fundalul sonor. De răspuns ne-au răspuns mai mulți politicieni, foarte amuzant fiind și Ion Vasile, actualul lider al CJ Buzău, care a tras aer în piept, cînd l-am întrebat de concentrația prea mare de hidrogen în apa din Capitală, și mi-a răspuns ”Nu știu, domnule, eu sunt din Buzău”. Acum cîțiva ani, noi, cei de la Cațavencu, am încercat să recuperăm înregistrarea video a acelei farse, dar ne-a fost imposibil, din păcate, pentru că arhiva TVR, unde se află, e foarte mare și ar trebui multă căutare”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. […] ca fiind a priori needucate, lipsite de initiativa si lenese. Pe de alta parte, imi amintesc de un alt vox pop, tot parodic, realizat pe la inceputul anilor ’90, la acelasi TVR. Revista ”Academia […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998