CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Remuscarile lui Di Pietro: ”Am gresit. Am vrut sa stirpesc coruptia prin catuse si teroare”

2 comentarii / 11220 vizualizări / 9 septembrie 2017

O legendă vie a magistraturii internaționale, fostul procuror italian Antonio Di Pietro, artizanul operațiunii anti-corupție ”Mani pulite” din Italia anilor 90, a ajuns în stadiul Tudor Postelnicu, cu al său ”Am fost un dobitoc”. Chiar dacă nu a folosit exact sintagma respectivă, Di Pietro a șocat alaltăieri Italia, după ce și-a pus cenușă-n cap, în direct și la oră de vîrf, mărturisindu-și imensa eroare de fi crezut că poate stîrpi corupția prin instituirea unui climat de teroare.

Antonio Di Pietro a preluat stindardul marilor procurori italieni Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, uciși de mafie în anii 90, și a condus mega-operațiunea anticorupție ”Mîini curate”, soldată cu anchetarea a peste 5000 de politicieni și afaceriști din Peninsulă. (Mai multe amănunte aici)

Și totuși, Di Pietro are azi mari regrete pentru felul cum a acționat, iar remușcările sale fac, deja, turul presei italiene.

Intervievat în direct, joi seară, la postul TV italian La 7, Di Pietro a relatat că marea sa greșeală, în timpul ”Mani pulite”, a fost instituirea unui climat de autentică teroare și arestarea oricui gîndea altfel decît el. Acum, la vîrsta de 65 de ani, Di Pietro regretă.

”Mărturisesc: am dus o politică bazată pe teroare și am plătit pentru asta. Am pus pe roate consensul asupra politicii terorii, apoi am plecat acasă. Mi-am bazat politica terorii pe cătușe, pe conceptul că toți ”ceilalți” erau niște infractori, pe teama că cei care nu gîndeau ca mine erau niște delincvenți. Azi, cînd am ajuns la vîrsta a treia, realizez că și ideile altora trebuie respectate” a mai spus magistratul.

Vorbe pe care ar trebui să le audă, poate, și șefa DNA, cea care, în aprilie 2015, spunea, la RRA: „O sa va spun astazi foarte clar ca procurorii din DNA nu se vor opri, isi vor continua activitatea si daca trebuie sa arestam o mie de persoane, o sa arestam o mie de persoane, cîtă vreme acele persoane incalca legea”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. teroarea nu are nimic de a face cu democratia, indiferent cine o exercita! ar trebui s-o inteleaga si Kovesi, care crede ca are o misiune mesianica, dar care foloseste niste procurori jalnici!!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998