CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Reteta furtului in alegeri

0 comentarii / 1332 vizualizări / 4 martie 2012

O buna parte din ceea ce inseamna fraudarea alegerilor se face utilizand bani. Bani negri. Ei provin din doua surse. Fie sunt sifonari din bugetul public distribuite unor firme, din grupul de interese nelegitim al respectivului partid, care acum se intorc partial in contul alegerilor, fie sunt fonduri puse direct la bataie de catre oameni de afaceri, in schimbul unor angajamente pe care si le ia partidul in perspectiva castigarii scrutinului. Acesti bani murdari inseamna, in sine, o serie intreaga de operatiuni infractionale. Iar rezultatul este tot de natura infractionala, pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, pentru a-si plati datoria, partidul beneficiar sau omul politic beneficiar va face trafic de influenta. Sau va asigura protectie.
Printr-o serie intreaga de demersuri de natura editoriala am ajuns la concluzia ca ar fi timpul ca Romania sa treaca la un sistem avansat si civilizat al finantarii alegerilor. In ce fel? Prin interzicerea, cu desavarsire, a oricarui mod de finantare a campaniilor electorale, cu exceptia finantarii de catre stat. Cu alte cuvinte, de cate ori sunt alegeri, Parlamentul stabileste un buget al acestora iar Guvernul, prin Ministerul Finantelor, achita toate costurile pentru o campanie civilizata, echitabila, onesta. Si, sub sanctiune penala, sunt pedepsite oricare alte forme de finantare.Toate partidele ar urma sa aiba sanse egale. In fiecare localitate ar exista locuri special destinate pentru panotajul politic, acestea ar fi amenajate si tot Guvernul ar plati, in conditii rezonabile, si campania din presa scrisa si audiovizuala.
Ce s-ar realiza in acest fel? In primul rand, cei care au furat mai mult nu vor avea sanse mai mari sa-l abureasca pe cetatean. Sau sa-i cumpere voturile. Sau sa organizeze campanii negative. Sau super campanii pozitive. In al doilea rand, partidele si oamenii politici nu vor mai fi datori grupurilor de interese. Niciun om de afaceri nu va mai putea beneficia, ca urmare a finantarii unei campanii electorale, de protectie, in cazul in care, pentru a acumula bani, a savarsit infractiuni si nici de avantaje in fata competitorilor, drept recompensa pentru finantare. Cu certitudine, numarul licitatiilor trucate ar fi mult mai mic. Banii negri care circula in economie si evaziunea fiscala s-ar diminua si ele. Si am avea un parlament mai curat, pentru ca mai putini politicieni se vor simti datori sa protejeze interesele unor grupuri de afaceri. In esenta, votul cetateanului ar avea o mai mare greutate si nu ar fi pervertit intr-un parlament a carui structura nu respecta, de fapt, vointa electoratului.
Cine are capacitatea si ar fi normal sa promoveze aceasta schimbare? Coalitia aflata la putere. Din simplul motiv ca ea este majoritara. Si cine ar trebui sa aiba initiativa legislativa? Premierul Mihai Razvan Ungureanu. Nu s-a angajat acesta ca va asigura alegeri corecte in Romania? Hai sa vedem. O face sau nu o face? (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998