Revolutionarii si vrajba
0 comentarii / 1718 vizualizări / 6 ianuarie 2015
In statul Nevada, exista o lege conform careia daca o batrana si bogata doamna isi face de cap cu un tanar sau mai putin tanar barbat, mai mult de un an, este obligata, cat mai traieste, sa-i plateasca acestuia, daca il scoate din domiciliu, o pensie de intretinere. Evident, in ipoteza in care preafericitul barbat este lipsit de mijloace materiale sau daca exista o mare discrepanta intre nivelul de trai oferit de doamna si viata pe care ar urma sa o traiasca dupa despartire. Se intampla in America si, aparent, este irational. In realitate, este cat se poate de logic. Si ce legatura ar putea exista intre batrana doamna si preafericitul barbat, pe de o parte, si Guvernul Romaniei si preanefericitii revolutionari, pe de alta parte?
Statul roman joaca, aici, rolul batranei doamne. Care convietuieste cu fel de fel de revolutionari. La comun. Iar revolutionarii sunt luati deavalma. Sunt cei zeci de mii de revolutionari, cei mai multi ai lui Ion Iliescu, fabricati, in serie, din nevoia acestuia de a demonstra ca in decembrie 1989 nu a avut loc o lovitura de stat si nici ca, Doamne fereste, revolutia ar fi fost confiscata. Oameni care si-au riscat libertatea, viata, sanatatea, unii dintre ei schiloditi pe viata, amestecati cu cetateni loviti cu totul si cu totul intamplator de gloante, care plecasera dupa o paine in coltul strazii si nicidecum dupa o revolutie dar, si multi, extrem de multi, impostori. Printre acestia, evident, “eroii“ securisti. A caror patalama a avut si rolul de a le acoperi faradelegile facute sub regimul Ceausescu.
Deci, statul, acest stat bun care se numeste Romania, este batrana doamna care, cum-necum, a decis sa traiasca in concubinaj cu toti acesti revolutionari. Si a facut-o mult timp. Primind regulat indemnizati si alte avantaje oferite de generosul popor eliberat, revolutionari, la fel ca si preafericitul barbat din Nevada, s-au invatat sa traiasca, mai mult sau mai putin confortabil dar, in orice caz, gratuit. La tata doamnei.
Oare solutia legiuitorului din statul Nevada este corecta? Da. Din simplul motiv ca, pe buna dreptate, se apreciaza ca batrana doamna, daca a stat mai mult de un an cu preafericitul domn, l-a invatat pe acesta sa traiasca, daca nu in huzur, daca nu ca o plosnita, in orice caz, la un nivel superior de confort. Pe care, odata aruncat pe fereastra, nu ar mai putea, sub niciun fel, sa-l atinga. Si atunci, omul ar ajunge un nenorocit. Pentru ca, intre timp, a uitat sa se lupte pentru propria bunastare. Statul face, asadar, dreptate. In Nevada. De aceea, batranele doamne nu isi tin tinerii ibovnici, in iatac, mai mult de unsprezece luni si jumatate. Dar batrana doamna reprezentata de statul roman? Ea ce face? Intr-o buna zi, a decis ca nu mai are bani pentru atat de multi revolutionari. Care, intre timp, pe cale mai mult sau mai putin naturala, s-au imputinat. Si nu le mai plateste acestora indemnizatiile la care se angajase cand, cu generozitate, le-a dat diploma.
Si ce este de facut? Eu cred, cu tot regretul, ca trebuie procedat ca in statul Nevada. Batrana doamna sa-si duca povara pana la capat. Ca tot s-a angajat. Iar intre timp, vasnicii procurori nu au decat sa actioneze in folosul statului si sa descopere care sunt acele cazuri contrafacute de revolutionari. Sa stabileasca vinovatii, sa le ia capetele dar, intre timp, ceilalti revolutionari sa-si primeasca drepturile de la batrana doamna. (Sorin Rosca Stanescu)
Comenteaza