CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Roata se invirte, domnilor presedinti!

7 comentarii / 6428 vizualizări / 29 ianuarie 2021

Sunt doi președinți ai României, unul fost, celălalt actual, care simt pe pielea lor ce înseamnă cînd roata vieții se învîrte. Și Traian Băsescu și Klaus Iohannis au beneficiat de-a lungul timpului de pe urma unor conjuncturi extrem de favorabile: în doar cîteva zile, acum, ei au de a face și cu reversul medaliei, iar prețul pe care l-ar putea plăti ambii este unul uriaș.

E probabil că Traian Băsescu a jubilat acum aproape un deceniu, cînd s-a aflat că judecătorii care l-au condamnat pe marele său rival, Adrian Năstase, la închisoare cu executare în Trofeul Calității, au explicat că a fost nevoie să facă din el un exemplu public, dat fiind statutul său de prim-ministru. „Orice persoană ar trebui astfel să reflecteze asupra riscurilor pe care şi le asumă prin procurarea unor beneficii oamenilor care deţin temporar funcţii publice sau politice importante, în sensul de a cântări dacă propria libertate nu este cumva un preţ prea mare pe care îl pot plăti pentru antrenarea în activităţi ilicite în favoarea acestora”, arătau judecătorii.

Zilele trecute, magistrații au cerut 15 ani de închisoare pentru Ioana Băsescu, incluzînd aceeași argumentație: la vremea comiterii faptelor incriminate, aceasta era fiica președintelui în exercițiu și e necesară o pedeapsă exemplară, adică maximum prevăzut în Codul penal.

Băsescu, la fel de probabil, nu mai jubilează acum, legat de pedepsele ”exemplare”. În numele aceluiași principiu, copilul său ar putea sta ani buni după gratii, nenorocindu-se pe veci.

Și Iohannis a fost, cîndva, beneficiarul unei conjuncturi perfecte pentru a-și aduce la guvernare politicieni care nici măcar nu trecuseră prin alegeri.

Ce spunea președintele după tragedia de la Colectiv despre demisia guvernului și despre cei care protestaseră în stradă:

”Ei avut cereri de bun simţ. Ei au solicitat răspunsuri, au solicitat clarificări. Aseară au avut loc cele mai potrivite manifestări de stradă pe care le-am văzut eu. În fine, foarte târziu, Guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni pentru ca această demisie să se întâmple”.

E foarte interesant ce fel de proteste vor apărea după această nouă tragedie. Una mult mai gravă decît cea de la Colectiv, cu excepția numărului victimelor, pentru că atunci a fost vorba de un accident produs într-un spațiu privat și care a avut victime oameni veniți din proprie inițiativă într-un club despre care știau că e unul improvizat, într-o fostă fabrică socialistă de pantofi. Un risc oarecum asumat.
Acum, vorbim de oameni internați de nevoie, pentru a fi însănătoșiți, lăsați în condiții impropice, iar mai apoi sfîrșind arși, într-o instituție în grija statului. Acel stat căruia Constituția îi impune obligativitatea de a ocroti viețile oamenilor.

În acest moment, puternicii statului nu doar că nu vor să audă de demisii, dar și-au petrecut ziua firitisindu-se reciproc pentru modul extrem de operativ cu care au gestionat incendiul. La evacuarea cadavrelor, ce-i drept, sunt buni.

În 2015, însă, lucrurile au avut o evoluție foarte spectaculoasă.

Imediat după tragedie, s-a cerut demisia ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a vicepremierului Gabriel Oprea, a primarului sectorului 4, Cristian Piedone, a premierului Victor Ponta șamd.

Zecii de mii de oameni au luat străzile patriei cu asalt, cu pancarte furioase. ”Mor îngeri în spitale de atâta nepăsare” se citea pe banerele purtate de manifestanți.
Și „Rușine să vă fie”, „Demisia”, „Piedone nu uita, a venit și vremea ta”, „Jos Oprea”, „Jos Ponta”, „Piedone asasin, Oprea asasin”, „Toate partidele politice, aceeaşi mizerie”, „Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă”, „Ultima soluție, înc-o revoluție”.

Demisiile chiar au venit. A demisionat primarul Piedone, a fost demis șeful ANPC, aplecat întregul guvern, cu Victor Ponta și Gabriel Oprea în frunte. Au avut loc demiteri pînă și în TVR, pentru netransmiterea incendiului.

Ce să vezi?
Nu a fost suficient.

Românii supărați au mers mai departe cu mitingurile de protest.
Cerînd alegeri anticipate, un nou parlament și un nou guvern care să fie alcătuit doar din ”specialiști”.

„Ieşirile în stradă vor avea loc în continuare. Primul pas a fost realizat. Acum, ca să putem obţine ceea ce ne dorim cu adevărat trebuie să mergem la Palatul Cotroceni să cerem un guvern bazat pe oameni specializati, nu politici! Pentru ca altfel în locul lor vor venii alţii mai răi sau nu decât proaspeţii demisionaţi. Vrem cu toţii la conducerea acestei ţări oameni cu pregătiri, cu idei, oameni inovatori, nu niste foşti securişti şi comunişti care trag cu dintii de scaune şi de bani! Lupta spre normalitate continuă!” se arăta pe paginile de Facebook ale inițiatorilor protestelor de stradă.

„Parlamentul trebuie dizolvat şi trebuie să urmeze alegeri anticipate. Reset la sistem” scria și Mircea Cărtărescu.

La scurt timp, PNL, partidul președintelui, s-a întrunit în ședință, Alina Gorghiu și Vasile Blaga anunțând apoi că partidul cere organizarea alegerilor anticipate și cheamă partidele la discuții.

Pentru tragedia de la Colectiv au căzut zeci de miniștri și secretari de stat, un primar și alte personaje din posturi mai mici.
Pentru tragedia de la Colectiv s-a vrut să cadă chiar cîteva sute de parlamentari, prin dizolvarea legislativului în prag de iarnă.
Pentru tragedia de la Colectiv a venit la butoane un guvern format din oameni de pripas ai politicii, care nici măcar nu trecuseră prin alegeri pînă atunci.

Tragedia de la Piatra Neamț, soldată cu 15 morți, nu a adus cu sine nici măcar o singură demisie.
Tragedia de azi, cu alți cinci morți pînă acum, s-ar părea că se lasă nu cu demisii, ci chiar cu decorări, dacă ne gîndim cît de încîntați de derularea intervenției s-au declarat pe rînd, președintele, prim-ministrul, ministrul Sănătății ori prefectul Capitalei.

Ca și Traian Băsescu, președintele Klaus Iohannis nu mai e acum la fel de încîntat de efectele politice ale unei tragedii, precum a fost, probabil, în 2015. Cea de atunci a jucat pentru el. Cea de azi, împotrivă.

Știe că a forța demisii din guvern riscă să dea peste cap o construcție care abia s-a închegat, cu chiu, cu vai, și se strofoacă să încropească un buget de stat.
La fel de bine știe, însă, că a nu tăia capete grele de mîine încolo îl va costa scump, într-o bună zi.

O situație de tip lose-lose.
Pentru că roata se învîrte chiar și pentru voi, domnilor președinți! (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

  1. Compromiterea sistemului centralizat de încălzire din București, opera Securității, impunerea unui primar mai prost ca mucul, managementul securist al spitalelor, axat exclusiv pe achiziții de la firme de securiști proști, ignorarea specialiștilor în prize, fază, nul, împământare, max 3,5 kW, în favoarea grijii Domnului. Dacă nu e avantaj politic, mafie, mălai, SRI nu-și bate capul.

  2. Astia nu sint presedinti.
    Sint SUBUMANI. Alesi de soros si merkelita comuista.Astia si scursurile de familii ale lor si cacatii care-i inconjoara sint vinovati de genocid impotriva poporului roman.
    La moarte cu ei. La moarte cu tradatorii.si criminalii
    Pedeapsa capitala prin spinzurare este obligatoriu sa fie reintrodusa in Romania.Si niciunul din subumanii astia nu trebuie iertat.sau lasat sa scape
    IESIM IN STRADA ROMANI SA LE DAM BINEMERITATA PEDEAPSA

  3. Multe am mai văzut; și mai multe, încă, pot înțelege; dar așa ceva….
    Să moară oameni în spitale, arși de vii, din cauza unor „accidente tehnice” – aproape în mod
    constant, iar „președintele nostru” venit (de formă) la fața locului, să ne spună că, de fapt, e o
    „problemă veche”; că a cerut declanșarea unei „reforme structurale” și că, „așteaptă idei” !!
    Așa ceva… E mai mult decât sfidare plus nesimțire, la un loc.
    Așadar, totul este bine, toți și-au făcut treaba cum trebuie (mulțumiri!); vinovat este „Sistemul
    Medical”, în ansamblu (cel de Stat, firește), care a rămas „învechit și nereformat”.

    Cum să poți spune că nu există „un vinovat nominal”?
    Dar un responsabil cu întreținerea facilităților tehnice (din spitale, în cazul acesta) există? Cui îi
    este subordonat, și cine îi verifică activitatea prestată?
    Dar norme tehnice de punere în funcțiune, de întreținere și exploatare, există? Dar Instituții ale
    Statului, abilitate (obligate!) să verifice periodic, atât starea și conformitatea fizică reală, cât și
    conformitatea înscrisurilor procedurale asumate prin tot ceea ce se numește „întreținere tehnică”
    există?
    … Încă mai trăiesc oameni care au avut funcții de răspundere în timpul „dictaturii”; să spună ei
    ce s-ar fi întâmplat, atunci, dacă s-ar fi produs un așa eveniment (șir de evenimente):
    N-am vrea să auzim!
    Nu spun asta în sens „laudativ”, dar iată unde duce „libertatea fără nici o responsabilitate”.
    Valabil pentru toți, inclusiv pentru miniștri, inclusiv pentru „președinte”.

    P.S. Cam înțelegem noi, unde „bate” kwj cu „reforma”: mulți „ochi lacomi” privesc spre miliardele
    alea…

  4. Nenorocitii astia trebuie sa ramana la guwernare, indiferent de ceea ce se intampla, pentru ca nu si-au incheiat misiunea de sclavi ai puterilor straine. Au de dat toate bogatiile tarii stapanilor care i-au pus la butoane cu ajutorul sistemului , desigur. Asa ca….

  5. La ZIDUL Targovistei cu ei !
    Sau, daca prefera, la fintina Targovistei, unde a sfirsit Domnul Tudor !

  6. Poate ca acum intelege si Basescu de ce a iesit Constantinescu din politica…dincolo de slabiciunile omului politic, presedintele Constantinescu a ramas tata si n-a ezitat cand a avut de ales intre liibertatea copilului (marile scandaluri cu iz penal in care a fost implicat Dragos Constantinescu) si orgoliul politic…De la iohanis nu e nimic de asteptat, el si-a dat masura umanitatii (?!) dupa Colectiv, cand s-a pus in fruntea oastei de stransura (derutati, naivi, sincer-revoltati, simbriasi sorosisti, etc), cu geaca rosie (sa se stie aparteneta la doctrina neostalinista!), pentru daramarea unui guvern legitim, in urma unui accident in spatiu privat. Atunci, pe langa alte suparari televizate si chemari la lupta (atunci a fost „asaltul Capitoliului”, asumat de presul in functie, neanchetat de nimeni!), foarte putine in legatura cu tragedia, manifestatiile fiind repede deturnate catre caderea, cu orice pret, a guvernului…am auzit chiar vocea sinceritatii in direct pe toate canalele media – o doamna (?!) spunea suparata ca a iesit la „revolutie” ca „nu se mai poate, sa plece astia, sa vina copiii nostri acasa, sa le ia locul, ca acolo n-are servici”…si chiar asa s-a intamplat – in 2016, pe langa contzopistii bruxellezi care au luat fatza guvernului tehnocrat, o pleiada de someri, neterminati, confuzi si incerti profesional au umplut ministerele si au acaparat sinecurile…cei mai jalnici, dar obraznici au fost recuperati de securitate si adunati in PLUSR, pe singura conditie, aderarea la ideologia sorosista…de-atunci Iohanis a ramas captiv in ecuatia Servicii Secrete/Sageata lui Soros si cat timp e in functie n-o sa clinteasca niciun neomarxist din functie, se stiu, se plac, ii uneste acelasi dispret fata de munca si lege, acelasi apetit catre confort…abia asta e „guvarnul meu”…nefiind „deranjat” de empatie, ori alte slabiciuni umane, neiubindu-se decat pe sine, pentru Iohanis singura pedeapsa ar fi sa nu i se „aloce” casa „viagera” (daca nu-i dau astia o lege ca si-o poate cumpara…), pe care si-o pregateste inca de la inceputul primului mandat…ca, in privinta moralei nu sta mai bine decat Basescu, nu-l poti lovi decat „la bani” (cand a fost condamnat fratele lui la puscarie, Basescu a spus ca „bine ca nu i-au luat banii”…)

  7. […] Citește mai mult pe site-ul inPolitics […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998