Romania, facuta de ris la Strasbourg: Stolojan, apărătorul dictatorului Orban
0 comentarii / 1489 vizualizări / 20 ianuarie 2012
Parlamentul European a dezbătut pe larg, într-o ședință furtunoasă, la jumătatea acestei săptămîni, cazul politicianului ungar Viktor Orban, un extremist care a băgat Europa în sperieți prin abuzurile comise ca premier și care a generat proteste ample de stradă în propria țară. Pus la zid de nenumărați lideri europeni, Orban și-a găsit, însă, un apărător de nădejde în persoana românului Theodor Stolojan, care a salutat, spre stupoarea generală, acțiunile extremiste ale liderului de la Budapesta.
În ședința menționată, Orban a trebuit să răspundă acuzațiilor nervoase ale liderilor europeni provocate de adoptarea unor legi considerate de Comisia Europeană şi de Parlamentul European contrare valorilor şi tratatelor europene, încălcări ale democraţiei, drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor Ungariei.
”Suntem nebuni că am primit Ungaria în UE” a declarat, furios, la Strasbourg, europarlamentarul Cohn Bendit, care l-a acuzat pe Orban că urmează traseul dictatorilor Castro ori Chavez. Poziții asemănătoare au fost exprimate de nenumărați lideri din majoritatea grupurilor politice ale PE, Orban fiind acuzat pentru halucinanta Constituție pe care a promovat-o, profitînd de cele două treimi din parlament pe care le controlează cu sprijinul ultra-extremiștilor, ori pentru adoptarea legilor ce încalcă independenţa Băncii Centrale a ţării, a sistemului juridic, a agenţiei în competenţa căreia se afla păstrarea secretului datelor personale, libertatea presei șamd. De asemenea, s-a cerut o anchetă europeană care să stabilească felul în care în Ungaria sunt încălcate valorile democratice europene.
Stolojan: ”Doresc mult succes guvernului Orbán”
Evident, regimul de la București a trebuit să fie din nou Gică-contra, plasîndu-se împotriva curentului european și apărîndu-l trup și suflet pe extremistul ungar, prin vocea eurodeputatului PDL Theodor Stolojan.
”Sunt convins că guvernul Orbán a acţionat în bună credinţă în exercitarea guvernării şi în respect faţă de valorile europene. A demonstrat-o atunci când a ţinut seama de recomandările Comisiei Europene în ceea ce priveşte legea mass-mediei şi sunt convins că o va demonstra şi acum, în raport cu problemele ridicate în scrisoarea pe care a primit-o de la Comisia Europeană.
În Ungaria, la fel ca şi în alte ţări, există nemulţumiri, nemulţumiri legate de guvernul Orbán, care a trebuit să ia măsuri economice, măsuri economice grele, pe care poporul ungar a trebuit să le suporte, ca să corecteze dezechilibrele economice majore lăsate de guvernarea precedentă. Cred că unele din aceste măsuri economice ar fi fost bine să fie luate şi de alte ţări, şi aş da ca exemplu impozitul suplimentar temporar asupra băncilor, care a fost foarte mult criticat în presa de specialitate şi în alte publicaţii şi comentarii, dar este o măsură dreaptă în raport cu comportamentul iresponsabil pe care băncile l-au avut nu numai în Ungaria, dar şi în alte ţări, în ce priveşte creditarea populaţiei, şi multe din greutăţile pe care aceste economii le au în prezent se datorează acestui comportament iraţional. Doresc mult succes guvernului Orbán” a declarat Stolojan, în fața colegilor stupefiați din PE. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Comenteaza