CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9672 RON DOWN | 1 USD = 4.5844 RON DOWN | 1 GBP = 5.7927 RON UP

Romania, in zodia haosului total: cine i-a rasucit peste noapte pe Iohannis & comp?

22 comentarii / 9127 vizualizări / 13 mai 2021

Relaxarea restricțiilor anunțată de președintele României în această seară e o medalie cu două fețe diferite. Pe de-o parte, e o veste imensă, în sens pozitiv, pentru un popor greu încercat, cu nervii în pioneze și cu economia praf. În egală măsură, însă, e o veste extrem de proastă, pentru că ea ne oferă imaginea unei țări intrate categoric în zodia haosului total. O țară în care, efectiv, nu mai are niciun sens să ții cont de anunțurile oficiale de la cel mai înalt nivel, pentru că toate sunt niște bullshituri de proporții, ca să folosim o expresie de import.

Nu sunt multe zile de cînd, în ultima săptămînă din aprilie, premierul ne transmitea cu gurița lui că este cam devreme renunțarea la mască de la 1 iunie. „La 1 iunie e cam devreme, dacă avem ținta de 35%, nu. Trebuie să ne gândim să renunțăm la mască după ce vom avea cele 10 milioane de persoane vaccinate”.
Pe 6 mai, Klaus Iohannis ne ține în priză: ”Nu vreau să ne amăgim singuri, pandemia nu a dispărut. Virusul este în societate. E foarte clar că, până când avem un număr mare de români vaccinați, trebuie să respectăm în continuare restricțiile”.

Acum doar 4 zile, pe 9 mai, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, ne informa, la Prima TV: „Sunt de acord că, atunci când suficientă populaţie va fi vaccinată, nu mai există motiv de restricţii, dar încă nu suntem în acel moment”.
Și ne mai dădea o veste proastă: ”Nu este posibil în acest ritm de vaccinare să ajungem la ținta de 5 milioane până în luna iunie”.
„Cred că încă înainte de luna septembrie am putea să începem să renunţăm la mască în spaţiile deschise” mai anunța ministrul.

Două zile mai tîrziu, pe 11 mai, premierul Cîțu avea o opinie un pic mai optimistă: ”Avem dozele necesare și nu avem nicio scuză să nu atingem ținta pe care ne-am propus-o la 1 iunie pentru a ne relaxa sau a face un pas important către relaxare”.
Și ne mai spunea prim-ministrul că abia de la 1 iunie vom putea vorbi de relaxare, desigur, în condițiile atingerii vehiculatului prag de 5 milioane de vaccinați.

Cu doar o zi înainte, ministerul Economiei făcuse și el propuneri privind relaxarea: ”De exemplu, acolo unde gradul de imunizare este de 50%, masca să nu mai fie obligatorie în aer liber, iar restricțiile de deplasare pe timpul nopții să fie eliminate. La 70% grad de vaccinare, obligația de a purta mască în spațiile publice să fie, de asemenea, eliminată”.

Nu mai departe de ieri, prefectul Capitalei, Alin Stoica, spune public: ”Sunt diverse scenarii care se discută în comitetul interministerial și care se pot aplica până la 1 iunie. Unul dintre ele este acela ca persoanele vaccinate să nu mai fie obligate să poarte masca de protecție atunci când se întâlnesc în spații închise, cum ar fi biroul”.

Azi, spre orele serii, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a anunţat că numărul total al persoanelor vaccinate cu ambele doze este de 2,6 milioane. Practic, trebuie considerat că procentul persoanelor vaccinate este de cca.12% din populația totală a țării.
Prostia scoasă pe gură de ministrul Sănătății la Prima TV, conform căreia o oarecare imunitate apare și după prima doză, pe lîngă că e o tentativă disperată de umfla cifrele vaccinării mai e și extrem de periculoasă, pentru că mulți români s-ar putea declara mulțumiți cu o imunitate parțială, renunțînd la rapel.

De la debutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie 2020, s-au scurs pînă azi 137 de zile. 2,6 milioane de români vaccinați deplin înseamnă o medie de cca.19.000 pe zi. În acest ritm, am avea nevoie de 737 de zile pentru vaccinarea a 70% din populație.

Dar toate aceste calcule și estimări sunt, iată, date brusc peste cap de președintele Klaus Iohannis, care iese azi în fața românilor și aruncă bomba: de sîmbătă, dăm masca jos în spații deschise, se ridică total restricțiile de circulație și cele privind programul magazinelor, se permit petreceri cu zeci de oameni în spații închise și deschise, se redeschid pentru public, fie și parțial, sălile de spectacol și stadioanele șamd. Și ni se promite că de la 1 iunie vine alt lot de relaxări, și mai și.

Veștile sunt excelente și mult așteptate de români.

Dar ele nu pot îngropa o constatare îngrijorătoare.
Din punct de vedere medical, nimic nu se putea petrece în decurs de numai 3-4 zile.
Suntem la o imunizare națională de doar 12%.
Nimic nu putea face ca de la situația sumbră zugrăvită de ministrul Sănătății și ceva mai roză livrată de premier, de la rezervele ministerului Economiei ori ale prefecturii București, să se ajungă atît de repede la bomba lui Iohannis de azi.

Ceea ce nu lasă loc decît unei interpretări: nu evoluția vaccinării și nici subțierea rîndurilor de la ATI a determinat senzaționala răsturnare de situație.
Ci altceva!

O ipoteza ar putea ține de misterioasa vizită a lui Cîțu la Bruxelles, marți și miercuri, unde s-a văzut cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar, așa cum punctam într-un articol tot azi, românii nu au primit nicio relatare concretă legată de respectiva întrevedere. De ce atîta secretomanie?

Să-i fi transmis direct și discret von der Leyen premierului român că în cercurile înalte s-a luat decizia închiderii pandemiei în perioada imediat următoare, la fel cum a fost închisă de OMS și precedenta, în august 2010, după ce izbucnise în februarie 2009? Un anunț însoțit și de indicația demarării relaxării, în etape?

Deloc exclus.
Pare să confirme un asemenea scenariu și un anunț ciudat al președintelui: ”Vom avea o relaxare pas cu pas, am elaborat calendarul cu acești pași până pe 1 septembrie”.

Dar cum ar fi posibil ca guvernanții români să fi făcut deja planul relaxării depline pînă la 1 septembrie atît timp cît situația se poate schimba dramatic, în rău, peste o săptămînă-două?

De unde această siguranță că de acum încolo totul va merge din bine în mai bine?
Că Iohannis & comp au primit marele anunț, pe căi secrete, de la Bruxelles și s-au grăbit să ia frișca de pe tort ori că altele sunt motivele care au dus la incredibila răsucire de poziție, în doar două-trei zile, sigur e că nu evoluția vaccinării a determinat asta.

Și că la mijloc e o decizie eminamente politică.
Internă ori externă. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

22 Comentarii

 1. Că „pandemia” poate înceta la fel de brusc și de „misterios” precum a și apărut, s-a mai spus: e
  de ajuns să dispară din „media”, să nu se mai vorbească toată ziua de ea și să fie lăsată exclu-
  siv pe mâna medicilor, fără interferențe politice. Nimic mai mult.

  Revăzând articolul din 19 Ian. intitulat: «Mesaj exploziv al lui Iohannis: pandemia – încheiată pâ-
  nă la vară», nu putem să nu facem unele conexiuni logice.
  Așadar, „o păsărea”, îi șoptise „ceva”, d-lui kwj. Și l-a luat gura pe dinainte, ca să nu piardă oca-
  zia de a se împăuna cu succesul unui „film” cu final dinainte știut.
  Dar, de-abia acum vor începe adevăratele întrebări, între care, cea mai importantă ar fi: cine es-
  te „marele regizor” și în ce scop s-a făcut / întreținut toată nebunia asta?
  Apoi, cât cinism pot avea „aleșii” care, „una” știu ei, dar „alta” ne vorbesc nouă. Într-ale cui inte-
  rese fac aceste jocuri „pe viață și pe moarte”; câte altele vor mai fi fost, și câte vor mai fi?
  Iar în final: „viața noastră unde (mai) e?”
  În acest moment, principalul factor care mai prelungește „pandemia” rămâne doar teama „au-
  torităților” și a „elitelor nesătule” de aflare a adevărului, motiv pentru care e de presupus că, un
  timp, vor mai apărea „noi tulpini”, până la „devierea” atenției pe alte evenimente („next level”?)

  Nu prin ceea ce este (a fost), îngrijorează această „pandemie”, ci prin ceea ce ne arată că ar pu-
  tea fi. Și, pe lângă faptul că mai vedem, încă o dată, cât de fragili suntem (cu toată știința noas-
  tră), s-a mai constatat ceva: numărul incredibil de mare al celor dispuși să-și reducă viața exclu-
  siv la nevoile primare; aproape cu satisfacția că nu trebuie să mai lupte pentru nimic în viață, și
  cu ură îndârjită pe toți cei care aveau curajul să (își) pună întrebări.
  Dar… „cei a căror viață are un preț, se tem de moarte cel mai puțin”.

 2. Nu exista aceasta inselaciune cu gripa pizdii ma-sii daca nu exista presa shidovita din intreaga lume, care a propagat teroarea, minciuna si diversiunea despre o raceala care nu e cu nimic mai presus decit o gripa sezoniera

 3. O posibila explicatie ar fi ca papusarii au primit ce si-au dorit si „pandemia”-i gata. Acum clocesc urmatorul pas. Dar de ce mai fac pe ei cu privire la pasaportul „verde” de calatorie? Nu ar trebui sa renunte si la aceasta porcarie?

 4. Libertăți cetățenești cu lingurița.
  Sa nu se urce la cap …De ce așa?
  Simplu…pt că pot…..
  Fiecare popor își are conducătorii pe care ii merita.

 5. Cred ca afirmatia autorului prin care „Prostia scoasă pe gură de ministrul Sănătății la Prima TV, conform căreia o oarecare imunitate apare și după prima doză”…. este incorecta factual. Studiile facute in UK si mai recent in Coreea de Sud arata ca dupa prima doza eficacitatea este de 85% in privinta formelor medii si severe si a spitalizarilor.

 6. Iar raspunsul la „De unde această siguranță că de acum încolo totul va merge din bine în mai bine?”
  Ei bine, anticorpii in populatia Romaniei sunt prezenti la 40-50% dintre cetateni. Sunt cifre pe care ma bazez, folosind chiar studii de seroprevalenta facute in jud Timis in toamna anului trecut dar si cele facute de Min Sanatatii in vara anului trecut. Daca vreti sa aflati adevarul, faceti studii de seroprevalenta. Jumatate dintre cetateni au trecut prin boala, cei mai multi asimptomatic.
  Daca s-au mai vaccinat si 15-20%, ajunge pentru a nu mai avea probleme cu acest virus care pana la urma, dupa trei valuri, a facut in Romania cam la fel de multe victime ca o epidemie de gripa mai severa. Se stie deja la nivel international ca mortalitatea Covid este de 0.1%-0.3% in timp ce cea a gripei este de 0.1%. Nu trebuie sa ma credeti, cititi studiile publicate si de OMS facute de John Ioannidis, un eminent statistician.
  Vaccinarea nu mai este necesara decat in cazul persoanelor cu grad mare de risc.

 7. Mai vroiam sa spun ca totusi, interventia de eliminare a mastii din spatiile deschise neaglomerate este singura actiune laudabila a lui Iohannis. Eu alta nu prea imi aduc aminte in ultimii 10 ani. De ce spun asta? Pentru ca in ultimele saptamani asistam cu mare ingrijorare la un cor de teroristi ai vaccinului, la niste tortionari dementi care interpretau legea dupa bunul plan (de genul Citu care spunea ca va da el drepturile inapoi doar cand vor fi destui vaccinati, nu cand scrie in lege referitor la rata de infectare, lucru care i-a adus si o corectie binemeritata din partea lui Arafat care a spus „suntem in zona verde, toata lumea are acces in restaurante in limita de 50%, fara sa conteze alt criteriu”). Nu mai vorbesc de nesimtitii de la USR care inventau tot felul de scheme, toate mesajele de terorizare a populatiei, doar-doar va veni sa se vaccineze.
  Iohannis, prin interventia lui, a stopat aceste nemernicii. Drepturile nu sunt la bunul plac al lui Citu sau alti mediocri incompetenti din USR+.

  • Singura nemenicie pe care o poate stopa prostovanul Iohannis ar fi reuciderea ursului Arthur.

   • Boulene, iar scrii cu numele adevaratului Franklin. Si hot si prost

    • Sugătorule de pule, nu-l mai hărțui pe retardatul statului Klaus Werner Iohannis!!! O fi el mai prost decât cei mai proști români, dar a fost ales prin fraudă electorală, după ce SRI i-a propulsat-o drept contracandidat pe Veorica.

 8. Procurori, judecatori, oameni carora va pasa de Romania, incepeti actiunea pe ticalosii care au jefuit poporul, ca Arafat si camarila…ati luat parte la cel mai grav atentat la siguranta nationala, biologica, genetica a poporului roman..ati stat cu mainile in san si v-ati uitat la militia care distrugea poporul in numele hotomanilor.. Luati-l pe jegul de Vela, Busoi, Ludovic Orban si omul sau de bani, Nelu Iordache..etc, etc..si nu uitati Luca Iamandi…Averile la control…

 9. Sistemul bancar s-a reechilibrat, pandemia a-ncetat.

 10. Se pare ca explicatia este mai simpla: in urma cu doua luni, UEFA a cerut guvernului de la Bucuresti sa permita accesul nerestrictionat pe stadioane la meciurile campionatului U-21.
  Dupa terminarea campionatului europea U-21, restrictiile vor reveni, nu va faceti iluzii/sperante/planuri…

  • As vrea sa n-ai dreptate dar si eu cred ca „relaxarea” asta e numai de sezon si cu proxima ocazie iar ne vor subjuga

   • Nu a incetat nimic. Scopul e sa vaccineze. Deocamdata s-au vaccinat fricoșii, incearca sa-i determine si pe ceilalti sa se ințepe, deci interpretează comedia polițistului „rău” si a celui „bun”. Ursula von der Leyen a „securizat” inca 1.8 miliarde de doze de vaccin Pfizer pentru urmatorii 2 ani, stirea e pe EuroNews, nu pe Pravda !

 11. Vaccinatii transmit, adica iau si dau mai departe. I-au lasat liberi printre ceilalti pentru ca sa declanseze valul al 4-lea. Guvernul va da vina pe „comportamentul” oamenilor pentru acest val. Repet, vaccinatii vor declansa valul 4 cu voia, stiinta si la instigarea ocarmuirii, care va ascunde/ nu va recunoaste adevarata cauza a valului 4: vaccinatii.

  • Ai logica de fier Umbra::Vaccinatii transmit,iar cei nevaccinati nu..Bravos natiune!

 12. Nu s-a schimbat nimic in Romania. Problemele au ramas aceleasi. Nu s-a sucit nimeni peste noapte. Titlusi de ziarist depresiv. Nu exista decat o singura problema, restul saunt variatiuni, tente si nuante. Problema este lipsa de leadership. Puterea e la secu, care s-a facut de kko:
  1. in ultimm ani ai lui nea Nicu
  2. La revolutie cand l-au parasit pe sefu ca niste sobolani prajiti pe talpi
  3. Cand au pus mana pe puterea economica, pe principiul nici usturoi, nici gura …
  4. Cand l-au ales pe Traian Basescu, de prosti ce au fost, sunt si vor fi, nereformati fiind
  5. ca n-au fost in stare sa-l elimine pe Dragnea mai devreme cu 1-2 ani
  6. Ca nu fac nicio reforma, iar timpul trece. De fapt, ca nu lasa sa se faca nicio reforma si nu arunca toti asistatii la gunoi

  • Cu mențiunea că voi, ciobanii securiști proști, sunteți pe primul loc în topul asistaților buni de gunoi.

   Dracnia reușise cât de cât să sperie gunoaiele rapace corporatiste. De bine ce le aranjează pulă dumnezeu pe toate, gunoaiele rapace corporatiste tind să-și fure și propriile pule din gură.

 13. Totusi daca se pastreaza ritmul de 100.000 vaccinati zilnic se ajunge la 1 iunie la peste 5.000.000 de vaccinati cu macar prima doza.Nu stiu cat de benefic este acest lucru,dar asta e realitatea.Aceste ultime 14 luni au fost ele insele o nebuloasa.ce a distrus viata multor oameni.Cred ca urmatoarea „peroada” vorba cuiva,va aduce tot numai restrictii.

 14. (da, certati-va pe pseudonime!…)
  Ce mascarada! Oficialii dar si autorii de articole preiau statistici(artizanale, comandate sau altfel…). Nici ai nostri nici altii nu iau in calcul pe cei care au trecut mai usor sau mai greu prin infectie si care au, majoritatea, imunitate mai diversificata decat cei vaccinati! Despre asta n am vazut comentarii…

 15. […] Și că la mijloc e o decizie eminamente politică.Internă ori externă, mai scrie inPolitics. […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998