CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Romania si federatia statelor europene

0 comentarii / 1488 vizualizări / 14 septembrie 2012

USL se afla la guvernare. Si se va afla si dupa alegerile parlamentare. Iar Traian Basescu va ramane un prizonier. Al celor care l-au instalat la Cotroceni. Un fel de guvernator. Un uzurpator. Lipsit de autoritate in fata natiunii. Dar asta inseamna ca autoritatea se va afla altundeva. La USL. Iar USL va trebui sa raspunda, intre altele, uneia dintre marile provocari ale istoriei. Care este pozitia USL fata de proiectul uniunii statelor europene care, mai nou, este denumit federatie? Este obligatorie o dezbatere. Si un raspuns.
Este adevarat ca singurul raspuns posibil la tendintele de globalizare este concentrarea fortelor. De aceea dispar bancile mici. De aceea se produc atat de multe fuziuni in sistemul bancar. Pentru a lasa loc gigantilor. De aceea nationalele fuzioneaza si ele, creand uriase societati transnationale. Care, asa cum pe drept cuvant se spune si a spus-o pana si uzurpatorul de la Cotroceni, tind sa se substituie conducerii politice a unor state. Sa ia decizii in locul acestora. Dar cetateanul nu poate fi reprezentat pur si simplu de forta banului. El nu poate sa stea pur si simplu sub dictatul intereselor financiare ale unor concerne. Este motivul pentru care exista acest proiect al unirii vectorilor de putere pe care ii reprezinta cetatenii unui spatiu cat mai larg geografic prin intermediul partidelor politice, a parlamentelor si guvernelor. Asa reapare conceptul statului supranational. Al federatiei de state.
Daca se va intampla asa, daca acest proiect european, care a incoltit cu decenii in urma, se va materializa in viitorul apropiat, atunci Romania trebuie sa stie ce carte joaca. In ce combinatie intra. Care sunt avantajele si care sunt riscurile. Ce poate fi si ce nu poate fi negociat.
Pana la urma, ce statut va avea aceasta tara in viitoarea federatie a statelor independente? Va fi egala cu celelalte state? Sau va exista o federatie cu mai multe viteze iar noi ne vom plasa pe un culoar gresit?
Cred ca o analiza atat de necesara trebuie initiata de USL. Si mai cred ca ea trebuie sa porneasca cu luciditate de la cel putin doua realitati. Prima este stadiul in care ne aflam. Economia Romaniei este deznationalizata, dezmembrata, anarhica, nefunctionala si necompetitiva. In ultimii 22 de ani, Romania s-a transformat intr-o semnificativa piata de desfacere, in special pentru produsele statelor industriale din Europa, intr-o importanta resursa de materii prime si de forta de munca. Clasa de mijloc nu exista, pentru ca nu exista decat intr-un procent nesemnificativ capital autohton. Ca atare, printr-o viitoare uniune noi trebuie sa castigam ceea ce am pierdut. Ceea ce am dat sau ceea ce ni s-a luat. Noi trebuie sa primim asigurari ca vom intra in randul statelor europene cu o economie si cu un nivel de trai performante. A doua realitate deriva din analiza intentiilor polilor de putere UE. Si, in primul rand, a intentiilor Germaniei. Daca Germania vrea consolidare si integrare prin austeritate, atunci ea se va prabusi in sine si va prabusi UE. Daca, dimpotriva, Berlinul vrea dezvoltare si investitii, atunci da, avem ce cauta in federatie. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998