CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Rosia Montana. Punct! Sau de la capat?

0 comentarii / 1390 vizualizări / 13 noiembrie 2013

Comisia speciala constituita de Parlament si-a dat verdictul. Proiectul de lege prezentat de Guvernul Ponta a fost respins. Urmeaza probabil un vot asemanator in plenul Parlamentului. Dar proiectul in sine, cel pe baza de cianuri, va fi el oare ingropat definitiv? Greu de crezut. Gold Corporation se va bate in continuare.

Oficialii Gold Corporation au anuntat in repetate randuri, atat prin canalele guvernamentale, cat si in mod direct, ca in cazul in care nu va incepe, intr-un termen rezonabil, exploatarea aurului in baza proiectului preconizat, vor actiona statul roman in judecata. Atat prim-ministrul, cat si ministrul Marilor Proiecte, la randul lor, i-au avertizat pe parlamentari ca respingerea proiectului de lege ar putea atrage dupa sine un proces la Washington impotriva statului roman si penalizari care se pot ridica la miliarde de dolari. Cum poate fi tradusa o asemenea intentie?

Intr-un singur fel. Gold Corporation nu se lasa batuta. Ceea ce inseamna ca prima tentativa va fi aceea de a obtine, pe alte cai, dreptul de a declansa operatiunile de exploatare, respectiv prin intermediul unor reprezentanti ai Guvernului, favorabili acestuia. Unii dintre ei fiind tinte ale unei intense si costisitoare activitati de lobby. Daca acest lucru se va intampla, atunci nu este deloc exclus ca cele sase legi pe care proiectul le incalca – motiv pentru care a si fost nevoie de un nou act normativ – sa fie, intr-un fel sau altul, modificate. Fie prin ordonante de urgenta care si-ar produce imediat efectul si ar fi supuse dezbaterii in Parlament cu mare intraziere, fie chiar prin intermediul unor proiecte de legi prezentate Parlamentului. Ce se va intampla insa in eventualitatea in care, intr-un timp, cum spuneam, rezonabil, Gold Corporation nu-si va atinge obiectivele?

Punctul terminus al acestui proiect va marca si deschiderea ostilitatilor juridice. Si, intr-adevar, in conditiile in care au fost incheiate fel de fel de intelegeri scrise, semnate cu multa usurinta sau cu iresponsabilitate sau chiar in mod rau intentionat de oficiali ai statului roman, exista un pericol real ca, la capatul unui arbitraj solutionat la Washington, Guvernul sa fie obligat sa plateasca daune. Enorme. Cum ar putea fi evitat un asemenea deznodamant?

Spre cinstea ei, Comisia speciala Rosia Montana ne ofera o solutie. Cu conditia ca autoritatile sa reactioneze rapid. Cu prilejul analizelor si investigatiilor parlamentarilor, au fost descoperite nu mai putin de sase ilegalitati. Probabil au existat mai multe. Comisia Rosia Montana s-a adresat organelor abilitate ale statului si, in primul rand, Parchetului General, solicitand o investigatie a acestora. Iata o simpla enumerare a acestora.
1. Nu reiese faptul ca ar fi existat o licitatie pentru asocierea in vederea exploatarii intre Minvest S.A. Deva si Gabriel Resources.
2. Exista suspiciunea inducerii in eroarea a Guvernului cu prilejul transferului licentei.
3. Actele aditionale la licenta de exploatare nu au fost aprobate prin hotarare de guvern.
4. Modificarea perimetrului de exploatare prin acte aditionale.
5. Transmiterea de date si informatii cu caracter secret in afara tarii fara acordul A.N.R.M.
6. Exista suspiciunea modificarii unor inscrisuri oficiale prin crearea si utilizarea de documente false.
Asadar, statul roman, in masura in care Parchetul isi face datoria impreuna cu alte institutii, are posibilitatea sa evite plata unor despagubiri. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998