CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Rusine, Dinu Patriciu! Mogulul, scos vinovat pentru reducerea pensiilor

0 comentarii / 1933 vizualizări / 17 mai 2010

Deasupra capului lui Dinu Patriciu se adună nori negri. În ultima perioadă, apar tot mai multe referiri, în presa portocalie, la faptul că actuala criză este accentuată de faptul că statul român nu primește o sumă importantă de bani de pe urma tranzacției efectuate de miliardar, prin vînzarea Rompetrol către Kazahstan. Azi, s-a ajuns chiar la sugestia că pensionarii să picheteze vila lui Patriciu de la Snagov, ceea ce demonstrează că planurile contra magnatului sunt cu bătaie lungă.

Reamintim, pe scurt, că statul kazah are de livrat României, în următoarele luni, o tranșă de cca.600 de milioane de euro în contul Rompetrol, preluat acum cîțiva ani de la Patriciu. Recent, oficialii kazahi au anunțat, însă, că nu vor putea achita decît o mică parte, pentru restul cerînd păsuire. Problema este că banii respectivi sunt deja prinși în bugetul de stat pe acest an, iar neîncasarea lor va crea probleme destul de serioase. Iar Patriciu, deși nu mai este acționar la Rompetrol, începe să fie pus la zid tot mai des de către actuala putere, pe motiv că el ar fi la originea acestei găuri financiare.

KazMunai-Gaz, acuzată că ”a flegmat în ochii a milioane de români”
Astăzi, într-un editorial apărut în ”Evenimentul zilei”, publicistul portocaliu Mircea Mihăieș, răsplătit de Băsescu, acum cîțiva ani, cu postul de vicepreședinte al ICR, cere nici mai mult, nici mai puțin decît luarea cu asalt a vilei lui Patriciu, care ar fi vinovat de scăderea pensiilor cu 15%.
”Jumătatea de miliard ce trebuie să ne vină de la amicii lui Dinu Patriciu corespunde exact sumei ce lipseşte din fondul de pensii. N-avem nicio milă faţă de armata vârstei a treia, dar ne ploconim în faţa celor care ne-au lăsat în fundul gol, ba chiar ne dau şi lecţii de moralitate şi economie. N-au trecut nici trei săptămâni de când un mahăr de la KazMunai- Gaz declara cu nonşalanţă: „Nu vom putea plăti toată datoria. Una din posibilităţi este să restructurăm datoria pe 3-4 ani.” Scurt şi necruţător, ca o flegmă în retina înlăcrimată a milioanelor de români victime ale privatizărilor pe sprânceană. A deschis vreunul dintre analiştii (militari sau în civil) de la Antene şi Realitatea pliscul? A pichetat cineva domeniul somptuos al Sultanului de la Snagov? S-au gândit pesedeii să trimită camioanele cu pensionari brusc responsabilizaţi şi civici la poarta giganticului combinat care-i îmbogăţeşte pe alţii şi ne sărăceşte pe noi?” scrie Mihăieș. (În treacăt fie spus, e interesant cum l-a apucat pe Mihăieș grija duioasă pentru vîrsta a treia, după ce, acum șase ani, a scris violentul și extremistul articol ”Matusalem votează”, în care acuza pensionarii de distrugerea României în ultimele decenii, doar pentru vina de a se constitui în electorat fidel al PSD).

Misterioasa vizită a lui Băsescu în Kazahstan
Problema este alta: în luna martie, Traian Băsescu a făcut o vizită oficială în Kazahstan, unde s-a întîlnit cu toate somitățile statului și a discutat inclusiv despre achitarea datoriilor Rompetrol față de România, după cum a rezultat din declarațiile oficiale ale președintelui. De aici, sunt două variante: prima e că oficialii kazahi i-au spus cinstit, încă de atunci, președintelui că nu vor putea achita banii datorați – mai ales că, încă din iulie, anul trecut, ei anunțau că au nevoie de împrumuturi bancare pentru asta – ceea ce naște întrebarea de ce Băsescu nu a prezentat, ulterior, acest fapt românilor, alegînd, în schimb, un entuziasm debordant față de relațiile cu Kazahstanul?

A doua ar fi că președintele Nazarbaiev l-a mințit în față pe Băsescu, promițîndu-i că țara sa se va achita de obligații, deși, în acel moment, se cam știa că acest lucru e imposibil (anunțul kazahilor a fost făcut la scurtă vreme după vizită). Păi dacă ditamai șeful de stat, aflat în vizită oficială, precum Băsescu, a fost dus de nas de kazahi, de ce ar fi mai de condamnat Dinu Patriciu, pentru o culpă asemănătoare, la un nivel mult mai scăzut?

Sigur, ar mai fi și o altă ipoteză fierbinte, anume că, în vizita respectivă, Băsescu nu a acționat deloc în direcția recuperării datoriei, lăsînd impresia că banii respectivi nu sunt o mare problemă, doar pentru a se putea răfui mai eficient cu mogulul. Dar noi nu credem că bătăliile politice ar putea ajunge în stadiul sacrificării a milioane de amărășteni, așa că nu o vom lua în seamă…(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998