CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandalul abuzului în serviciu – imensa diversiune pentru salvarea jalnicei ”Românii educate” a lui Iohannis

7 comentarii / 5456 vizualizări / 30 martie 2023

Ceva aproape fără precedent s-a petrecut azi în Senat: o coaliție formată din PSD, PNL și UDMR a votat covîrșitor o lege absolut scandaloasă, pentru ca imediat, aceleași partide să se dezică hotărît de ceea ce ele însele au propus și au votat. Și cu promisiunea matură ”nu mai fac”, în sensul reparării daunei la Cameră. E vorba de legea care stabilește un prag minim uriaș, cca.50.000 de euro pentru sancționarea abuzului în serviciu, adică mai mult decît celebra OUG a lui Dragnea care a scos sute de mii de români în stradă. Explicația aberației de azi e simplă: s-a creat perdeaua de fum perfectă peste niște legi fierbinți, cea a Educației și cea a pensiilor speciale, ambele conturîndu-se ca teribile, în pofida importanței lor.

Pe lîngă legea de modificare a Codului penal cu pragul de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu, azi a fost votată în Senat și legea care modifică pensiile speciale, iar guvernul a votat pachetul legilor ”România educată” și l-a trimis la parlament pentru dezbatere de urgență.

Să o luăm metodic.

Imediat după votul privind dezincriminarea abuzului în serviciu sub 250.000 de lei, ies la unison liderii PSD și PNL, Ciolacu și Ciucă, europarlamentarul Rareș Bogdan, deputata Raluca Turcan, Theodor Stolojan șamd care se grăbesc să recunoască mici neajunsuri ale legii și anunță susținerea pentru propunerea, venită tot după vot, a ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, care cere prag de numai 9.000 lei.

De la 250.000 la 9.000 se face saltul în decurs de 2-3 ore după vot.
Se face imediat comparația cu legendara OUG 13 a lui Dragnea care stabilea un prag de doar 200.000 lei și tot a umplut țara de proteste, a oripilat PNL și USR, iar pe Iohannis l-a dus de urgență în ședința de guvern, la căutat de elefanți.
Doar că, ce să vezi, dacă la PSD s-ar putea invoca vechile năravuri, 28 de senatori PNL din totalul de 39 au votat favorabil noul prag.
Orbire în masă sau cum?

Niciodată nu am mai văzut o repliere atît de promptă în raport cu un vot ”necorespunzător”, la doar 2-3 ore după demers.
Cum se explică această bizarerie?
În opinia noastră, simplu: noul prag pentru abuzul în serviciu e doar o imensă diversiune menită să acopere doi cartofi fierbinți din poala coaliției.

E vorba de proiectul de lege privind pensiile de serviciu, care poate bloca miliardele de euro de la PNRR și care aduce presiuni masive de la Bruxelles la adresa guvernanților.
Cu două zile înainte de expirarea termenului de adoptare tacită, senatorii s-au repezit azi la vot, dar ceea ce a ieșit numai reformă a pensiilor nu se numește.
USR, prin senatorul Ștefan Pălărie, a sintetizat prompt ce nu face noua lege:
”1) nu mută nici o lege specială pe contributivitate; 2) nu face ca fondul de pensii să fie mai sustenabil; 3) nu face nimic ca să ieșim din sistemul bizantin, unde pensionarii stau să primească de la o putere la alta, câte 5 sau 7%, după „mila” unor politicieni”.

Pensia specială a premierului Ciucă rămîne la adăpost, din 18.000 lei pierzînd doar 550, în noua formă, conform USR. Pensionarii speciali pot fi mulțumiți; greu de crezut că și Comisia Europeană.
Important e că guvernanții au bifat bunele intenții și au trecut legea prin vot.

O miză la fel de mare, însă, e pachetul legilor educației, adoptat azi pe repede înainte în Guvern și trimis la parlament pentru dezbatere în regim de urgență.

E vorba de mare proiect al președinției lui Klaus Iohannis, ”România educată”, care se screme de 8 ani să răzbată.
Dacă legile nu sunt adoptate rapid în următoarele săptămîni, Iohannis și PNL intră în anul electoral 2024 cu un an școlar funcționînd pe vechea legislație, adică o temă de atac perfectă pentru adversari.

Drama e că legile votate azi în guvern sunt catastrofale nu doar pe fond, ci – rîsul/plînsul curcilor – și pe formă.

Nu știu cît de des s-a întîmplat după revoluție ca avizele Consiliilor Legislativ și cel Economico-Social să aibă zeci de pagini de observații.

Mai exact, Consiliul Legislativ, spre exemplu, formulează critici pe 90 de pagini (?!!!) pentru legea învățămîntului superior și 44 de pagini pentru cea a învățămîntului preuniversitar.

În mulțimea de observații, la loc de cinste – țineți-vă bine! – e agramatismul textelor legislative.

Mai pe românește, crucialele legi care trebuie să pună Educația la locul meritat sunt redactate de semi-analfabeți.

Cele două Consilii semnalează încălcarea grosolană și masivă a Legii 24/2004 privind normele de tehnică legislativă, mai ales prin excesul de alineate la articole, peste 30 în unele cazuri, ceea ce face textul greu inteligibil.

Mai penibil, avizele sancționează folosirea neconformă a conjuncțiilor și a virgulelor, plasate aiurea, inclusiv între subiecte și predicate, abundența de paranteze, dezacorduri între părți din propoziții, motiv pentru care se recomandă revederea în ansambu a ambelor proiecte și corectarea lor.
Foarte rar întîlnite, de toată jena, asemenea observații.

138 de observații distincte al Consiliului Legislativ, fiecare avînd și cîteva alineate, doar pentru proiectul legii învățămîntului preuniversitar.
Alte 225 de observații pentru legea învățămîntului superior. La ele se adaugă observațiile Consiliului Economic și Social.

Una dintre cele mai importante legi ale oricărei nații, la care se muncește de amar de ani, e pulverizată încă înainte de a intra în circuitul guvernamental și parlamentar.

Klaus Iohannis livrează românilor încununarea mandatului său: o lege a Educației dezlînată, contestată, dar, mai ales, agramată, adică rușinea supremă.

Pentru că se știau toate aceste hibe, s-a recurs la șmecheria tradițională: perdeaua de fum.

Adoptarea legilor lui Iohannis în guvern a fost intenționat cuplată cu votul din Senat pentru pensiile speciale și abuzul în serviciu. Pentru asta, s-a recurs zilele trecute la șmecheria amînării votului din guvern pe motiv că Ligia Deca, ministrul Educației, ar fi avut Covid, de parcă legile nu puteau fi prezentate de un secretar de stat. Dar miercurea trecută, legea pensiilor de serviciu nu era pe ordinea de zi a Senatului, așa că s-a amînat cu o săptămînă, pentru efect exploziv maxim. În plus, cu cît trecea timpul, cu atît mai justificată devenea procedura de urgență. Iar procedura de urgență e perfectă pentru acoperirea neajunsurilor unor legi.

Cu un triplu vot, abuz în serviciu, pensii speciale și România educată, s-a produs azi artificial noua ”Miercurea neagră”.

Dintre cele trei legi scandaloase, atenția s-a concentrat, abil, pe cea a abuzului în serviciu, inclusiv prin proteste în Piața Victoriei; atît doar că legea votată azi se poate corecta extrem de simplu la Camera Deputaților, doar prin înlocuirea unor cifre.

Nicio legătură cu stufoasele legi privind Educația și pensiile de serviciu, unde schimbările ar trebui să fie din temelii, pe fond și formă. Dar cînd să se mai petreacă asta?
Avînd în vedere că pînă și marii susținători ai modificării legii pensiilor, ca și a legii Educației, i-am numit pe cei de la USR, s-a dus mai mult după fenta abuzului în serviciu, putem spune că mega-diversiunea de azi și-a atins scopul. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

  1. Pai daca cei care trebuie sa faca legi sunt analfabeti, ce pretentie sa mai ai la restul populatiei?

  2. […] Autor: Bogdan Tiberiu IacobSursa: inpolitics.ro […]

  3. „În mulțimea de observații, la loc de cinste – țineți-vă bine! – e agramatismul textelor legislative.”

    -pentru ca „legile” alea,
    „proiectele de lege” NU SUNT FACUTE IN ROMANIA
    aici se face doar traducerea de catre ultimele jeguri in materie,
    de catre niste sclavi care chiar nu pot intelege,sclavi oligofreni preamariti.

    in ue/mue se merge pe „ghiduri”,
    zeci de mii de pamflete cu iz de „pretioase indicatii”,
    sint „ghiduri europene” PENTRU ORICE,
    debitul si volumul acumulat al acestor e imens,
    banuim ca e o corporatie coordonatoare, o veritabila Editura cea care este susrsa,
    banuim pe

    Wolter Kluwer Romania, Soft legislativ … – Wolters Kluwer
    http://www.wolterskluwer.com › Pagina de pornire › Soluții din Wolters Kluwer
    Wolters Kluwer este furnizor global de informații profesionale,
    soluții software și servicii pentru clinicieni,
    contabili, avocați și acoperă sectoare …

  4. IN GENERAL
    nu este doar caz de lansare de „perdele de fum”
    INTREAGA ACTIVITATE A PARLIAMENTULUI ESTE NE-LEGITIMA!
    -luati la bani marunti parliamentarii aia nu pot justifica nimic,nimic,
    niciunul nu-si poate justifica INITIATIVELE!
    evident:
    -ne intereseaza doar initiativele ajunse Lege,
    nu ne intereseaza initiativele pacalicilor,
    mai sint si d-aia.

  5. Si cat va mai dura acest scandal

  6. Mi se pare că trăim în țara nebunilor. Băgăm oamenii la pârnaie pentru 9000 (nouă mii) de lei prejudiciu. Nu mită, prejudiciu. Adică dacă un funcționar achiziționează 100 de laptopuri plătind cu 9000 de lei mai mult decât crede procurorul că e suma optimă, îl închidem. În schimb dacă omoară doi inși pe trecerea de pietoni, beat fiind și gonind cu 120 pe oră, e puțin mustrat de justiție.
    Mai e vreo țară în UE ca România? În peste jumătate din statele Uniunii nici măcar nu există conceptul juridic de abuz în serviciu.

    • Divaghezi diversionist, hotule !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998