CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

Scandalul ”acoperitul” – o perdea de fum tip vizita lui Geoana la Vintu?

2 comentarii / 2172 vizualizări / 19 septembrie 2014

Dacă pornim de la premisa de bun simț că, în România, suspiciunea fraudei la vot e departe de a fi eliminată, scandalul amorsat de Băsescu privind candidatul ofițer acoperit ar putea fi privit printr-o lumină complet nouă, cea a unui eveniment atent lucrat, de tip vizita lui Geoană la Vîntu, înaintea alegerilor din 2009.

Să o luăm metodic.
În 2012, cu prilejul referendumului de suspendare, nimeni altul decît Băsescu puncta ferm un fapt care era bănuit de multă vreme de români, acela că STS are capacitatea de a muta, din soft, un număr masiv de voturi dintr-un loc în altul.
În contextul intenției USL de a-l schimba pe șeful STS, Băsescu declara public: „Transmiterea datelor la BEC se face de către STS, o structură garantată a statului şi aveau nevoie ca să mai adauge două milioane, trei milioane de voturi în transmisie, că altă explicaţie nu am, de asta vroiau să-l schimbe pe directorul STS”.
În relică, Relu Fenechiu, purtătorul de cuvînt al USL, declara: „Dacă Traian Băsescu a spus acest lucru, înseamnă că toate speculaţiile din 2009 sunt adevărate”.

Raționament corect: dacă președintele însuși confirma că USL vrea asta, însemna că se poate.

Reamintim că, și în 2009, ca și în 2004 și nu numai, au existat suspiciuni majore de fraudă, în special din soft. Nu mai pomenim că softul pentru BEC a fost asigurat, de-a lungul anilor, de companii precum Asesoft, a lui Ghiță, ori Siveco, al cărei boss se află în prezent după gratii.

Revenind, să ne punem întrebarea ce ar răspunde românii, întrebați în vreun sondaj de ce a pierdut Geoană prezidențialele, în 2009? Mai mult de 80%, probabil, ar spune că de vină e nefericita vizită la Vîntu, înaintea finalei prezidențiale.

În realitate, însă, o asemenea explicație nu poate fi altfel decît departe de realitate. Niciun susținător al PSD nu ar fi fost descumpănit de un asemenea gest – la urma-urmei ce e rău în a face o vizită ? -, mai ales că electoratul de stînga a dovedit în timp că e gata să ierte păcate infinit mai mari. În plus, e de așteptat ca o marte parte din electoratul stîngii, mai puțin informat, în principiu, nici să nu fi aflat în timp util ceea ce se petrecuse.
Nu mai contează, însă, important e că, după alegeri, pînă și liderii PSD au pus, nervoși, înfrîngerea pe seama acelei vizite.

Dacă Geoană a fost, în mod conștient sau nu, parte a unei diversiuni care avea menirea să furnizeze o explicație plauzibilă pentru o victorie greu de ratat, judecînd după sondaje, susținerea politică, media etc, atunci se poate spune că planul a reușit cu brio.

Nu cumva se vrea repetarea scenariului și acum?

Dacă Traian Băsescu se ține de cuvînt și anunță, spre exemplu, înaintea primului tur că Iohannis a fost ofițer acoperit al DIE ori SIE, informația fiindu-i furnizată de un general pe care l-a avansat în grad și care, pe vremuri, îl racolase pe actualul edil sibian, unii l-ar putea crede, alții nu.

În lipsa unor probe ferme – și președintele a anunțat deja că ele nu vor exista – rămîne să luăm de bune doar niște vorbe, fie ele și prezidențiale.

Iohannis ar nega, nu ar fi scos din cursă, instituțional, și, aparent, ar putea nici să nu fie prea afectat.

Dar, dacă peste cîteva zile, din zestrea lui de voturi ar lipsi o cantitate zdravănă, în raport cu sondajele, să zicem, toată lumea s-ar grăbi să pună asta pe seama dezvăluirii lui Băsescu.
Plasarea lui Iohannis sub cota altui candidat, să zicem la întîmplare Elena Udrea, nu ar mai părea inexplicabilă și asta pentru că niciun sociolog nu ar putea cuantifica, în acest moment, impactul real al unei asemenea acuzații.

Poate românilor le place ideea de candidat fost ofițer, poate nu…

După alegeri, însă, ar curge editorialele și analizele care ar puncta impactul devastator al dezvăluirii lui Băsescu.

Nimeni nu s-ar mai întreba dacă nu cumva voturile lui Iohannis s-au evaporat grație altor manevre.
Sau voturile lui Ponta, dacă dezvăluirea ar veni înaintea celui de al doilea tur, o variantă mai puțin plauzibilă, în opinia noastră.

Și ar fi evitat, astfel, un scandal uriaș, pentru că varianta contestării prin mișcări de stradă a rezultatului alegerilor, precum în Ucraina, e un cartuș care nu poate fi tras de prea multe ori în această parte a Europei. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

 1. Băi oaqmeni buni, nu vă mau jucaţi!
  BĂSESCU CU TOT NEAMUL LUI DE INFRACTORI TREBUIE SA AJUNGĂ LA PUŞCĂRIE!
  Acest nemernic smintit de putere şi avere trebuie să plătească pentru toate trădările lui.

  • ROMÂNI! VOUĂ VĂ PLACE SĂ TRĂIŢI ÎNTR-O ROMÂNIE ŞANTAJATĂ DE CLICA NEMERNICULUI BĂSESCU?
   ACEST POPONAR IMPOTENT TREBUIE STÂRPIT POLITIC PRIN VOT!

   ROMÂNI , DUPĂ CE TRĂDĂTORUL ROMÂNIEI TRAIAN BĂSESCU ŞI-A BURDUŞIT CONTURILE CU BANII GAZPROMULUI PROMIŢÂNDU-I LUI PUTIN CÂTE-N CER ŞI STELE, ACUM DUPĂ CE NU ŞI-A RESPECTAT PROMISIUNILE, CA ŞI LUI BERCEA, VREA SĂ ÎI TRAGĂ ŢEAPĂ ŞI SĂ NU-I MAI DEA BANII ÎNAPOI!
   TOCMAI DE ACEEA J AVRA O RDINARĂ TRAIAN BĂSESCU ESTE ATÂT DE VEHEMENT PRO-AMERICAN!
   PENTRU A NU-I MAI DA BANII ÎNAPOI LUI PUTIN, BĂSESCU VA BĂGA ŢARA ÎN RĂZBOI!
   SUMMITUL NATO, PE FONDUL PRO-PUTINIST AL GERMANIEI ŞI NEPUTINŢA ADMINISTRAŢIEI OBAMA, A FOST UN EŞEC!
   ROMÂNI, ÎN TIMP CE NEPUTINCIOSUL OBAMA VA FACE JOCKING PRIN CASA ALBĂ, VOI VEŢI STA CU MORCOVUL BĂGAT TOT ÎN C UR CA NU CUMVA VR’UN RUS C-UN TUN, TUNUL RUS ŞI RUSUL TUN, SĂ NU VĂ DEA VR’O BOMBARDEA ÎN CAP!
   STÂRPIŢI-L PE BĂSESCU ROMÂNILOR!
   STÂRPIŢI P OPONARUL SMINTIT DE PUTERE ŞI AVERE!

   NU VĂ FIE FRICĂ – BĂSESCU PICĂ!
   PROCURORI AI ROMÂNIEI, JUDECĂTORI AI ROMÂNIEI!
   NU UITAŢI NICI-O CLIPĂ CĂ TRAIAN BĂSESCU ŞI SLUGOIUL SĂU EMIL BOC SUNT CEI CE V-AU DECREDIBILIZAT BREASLA, POLITIZÂND-O!
   MEDICI AI ROMÂNIEI ŞI CADRE DIDACTICE ALE ROMÂNIEI!
   NU UITAŢI NICI-O CLIPĂ TRAIAN BĂSESCU ŞI SLUGOIUL SĂU EMIL BOC SUNT CEI CE V-AU TĂIAT SALARIILE ŞI ÎN BĂTAIE DE JOC V-A SPUS SĂ PLECAŢI ÎN STRĂINĂTATE DACĂ NU VĂ CONVINE!
   INTELECTUALI AI ROMÂNIEI!
   NU UITAŢI NICI-O CLIPĂ CĂ TRAIAN BĂSESCU ŞI SLUGOIUL SĂU EMIL BOC SUNT CEI CE V-AU DECREDIBILIZAT PROMOVÂND O TURMĂ DE POLITRUCI DREPT INTELECTUALI REPEREZENTATIVI AI ROMÂNIEI!
   OAMENI DE AFACERI AI ROMÂNIEI!
   NU UITAŢI NICI-O CLIPĂ CĂ TRAIAN BĂSESCU ŞI SLUGOIUL SĂU EMIL BOC SUNT CEI CE V-AU DISTRUS AFACERILE PUNÂND ROMÂNIA PE TAVĂ CONTRA UNOR ŞPĂGI GRASE ESCROCILOR DIN STRĂINĂTATE!
   ROMÂNI!
   NU UITAŢI NICI-O CLIPĂ CĂ TRAIAN BĂSESCU ŞI SLUGOIUL SĂU EMIL BOC V-AU SCUMPIT GAZELE, ENERGIA ELECTRICĂ, ALIMENTELE ŞI MEDICAMENTELE! V-AU ÎNCHIS ŞCOLILE ŞI SPITALELE! V-AU REDUS SALARIILE, PENSIILE, ALOCAŢIILE ŞI BURSELE COPIILOR!
   ŞI TOATE CELE MAI SUS ENUNŢATE, TRAIAN BĂSESCU ŞI SLUGOIUL SĂU EMIL BOC LE-AU FĂCUT ÎN TIMP CE ODRASLELE ŞI AMANTELE LOR SE SCĂLDAU ÎN BANII GAZ-PROMULUI AVÂND VUITTOANELE BURDUŞITE DE BĂNOASE CONTRACTE CU STATUL!

   ROMÂNI NU VĂ LĂSAŢI PĂCĂLIŢI!
   NU CONTEAZĂ CE CULOARE POLITICĂ AU CEI CE VOR VENI LA PALATUL COTROCENI ŞI LA PALATUL VICTORIA!
   CONTEAZĂ CA CEI CE VOR VENI SĂ-L BAGE LA PUŞCĂRIE PE DICTATORUL SMINTIT DE PUTERE ŞI AVERE TRAIAN BĂSESCU ŞI PE SLUGOIUL SĂU, PITICUL MAFIOT PENTICOSTALEZ EMIL BOC!
   CINE ESTE CU TRAIAN BĂSESCU ESTE TRĂDĂTORUL ROMÂNIEI!
   ROMÂNI, TRAIAN BĂSESCU URĂŞTE ROMÂNIA ŞI ROMÂNII!

   HAI ÎN DEAL (la Cotroceni) CU TELEMACU’ SĂ DĂM HUŢA SUSPENDATUL!
   ROMÂNI TREZIŢI-VĂ!
   GESTAPOUL A RENĂSCUT ÎN ROMÂNIA!
   EL ESTE PRODUSUL ÎNCRUCIŞĂRII CELOR DOUĂ HIDOASE CREATURI NEONAZISTE:
   TRAIAN BĂSESCU ŞI SLUGOIUL SĂU EMIL BOC!
   ROMÂNIA ARE DREPTUL LA NÜRNBERG-ul EI!
   SUS TRAIAN BĂSESCU, SUS SLUGOIUL EMIL BOC!
   Să fie agăţaţi în cârligul unei macarale Telemac HT 125 în timp ce noi, boborul, cântăm:
   Acum că nu, nu mai aveţi nimic de ascuns
   Puteţi să mergeţi sus tot mai sus…
   Mai sus, tot mai, tot mai sus, tot mai sus
   Mai sus, tot mai, tot mai sus, sus …
   (Versuri “Tot mai sus” de Guess Who feat Marius Moga)

   JOS BĂSESCU!
   JOS TRĂDĂTORUL ROMÂNIEI!
   TRAIAN BĂSESCU, JOS GHEARELE DE PE ROMÂNIA!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998