Scandalul consilierilor lui Citu si un precedent exploziv
3 comentarii / 2203 vizualizări / 20 iulie 2021
În 1997, ministrul de Externe al României, Adrian Severin, a fost nevoit să demisioneze din funcție în urma unor scandaluri monstru, la loc de cinste unul extrem de asemănător cu cel care se derulează în acest moment, ne referim la povestea consilierilor lui Cîțu, cu a lor strategie anti-Orban cu tot. Un eveniment, cel din 1997, care ar trebui să îi dea de gîndit premierului Cîțu, autorul unor declarații năucitoare în această după amiază.
Chestionat de presă în legătură cu solicitarea lui Ludovic Orban de a fi demiși consilierii săi care, pe banii contribuabililor, se ocupă de strategii de partid, premierul Cîțu a scăldat-o jenant:
„Colaboratorii mei au emis foarte multe documente în exces de zel. Nu îmi aduc aminte să fi văzut documentul. Cine vine cu aceste acuzații să aducă și probe că e un document real. Sunt multe documente care există cu propuneri. Aceste lucruri nu mi se par în regulă, dar nu știu dacă acest lucru s-a întâmplat. Eu spun că cine face acuzații să demonstreze că este un document real. Dacă este nevoie, vom face verificări. Am spus în general că văd multe probleme, soluții. Nu știu ce conține acel document. Eu nu tolerez așa ceva. Domnul Orban trebuie să vină cu dovezi că este adevărat. Eu îmi aduc aminte că au fost alte documente despre care spuneau că sunt înregistrate la guvern, dar nu le-am găsit. Eu înțeleg că și domnul Orban și domnul Teodorovici au avut acel document. Să vină să demonstreze că este un document real. Acest document nu a ajuns la guvern, pe masa mea, nu a fost semnat”, a declarat Cîțu.
Premierul ia prea ușor scandalul.
Dovezile deja apar.
În plus, a mai luat-o cineva ușor și a plătit scump.
Puțini își mai amintesc azi că Adrian Severin nu a părăsit guvernul Ciorbea din cauza celebrei sale liste, ci din cauza altui scandal. Lista spionilor a fost mai degrabă picătura care a umplut paharul, dacă nu chiar un fel de răzbunare de adio a lui Severin, care știa că, oricum, e pe targă.
Să amintim pe scurt.
La finele lunii iunie 1997, ziarul ”Ziua”, condus de Sorin Roșca Stănescu, amorsa o bombă de proporții: purtătoarea de cuvînt a MAE, Gilda Lazăr, exercitase presiuni asupra corespondenţilor la Washington ai unui cotidian din România, cerîndu-le să prezinte în mod negativ rezultatele unei vizite a premierului Victor Ciorbea în SUA și promiţînd în schimb continuarea intervenţiilor sale pe lîngă Adrian Severin şi alţi diplomaţi, cu scopul prelungirii acreditării la ambasada română din Washington a soţului corespondentei ziarului.
După izbucnirea scandalului, Adrian Severin a încercat să-i salveze Gildei pielea, afirmînd că ea a avut conversaţia telefonică respectivă ca persoană particulară. Cît despre sine, Severin spunea că nu se consideră cu nimic incriminat.
A doua zi, premierul Ciorbea i-a cerut lui Severin să ia măsuri radicale în cazul purtătorului de cuvînt al ministerului, calificînd incidentul drept „un fapt neobişnuit şi nepermis”.
A treia zi, premierul a reluat solicitarea, pentru că Severin o scălda.
Cîteva zile mai tîrziu, Lazăr era suspendată din funcție, urmînd să se deruleze o anchetă a Consiliului de Onoare al MAE.
Pe 6 iulie, Severin anunța oficial demiterea Gildei Lazăr din funcție, după ce coaliția de guvernare aproape sărise în aer și intervenise în scandal însuși președintele Emil Constantinescu. Totuși, scandalul a continuat tot restul verii, aliații PD cerînd insistent demisia lui Adrian Severin de la minister.
Pe 18 septembrie, Severin anunța finalul anchetei MAE și aprobarea ridicării „calităţii de purtător de cuvînt” al MAE Gildei Lazăr, fosta titulară a acestei funcţii.
La vremea respectivă, se vehicula, însă, că Ciorbea nu va trece peste incident și că soarta lui Severin era, oricum, pecetluită.
Patru zile mai tîrziu, Severin aruncă bomba listei spionilor, afirmînd, într-un interviu, că „vreo doi- trei directori ai unor cotidiane de mare tiraj sînt agenţi ai unor servicii străine, vreo doi şefi de partid celebri sînt şi ei agenţi străini bine finanţaţi din afară, cîţiva «mari luptători pentru drepturile omului» sînt foşti informatori ai securităţii, iar cîţiva «mari combatanţi anti-corupţie» au făcut mari matrapazlîcuri şi acum sînt şantajaţi unii de alţii”. Severin și-a reluat afirmațiile în aceeași zi, într-o conferință de presă, invocînd probe „indiscutabile”, la care ar fi avut acces datorită funcţiei deţinute în Cabinetul Ciorbea. Să fi fost un deget incriminator către directorul ziarului care provocase scandalul, Sorin Roșca Stănescu?
Cererile de demisie/demitere a lui Severin explodează din nou în coaliție. După noi și interminabile dispute, pe 29 decembrie, ministrul demisionează din funcție și e înlocuit cu Andrei Pleșu.
Un gest care prefigura o nouă criză în coaliție, la începutul lui 1998, și căderea, finalmente, a întregului guvern.
Uneori, dezvăluirile unor fapte aparent mărunte pot duce la explozii de mari proporții e lecția pe care ar trebui să și-o însușească premierul Florin Cîțu.
Scandalul produs de o consilieră guvernamentală și de o singură convorbire telefonică a contribuit enorm la prăbușirea unui cabinet și a fost aproape de destrămarea unei mari coaliții.
Rămîne de văzut cine și cît va pierde de pe urma actualului scandal al consilierilor lui Cîțu. Ori dacă se va reuși mușamalizarea lui.
Nu de alta, dar ar fi ridicol ca normele democrației să fi devenit mult mai relaxate după integrarea în UE decît erau înainte, în anii 90. (Bogdan Tiberiu IACOB)
CE susține SRI-ul no matter what. Comisiile și comitetele intervin cu MCV-ul doar în folosul SRI.
Cand este vorba despre ciuma galbena sau uniunea scufundati colonia, „justitea” nu exista. Politicienii celor doua formatiuni pot face orice, nu li se intampla nimic. Alta era situatia daca era vorba despre PeeeSeeeDeee.
Domnul “că Cîțu”, zis si Prim-Ministru, ii cere sefului lui de Partid sa demonstreze ca “hartia” consilierilor lui este adevarata – nu sunt fan Orban, dar vreau sa il ajut pe cel din urma: dintr-un motiv cat se poate de simplu… Cîțu trebuie sa stea in puscarie! – domnii de la DNA si SRI ar trebui sa verifice asa, putin exhaustiv, activitatea lui Cîțu la MFP (la finante, baieti, daca va faceti – inca o data! – ca nu pricepeti).
Cîtule… vezi ca in Microsoft Word ramane inscris autorul documentului – plus aia care au mai intervenit pe el! Aloooo… DNA si SRI… ca tot sunteti pe barosaneala… va organiati si voi putin?!
Cîtule… vezi ca ai comis-o!
Iar, daca nici de data asta, nu te ia procuratura… e clar ca esti pe mana cu ei! (Cu SRI, cu DNA si cu ficusul de la Cotroceni!)
Mai devreme sau mai tarziu… o sa muriti in chinuri… ca niste tradatori de tara ce sunteti!