CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandalul Ierihon, sau cind afacerile Patriarhiei deranjeaza concurenta

0 comentarii / 2132 vizualizări / 11 mai 2011

Vestea că Patriarhia Română a fost tăiată de pe lista de prieteni de către Patriarhia Ierusalimului a căzut ca un trăsnet, lăsînd impresia unui inexplicabil conflict cu rădăcini spiritual-religioase, numai că, în realitate, la mijloc e vorba de ceva mult mai lumesc: ochiul dracului. Bani, mai pe scurt. Mulți bani.

Motivul invocat de Patriarhia Ierusalimului pentru întreruperea oricărei legături cu Patriarhia Romana, este contruirea unei biserici cu hotel la Ierihon, fără aprobare canonică. În fraza de mai sus, accentul nu cade, însă, pe termenul ”biserică”, ci pe termenul ”hotel”, după cum veți vedea în rîndurile de mai jos.

Pentru cei mai puțin inițiați, înainte de revoluție, un creștin evlavios a donat Patriarhiei Române un teren, la care s-au adăugat și altele, ulterior, pînă la 3000 de metri pătrați, și pe care înalții prelați autohtoni au demarat, în ultimii ani, construirea unui așezămînt. Finalmente, Așezămîntul românesc de la Ierihon a devenit un hotel dotat cu biserică, foarte solicitat de către turiștii români credincioși.

Deplasările și sejurul sunt organizate de către agenția de turism Basilica Travel, a Patriarhiei, iar prețurile, trebuie spus, nu numai că nu sunt deloc ”ortodoxe”, dar chiar surclasează de la distanță orice altă ofertă turistică a agențiilor obișnuite. Conform ofertelor de pe siteul agenției, pentru o săptămîna la Ierihon, într-un așezămînt mai degrabă modest, echivalent cu un hotel de numai 2-3 stele, se plătesc 770 de euro de persoană, la care se adaugă alte sume precum 40 de euro bacșiș pentru taximetrist șamd. Cu jumătate din această sumă un român ar putea petrece în Grecia sau Antalia, dar ar rata, desigur, încărcătura spirituală a locului, considerat primul oraș din istorie.

Hotelul-biserică din Ierihon, foto crestinortodox.ro

Afacerea Ierihon este una aducătoare de multă valută forte pentru BOR, lucru care, probabil, deranjează ”concurența” locală din Țara Sfîntă, fără a mai vorbi de sumele pe care le încasează de pe urma acestui business, sub formă de taxe și impozite locale, administrația palestiniană a orașului. În plus, modelul afaceristic de succes implementat de capii BOR face, deja, prozeliți, mai multe biserici ortodoxe solicitînd Patriarhiei Ierusalimului aprobări similare în regiune, după cum se arată în comunicatul oficial al acesteia. Întrucît nu doar Elena Udrea se bate să protejeze turismul din propria țară, ci și prelații din Țara Sfîntă, e de la sine înțeles că ruperea relațiilor se va remedia, probabil, abia după ce așezămîntul românesc de la Ierihon va rămîne doar cu biserica, lichidînd hotelul. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998