CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandalul Maia Morgenstern, versiunea americana, se sparge in capul lui Biden

5 comentarii / 4926 vizualizări / 10 decembrie 2021

Un incident produs în România acum cîteva luni are o replică fabuloasă, aproape identică, în SUA, riscînd să producă un scandal de imagine de proporții, cu victime la vîrful statului. Ne referim la așa zisele amenințări cu moartea la adresa actriței Maia Morgenstern de la noi, care au stîrnit revolte maxime în rîndul multor intelectuali și politicieni autohtoni, dar au rămas nedovedite pînă azi; la americani, un alt actor ”victimă” a provocat cîndva reacții similare de compasiune din partea actualei administrații, dar s-a dovedit acum o făcătură grosolană. Prilej pentru presa republicană să lanseze o provocare: își vor prezenta scuze publice ”compătimitorii”?

Reamintim că în prima parte a acestui an, două scandaluri publice au făcut valuri uriașe la noi, ambele avînd-o protagonistă pe reputata actriță Maia Morgenstern, ambele cu tentă antisemită. O așa-zisă replică jignitoare din partea unui om de cultură rămas neidentificat a fost urmată de o amenințare violentă cu moartea la adresa actriței, a familiei sale, ba chiar a teatrului evreiesc. Poliție, Parchet, anchetă, reacții dure din mediul politic și intelectual, acuzații la adresa partidului AUR, care ar fi fost implicat șamd. Plus un vot în Parlamentul României propus de un deputat apropiat președintelui Iohannis, l-am numit pe Alexandru Muraru, pentru o Declarație oficială în care se înfiera în termeni duri agresiunea la adresa artistei.

Există doar o mică problemă.

Nici pînă în ziua de azi nu s-a aflat cine a fost directorul de teatru bucureștean care ar fi adresat o replică antisemită Maiei Morgenstern. Și nici pînă azi nu s-a aflat cine, cum și de ce a amenințat-o cu moartea pe actriță. Mai grav, de atunci, Morgenstern nu a părut vreo clipă deranjată de trenarea anchetei și de absența unei pedepse la adresa făptuitorului. Practic, scandalul a început din nimic și s-a terminat în nimic, dar el a dat ocazia multor reacții la nivel înalt.

Ceva similar s-a produs în SUA.
Un actor gay negru, Jussie Smollett, cunoscut din serialul ”Empire”, a provocat valuri mari de indignare politică în ianuarie 2019, după ce a pretins că ar fi fost lovit de doi atacatori mascați care l-au bătut cu pumnii și picioarele, l-au mușcat, i-au strigat insulte, inclusiv un slogan al lui Trump (”This is MAGA country”), au aruncat o „substanță chimică” asupra lui și i-au legat un laț în jurul gâtului, amintind de linșajele Ku-Klux-Klan, în timp ce mergea noaptea târziu prin Chicago. În urma agresiunii, el ar fi necesitat spitalizare, deși s-a dovedit că n-avea nimic.

Mai pe scurt, o figură publică pe gustul democraților a fost martelată de niște trumpiști fără milă.

Povestea a pus în mișcare prompt, la acea vreme, politicienii care formează astăzi administrația democrată de la Washington.
Pe rînd, cei care sunt astăzi președintele Joe Biden, vicepreședintele Kamala Harris, ministrul Transporturilor, Pete Buttigieg, fostul candidat la președinție, democratul Cory Booker, congresmenii Alexandria Ocasio-Cortez, Bernie Sanders, primarul democrat din Chicago, Lori Lightfoot și mulți alții s-au repezit să denunțe ”hate crime”-ul comis asupra bietului actor, să-l compătimească public și să-l transforme, practic, într-un nou simbol național.

”Ce s-a întîmplat astăzi lui Jussie Smollett nu trebuie să mai fie tolerat în această țară” tuna la acea vreme candidatul Joe Biden.

Ieri, povestea s-a încheiat jalnic: Jussie Smollett a fost condamnat de justiția americană după ce s-a dovedit că înscenase grosolan întreaga tevatură.
Din inițiativa lui sau a altora, nu se știe încă.

Postul conservator Fox News lansează acum o întrebare, public, dar e mai mult retorică: își va prezenta scuze vreunul dintre democrații care au sărit ca arși acum doi ani, pe neverificate, și au mai bătut un cui în palma lui Trump?

La fel cum și noi am putea lansa în România o întrebare, la fel de retorică: își vor prezenta scuze publice Poliția și procurorii care au îngropat gravul caz Maia Morgenstern, ori politicienii care s-au grăbit ulterior să voteze cu șapte mîini Declarația de combatere a antisemitismului, plasînd nemeritat o pată imaginară pe obrazul României? (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

 1. Nu m-as lua dupa naratiunile celor de la Fox News, desi postul e mult mai credibil decat CNN. Un lucru e cert. Condamnarea lui Smollett si achitarea lui Rittenhouse dovedesc ca sistemul american de justitie functioneaza, in pofida extremismelor de stanga si de dreapta din SUA. Iar asta da sperante in contextul tulbure de astazi, in care democratia liberala se dovedeste extrem de fragila in state europene care ne dadeau lectii de civilizatie pana de curand.

  • Am inteles ca vrei sa deturnezi atentia, dar despre isteria directoarei teatrului EVREIESC DE STAT, platita din banii nostri, care s-a pretat la o ”combinatie” de cacat ca sa genereze valuri antisemite, ai vreo vorba ?
   Scirba asta, indiferent de nationalitate, ar trebui deferita Justitiei pentru ce a facut !
   SCIRBA !!!

 2. PR de doi ….
  In ambele cazuri…
  Oricum celebra actriță Maia Morgenstern s- a făcut de râs….
  Vorba lui Eminescu: ” Trecut- au anii peste noi …”

 3. Fara legatura cu subiectul, dar in sprijinul posibilitatii reale de implantare a hip-urilor in corpul uman, cititi acest raport al forumului economic mondial:
  https://www3.weforum.org/docs/WEF_IoB_briefing_paper_2020.pdf

 4. „Maria ,mama lui IIsus ” , Cum dreacu de nici MOSSAD -ul n-a descoperit nimic , nu mai vorbesc de jalnica noastra pulitie si porcoratura si nu-i nime vinovat ? A ptobabil stiu fratii Muraru ceva de au dat-o la „muzeul Holocaustului „si „istoria Holocaustului „in Romania , Oy vey sa vezi bucurie pe hebreii khazari. Ca aia de au trait in Romania isi aduc ,fiii si nepotiii si-o lauda ca fiind „sinul lui Avram”Romania . ‘var a dreacu facaturile leprelor!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998