CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scandalul Voicu si scandalul secretelor militare din Vrancea: care-i diferenta?

0 comentarii / 1975 vizualizări / 24 martie 2010

Deși au trecut zile bune de cînd stenogramele din scandalul Voicu se scurg, liniștite, nu se știe de unde, către presă, nu se aude nimic dinspre DNA, locul către care pînă și Senatul arată, acuzator cu degetul.

Mai mult decît atît, șeful DNA, Daniel Morar, declară, senin, că scurgerea acestor informații – care aruncă într-o lumină extrem de neagră o parte a clasei politice, înalți magistrați, ofițeri ai serviciilor secrete șamd – în presă ”nu dăunează anchetei”. Nu se aude, pînă în acest moment, de niciun scandal monstru în interiorul instituției, care să ducă la depistarea vinovaților pentru scurgerea informațiilor către media, doar la Senat fiind în derulare o anchetă de acest tip.

Să fim bine înțeleși: nu considerăm sub nicio formă că jurnaliștii care au dat drumul materialelor sus-pomenite ar trebui luați la bani mărunți, pentru simplul motiv că obligația de a proteja documentele secrete nu aparține presei, ci altor factori de răspundere. Cu toate acestea, nu putem să nu constatăm ocaua dublă folosită de autorități în cazuri asemănătoare.

Să reamintim, pe scurt, un incident din 2006: în luna februarie, Sebastian Oancea, colaboratorul din Vrancea al unui ziar anti-prezidențial, Ziua, a fost pus sub acuzare după ce a intrat în posesia unor informații presupus secrete despre trupele românești din Afganistan, scurse de la ministerul Apărării și care circulau, de luni de zile, prin județ. Anchetatorii au percheziționat locuința ziaristului, căutînd în special fișiere sau CD-uri cu informații secrete. De asemenea, o echipă complexă formată din circa 20 de polițiști, criminaliști și mascați a descins la locuința din Focșani a altui jurnalist, Marian Gîrleanu, de la România liberă, locuință care a fost percheziționată timp de mai multe ore. În seara aceleiași zile, jurnalistul avea sa fie reținut. Interesant e faptul că ziariștii în cauză nu publicaseră nimic din informațiile respective, lucru care nu i-a împiedicat să devină inculpați, acuzațiile aduse vizînd un singur lucru: faptul că nu au vrut să divulge sursa provenienței CD-ului cu informații militare. Doi ani mai tîrziu, ei au fost scoși de sub învinuire, după nenumărate proteste ale organizațiilor neguvernamentale din întreaga lume, inclusiv OSCE.

Acum, cînd informații ultra-secrete dintr-un dosar care vizează inclusiv siguranța națională, senatorul Cătălin Voicu fiind și vicepreședinte al Comisiei de Apărare și deținător de certificat ORNISS, niciun organ de anchetă nu pare deranjat de situație. Să fie oare din cauză că, de această dată, informațiile secrete nu au fost, poate, pierdute, ci dirijate? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998