CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scenariul-bomba: Mircea Diaconu – acest Vadim al anului 2019

7 comentarii / 5318 vizualizări / 27 septembrie 2019

Sunt cîteva ciudățenii majore în spațiul public al ultimei perioade, și cînd spunem majore înseamnă mult într-o țară care tocmai a aflat că a murit un reputat artist căruia, de fapt, îi merge mai bine, l-am numit pe Mihai Constantinescu. E vorba de ciudățenii ținînd de alegerile prezidențiale și de evenimentele adiacente, precum moțiunea de cenzură a opoziției; se vor sfîrși toate acestea cu o lovitură de teatru, cum ar fi intrarea lui Mircea Diaconu în finala prezidențială?

Ciudățenii maxime în legătură cu alegerile prezidențiale se petrec la BEC și la CCR, bunăoară, unde candidații sunt respinși pe o parte și readuși în cursă pe de alta.
Se petrec în SUA, unde s-au bulucit primii trei candidați cu șanse într-un periplu greu de înțeles în planul beneficiilor electorale. După eșecurile pe bandă de acolo s-ar vorbi mai degrabă de contrariul avantajelor.
Se petrec în interiorul USR, unde conflictele se acutizează în buza campaniei, iar partidul și al său candidat par să fi redus inexplicabile turațiile motorului.
Se petrec în ALDE și Pro România în raport cu fostul aliat PSD, începînd cu bizara retragere a lui Tăriceanu din cursa prezidențială.
Se petrec, mai ales, în cazul moțiunii de cenzură a opoziției, care nu e limpede deloc ce beneficii ar aduce acum inițiatorilor dar, mai ales lui Klaus Iohannis.

S-a spus de prea multe ori că Iohannis o vrea pe Dăncilă drept adversar în turul doi pentru a fi sigur de victorie, pentru că Barna i-ar putea crea probleme.
Raționament corect, nu-i vorbă.
Numai că Dăncilă nu stă bine deloc în sondaje, încă se chinuie să atingă scorul partidului.
Dacă ea va fi harponată prin demitere de către parlament fix înaintea alegerilor, poate urma o prăbușire totală de imagine care să-i deschidă drum exact lui Barna, coșmarul președintelui.
Dacă, dimpotrivă, ea rezistă moțiunii, pentru PSD ar putea fi un balon de oxigen în măsură să mobilizeze partidul la vot ceea ce, pe fondul unei demobilizări crescînde a electoratului de dreapta – vaccinat de mult cu ideea că Iohannis cîștigă fără drept de apel – ar putea crea mari neplăceri în turul doi președintelui în exercițiu.

Pentru că Dăncilă, candidata ”penalilor” PSD nu trebuie doar învinsă în finală. Dăncilă trebuie spulberată, pentru ca marele partid de stînga să fie pus cu adevărat în genunchi și să se deschidă drum spre o victorie a dreptei la locale și parlamentare.
Cu un PSD învins doar la limită nu se va ajunge în asemenea situație.
Pe de altă parte, demiterea actulului guvern i-ar crea lui Iohannis problema încropirii unei alte majorități parlamentare, cu un premier cît de cît credibil – categorie din care Orban nu prea face parte – demers care ar naște discuți peste discuții în spațiul public fix în perioada campaniei electorale.
Iar orice pată neagră de pe profilul unui ministru nou desemnat ar fi decontată de Klaus Iohannis.

Tragem linie și adunăm:
1) Cu moțiunea eșuată, Iohannis se va confrunta cu un PNL tuflit și cu un PSD revigorat puternic în plină campanie. Dăncilă intră în finală, cum îi place președintelui, dar acesta riscă o victorie nu foarte spectaculoasă.
2) Cu moțiune victorioasă, Dăncilă e KO, dar Iohannis are toate șansele să dea piept cu Barna în turul doi, scenariu horror pentru el.

Președintele e între Scylla și Caribda.
Dacă el face, totuși, presiuni pentru demiterea guvernului, e de presupus că există un prezumtiv cîștig imens care ar acoperi pierderile.

Și pentru asta chiar există un scenariu fezabil.
Acela ca Mircea Diaconu să devină un Vadim Tudor al anului 2019, că tot sunt similitudini maxime între acest an și anul electoral 2000.

Diaconu nu stă rău în sondaje, e chiar în creștere, conform ultimelor informații de culise, dar nu e cotat mai sus de locul 4 în acest moment, după Iohannis, Dăncilă și Barna.

Numai că Vadim și PRM stăteau încă mai rău în 2000.
Niciun sondaj de opinie nu l-a dat pe liderul naționalist mai sus de locul 4 în tot acel an.
La finele lunii iulie, un sondaj INSOMAR releva că Ion Iliescu și PDSR conduc în topul preferinţelor electoratului cu 44,7 la sută şi, respectiv, 45,1 la sută, preşedintele Emil Constantinescu avea 21,2 la sută din intenţiile de vot, fiind urmat de Teodor Meleşcanu cu 9,8 la sută, Petre Roman – 8,4 la sută, C.V. Tudor – 6,1 la sută, Theodor Stolojan – 3,2 la sută, Mugur Isărescu – 2,1 la sută. La partide, PRM, cu doar 6,6%, era pe locul 6 (șase), după PDSR, PD, ApR, CDR și PNL.
În condițiile forfaitului lui Emil, se contura solid o finală Iliescu-Meleșcanu, ori Iliescu-Roman.
Acestea erau scenariile tuturor analiștilor și observatorilor politici. La fel cum azi sunt doar Iohannis-Barna și Iohannis-Dăncilă.

În toamnă, a căzut bomba: în finală au intrat Iliescu și outsiderul Vadim, iar PRM a devenit al doilea partid al țării.
Consecința a fost că Iliescu a fost votat zdrobitor, pînă și de cei mai mari dușmani, PNTCD a dispărut definitiv, la fel ApR, iar opoziția a intrat pentru multă vreme într-un joc politic de decor din care nu a scos-o decît găselnița alianței DA, niște ani mai tîrziu.

Intrarea lui Mircea Diaconu în finală, greu de întrezărit acum, dar nici pe departe la fel de greu ca a lui Vadim în 2000, îi rezolvă lui Iohannis, dintr-un foc, ambele mari probleme.
Îi aduce un adversar pe care îl poate învinge fără probleme, scăpînd de pericolul Barna.
În egală măsură, dă o lovitură cumplită PSD, care se va vedea în decurs de cîteva zile și debarcat de la guvernare și umilit, efectiv, la prezidențiale. O lovitură care va da startul degringoladei și al răfuielilor interne.
Tăriceanu și Ponta își vor lua revanșa, dovedind că au ales cea mai de succes soluție posibilă, și vor deveni un pol de atracție și mai mare pentru pesediștii dezamăgiți.
Iohannis Up, PSD Down.
Cu singura condiție a intrării lui Diaconu în finală.
Vom asista la marea surpriză? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

  1. Raspunsul la intrebare il poata da doar sistemul care face si drege in Romania. Cum vrea el, asa se va intampla . Noi suntem spectatori neputinciosi; ni se da doar impresia ca am putea face ceva.

  2. Intrebare : PE CE TE BAZEZI ? Am citit de trei patru ori articolul dumitale foarte bun , foarte exact in afirmatii dar… chiar nu m-am prins de unde si mai ales cum , ai tras dumneata concluzia ca , Mircea Diaconu { altminteri un bun actor dar care n-are nici macar pe jumatate cultura lui C.V. Tudor } este sau ca va fi un Vadim al anului 2019 ?! Pai ce partid si-l asuma ? Fara sprijinul unui partid { adica , inca din start , o masa de oameni care sa te sustina… cel putin declarativ } te duci rapid pe topogan . Are cumva , iar eu n-am vazut , acea atractie , acea aura de incredere pe care-o emana ” tribunul ” si vasta sa cultura , plus acea memorie de elefant a lui Vadim astfel incat , oamenii sa-l aduleze si sa-l urmeze ? Asa a reusit ca PRM sa devina al doilea partid puternic al Romaniei altfel… Numai pentru faptul ca Mircea Diaconu a reusit sa obtina un mandat de europarlamentar candidand ca ” independent ” , nu garanteaza faptul ca va mai tine figura si la prezidentziale anului 2019 . Pentru numele lui Dumnezeu , Romania nu-i USA iar Mircea Diaconu nu-i totusi Ronald Reagan !

    • Cei care cred ca Vadim era cult in cap sint niste imbecili. Sau sfertodocti, ca Tribunul lor sarit…

  3. cata aseamanare intre Iacob si cumpanasu! impostori!

  4. Sincer chiar nu cred că Diaconu ar fi un adversar facil pt dulapul vorbitor în finală. Să ne imaginăm cum ar arăta niște dezbateri pt turul 2 între cei doi, talentul oratoric al lui Diaconu vs. Klaus mutulica. Cu un pic de pregătire de specialitate, consultanta etc, diaconu îl face varza.

  5. Mircea Diaconu a fost deja ales presedinte. Pentru Gauleiter incep din decembrie-ianuarie procesele de coruptie… La revedere !

  6. Diaconu il bate rau pe Klaus in turul 2. Sa ajunga in turul 2 si apoi mai vedem…….

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998