Scriitor și jurnalist italian: Democrația în Europa e suspendată, libertatea a ajuns o batjocură
1 comentariu / 2070 vizualizări / 4 aprilie 2025
”Vă întrebați de ce majoritatea absolută a europenilor nu merg la vot, iar majoritatea celor care votează preferă de obicei pe cei mai îndepărtați de establishment și de mainstream sau cel puțin pe cei care par a fi așa. Apoi vă mirați că o mare parte dintre europeni, și mai mult de nouă zecimi dintre italieni, se opun înarmării Europei și trimiterii de soldați în Ucraina, așa cum ar dori oligarhii europeni și curțile și falangele lor. Și nu e vorba de pacifiști, care sunt doar o minoritate, ci de oameni obișnuiți. Apoi sunteți surprinși că o mare parte dintre tineri sunt gata să renunțe la democrație și la libertatea politică în numele eficacității și al deciziilor rapide” scrie cunoscutul scriitor și jurnalist italian Marcello Veneziani, de la ziarul La Verita. într-un material intitulat ”Cine se opune eurocrației este un delincvent”.
”Dar după sentința împotriva lui Marine Le Pen, ba chiar după castrarea ei chimică și judiciară, ineligibilitatea ei la prezidențialele din Franța, avînd în vedere că în prezent deține primul loc, concluzia mi se pare riguroasă: democrația în Europa este suspendată, este sub atac, împreună cu libertatea politică. Au pus brățara electronică democrației liberale. A fost manipulată, violată, negată.
În Occident mai există libertatea de a trăi, de consum și de moravuri, libertatea în sfera intimă și privată, și, cu toate degenerările ei, nu am schimba-o niciodată pentru o restricție autoritară precum cele din regimurile autocratice care înconjoară Occidentul. Și asta pentru că, în ciuda tuturor lucrurilor, ne bucurăm de un nivel de bunăstare răspîndită. Vom fi deprimați și anxioși, dar suntem longevivi și înstăriți.
Însă democrația, libertatea politică, suveranitatea populară sunt acum o batjocură: barierele arhitecturale pentru a împiedica accesul la guvernare al celor care nu se aliniază și nu se conformează diktatelor belicoase, financiare, ideologice, terapeutice sunt numeroase și formează un fel de cursă cu obstacole: primul simptom sunt expedițiile punitive ale grupurilor extremiste radicale și de stînga pentru a împiedica exprimarea și manifestarea opiniilor, apoi pragul demonizării politice și mediatice, ridicat de Marele Centru pilotat de Stînga Becera a puterii, inclusiv cu repertoriul obișnuit de cenzuri și acuzații (nazism, rasism și filo-putinism); apoi nivelul crește și se declanșează izolarea prejudiciabilă și barajul împotriva oricărei alianțe; în cele din urmă, ultima soluție, pedeapsa judiciară, împiedicarea conform legii și criminalizarea finală a adversarului.
Eliminarea fizică rămîne încă neîmplinită, dar dacă intrăm în spirala armelor și a războiului, soluția iar repetiția generală a fost pandemia, apoi a venit războiul din Ucraina, sancțiunile și acum restul. Cine se opune este un delincvent, iar dacă nu este proclamat imediat așa, în curînd va deveni, fără scăpare, dacă persistă în divergența sa. Același lucru se întîmplă și la nivel micro-social, de exemplu pe rețelele de socializare.
Nu există lider național-populist, de dreapta națională și tradițională, care să nu sufere atacul mai întîi extremist, apoi politic, apoi mediatic, în cele din urmă judiciar. Important este să se împiedice accesul la putere într-un fel sau altul, prin intimidare, discreditare, izolare, interzicere. În Germania s-au oprit la penultimul stadiu, în Grecia au mers mai departe (ultimul act a vizat dizolvarea ”Zorilor Aurii”); în țările din nordul Europei nu se numără conflictele subterane de acest tip pentru a împiedica accesul la putere al nealiniaților. Ungaria lui Orbán rezistă teatral, alții cedează compromisurilor, se conformează chiar dacă obțin voturi de dreapta. Între timp, Eurarhia este o fortăreață asediată, care folosește armele judiciare și agită și pe cele reale pentru a se menține în picioare și a reprima disidența.
În lume există o emisferă interzisă de cupola celeilalte emisfere. Spuneți-mi ce diferență este între Erdogan, autocratul care își împiedică rivalul să candideze împotriva lui, și Le Pen în Franța, împiedicată să candideze împotriva lui Macron cu acuzații subțiri și niciodată aplicate la acest nivel; o acuzație care stîrnește indignarea curajoasă nu doar a lui Orbán sau Salvini, ci și a lui Mélenchon, poate interesat din stînga de voturile lui Le Pen, dar totuși veridic.
Strînsoarea judiciară și incriminatoare este remarcată și de Elon Musk, și nu e nevoie să iei ketamină ca să înșiri lista care face înconjurul lumii: Marine Le Pen în Franța, José Bolsonaro în Brazilia, Imran Khan în Pakistan, Donald Trump în America, Călin Georgescu în România.
[…] […]