CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9702 RON DOWN | 1 USD = 4.5369 RON DOWN | 1 GBP = 5.7250 RON DOWN

Scurt remember de Ziua SUA: 268 de zile de la ”lansarea” mega-proiectului Constanta-Gdansk

8 comentarii / 3612 vizualizări / 4 iulie 2021

Azi, de de ziua națională a SUA, să spunem un călduros ”La mulți ani!” țării prietene și să amintim că se fac 268 de zile de cînd regimul Iohannis a primit o mînă electorală de ajutor, în campanie, de la frații de peste ocean, pentru ca nu cumva să piardă guvernarea din mîini.

Ne referim la împlinirea a 268 de zile de la marele anunț, din 9 octombrie, al ambasadorului SUA la București, Adrian Zuckerman, conform căruia SUA vor sprijini România, inclusiv financiar, pentru a construi o autostradă și o cale ferată de la Constanța pînă la Gdansk.

Un anunț care a declanșat la vremea lui o veritabilă isterie în presa dreptei, de parcă aveam deja în palmă marile realizări, cam la fel cum aveam zecile de miliarde din PNRR.

Sceptici din fire, scriam pe 10 octombrie: ”La ritmul în care se așterne cu regularitate praful peste asemenea promisiuni mărețe, e de așteptat, din păcate, ca autostrada Constanța-Gdansk, indiferent de traseu, de program, de proiect, să devină realitate într-un moment peste niște ani buni, cînd nu va mai fi utilă nimănui. Deja se lucrează de zor la viitoarele mașini zburătoare.”

Vestitorul mega-proiectului, Adrian Zuckerman, a dispărut din post la cîteva săptămîni, fiind retras urgent de Joe Biden de la post.
Au trecut de la marele lui anunț 268 de zile în care românii au mai auzit, vag, doar de vreo 3 ori despre măreața infrastructură româno-americană: prin martie, cînd ministrul Bogdan Aurescu s-a văzut cu David Muniz și au atins în treacăt problema, în aprilie, cînd Exim Bank SUA a anunțat că nu dă bani pentru proiect și în mai, cînd Klaus Iohannis a atins și el, tot în treacăt, chestiunea, în discuția cu omologul polonez.

Niciun element concret despre marea autostradă în aproape 300 de zile. Nu spunem că trebuia să fie gata pînă acum, Doamne ferește, dar chiar să dispară total din agenda publică e prea de tot.

Dovadă că proiectul Constanța-Gdansk nu a fost vreo clipă altceva decît o manevră menită să ajute PNL și pe Iohannis în campania pentru parlamentarele de anul trecut și nimic mai mult. La fel de realistă precum promisiunea lui Geoană, în campania din 2009, de a trimite un român pe lună cu sprijinul NASA. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. Mai trebuie adaugat ca si polonezii au avut aceeasi problema obsesiva cu autostrazile pe care o avem si noi, dar ca ei au atacat problema care este, in mare masura rezolvata de vreo 8 ani. Noi suntem mai rezistenti, s-ar putea spune. In realitate, problema autostrazilor nu este o problema in sine cu consecinta unor probleme adevarate. Daca de maine am avea autostrazi noi tot nu am progresa cu nimic deoarece root causes ar ramane neatacate. Acelora cu alta opinie le amintesc faptul ca in Coreea de Nord sunt autostrazi cu 12 benzi pe sens, fireste goale, Nu le poti traversa ca te ia vantul la cate esti de slabit de foame, se pare

  • Același securist prost și nesimțit.

   Bă, jigodie, căcațiii tăi securiști mint prostește. Am spus de atunci că mint prostește, iar acum ne transmiți că românii nu ar progresa cu nimic.

   Ce să faci și tu, fierbe prostia de oier în tine.

   • Parpanghele, esti prea prost ca sa ma obosesc sa-ti raspund. AR fi in zadar, n-ai intelege nimic si ai face si ceva hiperpresiune sanguina de atata efort intelectual. Stai la umbra si numara autobuzele 102 berbeleacule

    • Nu te obosești, dar tot mai mănânci puțin căcat să bifezi la centru că ți-ai făcut „triaba”.

     Și de ce mai pompați miliarde în autostrăzi ca să-l umflați pe secuistul Drulă suge-o Pulă?

     Ah, asta e versiunea cealaltă, reală.

 2. Este de domeniul evidenței că marile puteri nu au prieteni cu exclusiv interese în politică…
  Așa a fost mereu in istorie în general, iar în cazul României cu atât mai mult …
  Era o gluma ( ne pricepem ) mai de mult: La Buftea se turna o coproducție franco- romana de capa și spadă…
  Ei veneau cu actorii..
  Noi aduceam caii….

 3. Temeo danaos et dona ferentes- sa parafrazam : sa te temi de minciunile americanilor si cand nu iti fac daruri.

 4. […] Sursa: inpolitics.ro […]

 5. […] campanie pentru PNL, pe mîna ambasadorului Adrian Zuckerman, în toamna anului 2020, după alegeri totul fiind dat uitării. […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998