Se preda si ultimul mohican rasaritean: cum se arunca Dragnea la picioarele americanilor
2 comentarii / 3905 vizualizări / 31 august 2015
Dacă pînă recent aveam un partid cu o idee unică și fixă, interesul național, am numit UNPR, acum avem încă unul: PSD, cu al său consens național trîmbițat din zori în seară de Dragnea. Analiștii văd – corect – în asta o predare a social-democraților către palatul Cotroceni. În fapt, lucrurile sunt și mai profunde: PSD se aruncă, prin ideea consensului, la picioarele americanilor, sperînd, probabil, că asta va mai domoli tăvălugul DNA,
Probabil că nici Ion Iliescu, în vremurile bune, nu flutura atît de des ideea de consens pe cît o face azi Liviu Dragnea, devolaînd noua strategie a PSD.
„S-a văzut la Codul fiscal că am putut lucra împreună. (…) Vom lucra împreună şi la legea salarizării, vom lucra împreună şi la buget şi la votul prin corespondenţă şi la multe alte chestiuni importante. O pace politică în România nu poate să genereze decât dezvoltare. Un război permanent politic sau hărţuială de dragul hărţuielii nu ne dă speranţa că chiar putem realiza o dezvoltare serioasă şi stabilă”, spune Dragnea, cu aerul boierului care-i explică lui Moș Ion Roată conceptul Unirii.
În realitate, nu de viitorul nației îi pasă mai-marelui baronilor PSD. Un lider care, din pozițiile de secretar general și, mai apoi, de președinte executiv, nu a fost în stare ani de zile să organizeze un partid, mergînd pînă la a deplînge ulterior – culmea! – tot el starea actuală, nu are cum să ”bată” cu privirea în viitorul țării cale atît de lungă.
Liviu Dragnea nu e un vizionar și nu are anvergură politică – aici Mircea Geoană are dreptate cînd îl etichetează – este doar un fel de contabil cu mînecuțe, bun să transmită ordine de sus din ureche în ureche.
De această dată, gura care transmite ordinele e plasată foarte sus.
Nu e vorba de Klaus Iohannis, alt habarnist politic.
Ci de Departamentul de stat american, care a transmis încă din ianuarie noile sale linii directoare: consens și colaborare politică cvasi-generalizată.
La vizita din ianuarie a Victoriei Nuland, reamintim, după o serie de întîlniri la nivel înalt cu oficiali ai statului, s-a desprins clar ideea că americanii asta așteaptă de la scena politică românească: consens pe marile proiecte și strategii.
„Doamna Nuland a spus că România este cel mai important partener din Europa de Est, alături de Polonia, că este cea mai stabilă țară din această zonă și că ne mulțumește pentru eforturile pe care le aduce cea mai stabilă țară politică și predictibilă; că în acest moment predictibilitatea și capacitatea Parlamentului de a face legi care să nu mai fie modificate nu știu după cât timp permite ca mediul investițional american să vină în România mai des decât au venit în trecut și că ne roagă pe toți să fim în consens când luăm decizii majore, adică modificarea legilor electorale, legea finanțării partidelor politice (…), astfel încât să existe un raport corect între stat, partide politice și mediul investițional”, a susținut Zgonea, după întrevederea cu ea. Aceleași idei răzbat și din interviurile date pe parcursul șederii la București.
Doamna Nuland are dreptate cerand stabilitate legislativa, numai ca, facand legile „”pe genunchi”” ,asa cum s-a intamplat la „”reanalizarea”” Codului fiscal, se va obtine exact contrariul:haos legislativ, abuzuri din partea fscului, evaziune si mai mare!
bravo lui.