CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

Șeful CCIR, mesaj exploziv: ”E momentul ca afaceriștii să primeze în faţa decidenților politic”

13 comentarii / 4791 vizualizări / 22 iunie 2023

Prezent la Congresul Mondial al Camerelor de Comerţ de la Geneva, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, lansează un mesaj cel puțin exploziv, potrivit căruia ar fi momentul ca națiunile să fie conduse de afaceriști și nu de politicieni, cei ale căror ambiții produc conflicte precum cel din Ucraina. Departe de a fi o opinie izolată, mesajul lui Daraban se înscrie în ceea ce s-ar putea numi bătălia ultimelor decenii, anume lupta corporațiilor pentru controlul statelor, în locul guvernelor. O bătălie, despre care am relatat pe larg acum cîteva luni, grație unei analize de excepție a unui reputat diplomat român.

”Afacerile performante pot fi principale motoare ale creării de locuri de muncă şi poate că este momentul ca vocea oamenilor de afaceri să primeze în faţa vocii decidentului politic, a declarat, la Geneva, preşedintele CCIR, Mihai Daraban, la Congresul Mondial al Camerelor de Comerţ” relatează Agerpres.

„Poate cea mai importantă concluzie care se poate trage în urma acestui eveniment este aceea că, la nivel mondial, există un punct de vedere comun care se referă la întărirea rolului pe care afacerile îl au în asigurarea prosperităţii naţiunilor. În mod cert, afacerile performante pot fi principale motoare ale creării de locuri de muncă. Prin investiţii pe termen mediu şi lung, se pot genera oportunităţi de angajare, contribuind astfel la reducerea şomajului şi la creşterea nivelului de trai. De asemenea, companiile care investesc în cercetare şi dezvoltare tehnologică pot aduce inovaţii şi progrese semnificative care să ducă la crearea de produse şi servicii mai eficiente, care pot îmbunătăţi, astfel, vieţile oamenilor şi pot contribui la creşterea economică.

Poate că este momentul ca vocea oamenilor de afaceri să primeze în faţa vocii decidentului politic. Am văzut cu toţii că în momentul în care apar ambiţiile politice, apar şi conflictele şi, evident, prosperitatea naţiunilor încetează să mai existe şi aici mă refer, evident, la conflictul armat din Ucraina”, a afirmat Daraban.

În noiembrie anul trecut, într-o analiză pentru Piața Financiară, fostul ministru și negociator-șef al aderării României la UE, Vasile Pușcaș, atrăgea atenția asupra luptei marilor corporații pentru luat puterea din mîinile guvernelor statale:

”Big Tech a devenit pe față actor al luptei pentru putere în sistemul internațional, s-a implicat în jocurile geopolitice din zilele noastre (un atribut considerat a fi doar al statelor) și se previzionează că viitorul statut de Mare Putere va putea aparține nu doar statelor puternice, cu care ultimele decenii ne-au obișnuit, ci și corporațiilor care vor opera cu Big Data.
De unde și îngrijorarea Marilor Puteri “clasice” care vor să impună acestor corporații multinaționale reglementări „naționale”, pe când statele care nu au creat astfel de entități economico-financiare ar prefera să fie propuse reglementări internaționale (experiența reglementatoare a Uniunii Europene este adusă frecvent în discuție). Astfel de implicări ale CMN (marilor corporații) au ridicat semne de întrebare și la nivelul acționariatului corporațiilor, care se tem că statele vor impune măsuri restrictive, reducându-le marjele de de profit. Ca atare, unii investitori au început să chestioneze implicarea liderilor corporațiilor în politica paralelă sau aparținând sistemelor politice ale statelor.

Cum va arăta lumea de mâine?
E nevoie de un parteneriat stat-corporații
Big Tech, Inteligența Artificială, Big Data și viitoarele cuceriri ale științei și tehnologiei pot să fie oportunități deosebite pentru evoluția lumii doar în cazul când statele, care nu-și vor pierde suveranitatea și importanța dacă vor voi și putea să-și îmbunătățească funcțiile, vor înțelege că este nevoie de un nou tip de parteneriat cu corporațiile, bazat pe realitățile complexe, aflate într-o dinamică formidabilă, care solicită un proces de reglementare adecvat, favorizând și derularea de raporturi sociale interne și internaționale general umane. Statele și corporațiile au fiecare și împreună locuri constructive în viitorul sistem internațional, cu condiția să nu readucă în prim-plan formule învechite ale luptelor pentru putere, ci să urmeze căile concurenței specifice, transparente și corecte. Soluții există, ele trebuind doar să fie căutate și adoptate cu bună credință și pentru scopuri îndreptate spre progresul umanității” mai scria diplomatul. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

13 Comentarii

 1. Sigur, lăsăm democrația deoparte și punem la cârmă pe cei care au mai mulți bani si pământuri. Exact ca si in Evul Mediu.

  • N-ai minte deloc.

 2. Ceea ce propune acest afacerist = escroc, seamana foarte bine cu:
  Romania s-a transformat din tara in corporatie: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/64951
  ,, 1. TOATE TARILE SUNT CORPORATII! Înregistrate la DUN.
  2. Președinții sunt nominalizați de către bordul de conducere/proprietar, nu de oameni prin vot!
  3. Constituția NU SE APLICA INTR-O CORPORATIE! Se poate aplica doar într-o republică Constitutională, ca pe vremea lui Ceausescu.
  4. Oamenii acum sunt PROPRIETATEA CORPORATIEI, nici nu sunt considerati vii, ci persoane adică o entitate pe hârtie, un nr. CNP, entităti moarte.
  5. Oamenii vii se pot revolta, dar nu vor fi auziți si nici văzuți de corporație! Cu exceptia când protestele sunt organizate de corporație, ca să schimbe legi, pentru iluzia de libertate si democrație.
  6. Politia este forța de ordine internă a corporației, există doar ca să apere corporatia , bordul împotriva oamenilor marfă/CNP. Armata este tot o corporatie, care apară interesele externe ale corporatiei, și marfa/oamenii CNP, să nu fie acaparată de alta corporatie.
  7. Justitia actuală, adica legea admiralitătii nu există pentru oamenii marfă/CNP, legile sunt colorate, interpretate de agentii corporatiei ( avocatii BAR), în interesul corporatiei.
  8. Nu există războaie între corporatii, ci doar interventii militare, fără declaratie de război sau conditii de capitulare! Deci orice tratative de pace sunt minciuni
  9. Toti oamenii sunt mici trusturi de la nastere, dar pt că nu avem certificatul de născut viu, atunci fiind morti, am pierdut calitatea de beneficiar al trustului către CORPORATIA ȚARĂ, pentru că în legea maritimă orice barcă fără căpitan este capturată, de aceea, dacă devii suveran, atunci barca /trustul tău are căpitan si vei avea dreptul la comert cu ceilalți, păstrând roadele muncii tale, nu vei plati taxe si dări, si vei avea parte de cota din venitul national/ capitalui corporatiei țară.’’

  Practic el vrea ca in loc de politrucii penali alesi de prostime dar dupa alte reguli care vor elimina multe mizerii de pana acum, sa conduca escrocii Criminali cu bani precum Rockefeller si Rothschild, Bill Gates, etc, aplicand metodele bolshevice cunoscute.
  Este clar ca acest idiot Daraban este un muist cu shortzuletz care se screde buricul pamantului.

  • Gunoiule imputut

 3. Tov. Pușcaș face o analiză principială și judicioasă. Se vede că a fost una dintre mințile strălucite ale think tankului Șt. Gheorghiu ;)

 4. … votați gAURa !

  • Ai gura-gaura plina de sloboz si moloz

 5. Cu gAURa înainte!

  • fara sa te saturi deloc

 6. Discursurile tovarasilor impostori, ipocriti si mincinosi parca is ecouri de acum cel putin 20 de ani.Marele gangster e condus de corporatii, de „marele capital” si nu de ieri de azi.
  Ultimul bastion cucerit in timpul „tinerelor sperante” „de stanga” clinton-blair la sf anilor 90, papusile marelui capital cu a lor third way. Marele gangster si-a raspandit modelul mai ales in toate tarile vasale, pe care azi le vedem pe toate cu chilotii in vine. Spaima „rothschieldienilor” este ca modelul economic din China da rezultate mult peste ce au realizat ei vreodata, iar in China nu dicteaza „marele capital” ci statul care isi selecteaza cei mai buni oameni „de pe piata”, hotii si coruptii fac inchisoare la greu sau condamnati la moarte cu zecile de mii anual…pe cand in „lumea libera” ei umbla liberi si sfideaza, pt ca tovarasul soros si reteaua au hotarat ca mascarada trebuie sa aiba printre actori si hoti, curve, pesti, dealeri samd, ca paisajul trebuie sa fie mai divers, mai putin omogen si fara virtuti sau valori adevarate ci cu cele fake gen toleranta, nediscriminarea samd.

 7. Imi poate cineva care este rostul camerelor de comert in contextul cloud-internet ?
  Umflatul cu teava excroc se plimba pe banii nostri.si se umfla in pene ca prostul

 8. Este timpul ca afaceristii, chiar si securisti, sa nu mai vina cu discursuri pline de lozinci, truisme si sofisme.

  Este timpul ca afaceristii, chiar si securisti, sa nu mai creada ca ei stiu mai bine cum se face treaba ALTOR OAMENI in educatie, sanatate, juridic, administratie, stiinte exacte, agricultura, economie, etc

  Nu este timpul sa reincalzim ciorba Feudalismului, Fascismului, Oligarhismului, Libertarianismului si a altor sisteme de sclavie sau cum spune butoiul wannabe capitalist „afaceristii sa primeze in fata politicului”.

  Nu este timpul ca indivizii cu bani sa fie legitimati automat superiori intelectual, moral, politic etc datorita faptului ca au avere.

  P.S. Capitalistul butoi de bere, ce fel de capitalisti de dreapta ai tai din CCIR sunt aia care cersesc bani de la stat, care angajeaza straini in loc de romani, dar nu vor sa plateasca impozite si taxe, isi trateaza angajatii romani ca pe niste sclavi pe plantatie, in schimb vor ca statul roman sa le intretina afacerile, averile si forta de munca? Si sunt primii care dau spaga ba la partid, ba la administratie, ba la vreun rezervist?
  Mars cu brandul asta de „capitalism” infect de securist odios.

 9. Boritanie, este timpul ca oamenii de a-faceri si politicienii sa intre la puscarie, iar Romania sa fie condusa de patrioti, nu de HHH (haita hienelor hamesite) !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998