CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9681 RON UP | 1 USD = 4.6029 RON UP | 1 GBP = 5.8001 RON UP

Și dacă Iohannis aruncă în aer Codul Fiscal?

4 comentarii / 3104 vizualizări / 16 iulie 2015

Tot ce se poate. La Banca Națională a României, într-un speech de ieri, președintele Klaus Iohannis a lăsat să se înțeleagă că acest lucru este posibil. Că analizează Codul Fiscal și se va pronunţa. Dar și-a exprimat rezerve în legătură cu soluții guvernamentale care nu sunt sustenabile. Care pot arunca în aer bugetele viitorilor ani. Și ne pot deconecta în raport cu angajamentele noastre față de statele Uniunii Europene. Codul Fiscal, deci, este sub semnul întrebării. Ce se întâmplă dacă Iohannis spune nu?
Din punct de vedere tehnic, Codul Fiscal, orice cod fiscal, trebuie publicat în Monitorul Oficial cu suficient timp înainte de a-și produce efectele, pentru că altfel legislația nu este predictibilă. Iar oamenii de afaceri nu-și pot face niciun fel de planuri. Dacă Iohannis spune nu și întoarce Codul Fiscal în Parlament, iar Parlamentul nu se va întruni decât după vacanță, va fi prea târziu pentru Codul Fiscal. Ceea ce înseamnă, nici mai mult, nici mai puțin, decât faptul că, în 2016, vom funcționa după Codul Fiscal prezent. Este bine sau este rău?
La această întrebare trebuie să răspundă specialiștii. Sub aspect politic, însă, mă pot pronunța și eu. Cred că refuzul președintelui de a promulga Codul Fiscal constituie un vot de blam dat, de către cea mai înaltă instituție a statului român, politicii guvernului Ponta. Pe de altă parte, Codul Fiscal a fost votat și de PNL. Asta înseamnă că președintele Klaus Iohannis, dacă nu promulgă legea, îi va da una peste scăfârlie și Marelui Partid Național Liberal. O asemenea decizie va pune pe jar PNL. În două posibile sensuri. Într-o primă ipostază, PNL se va vedea confruntat cu o decizie strategică a președintelui Klaus Iohannis de a juca politic, atunci când dorește, singur, fără niciun parteneriat cu partidul care l-a propulsat în funcția de șef al statului. Mergând cu traducerea gestului și mai departe, am putea spune că președintele Klaus Iohannis a decis să-și sublinieze statutul de persoană, nu neapărat anti-sistem, dar, totuși, din afara sistemului și, în orice caz, din afara sistemului politic. Consecința este că va lasa PNL în offside și în alte situații. Iar PNL, aşteptându-se la acest lucru, va trebui să decidă. Ce va fi acest partid în viitor? Un partid la remorca președintelui sau, la rândul său, PNL va juca, în multe situații, independent de poziția alesului de la Cotroceni? Grea opțiune pentru o formațiune politică care încă nu se știe prea bine ce este. O alianță între două partide sau un nou partid cu adevărat fuzionat, în care oamenii sunt promovați în funcție doar de calitățile fiecăruia și nu de provenință lor? Pe de altă parte, dacă domnul Iohannis înțelege să se distanţeze în acest fel de PNL, acţionând energic și împotriva unei decizii extrem de importante a Guvernului Ponta, putem trage concluzia că resetarea Executivului României, cel puțin în viziunea Cotroceniului, este fundamental diferită și de ceea ce doresc liberali, și de ceea ce doresc social democrații.
Cred că va fi, dacă aceste semnale se confirmă, o vară fierbinte. Tumultoasă. Și nici de cum o vacanță politică așa cum cred mulți. Și așa cum și-au planificat-o actorii politici. (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Eu cred ca e doar praf in ochii celor care vad in PNL ceea ce este el cu adevarat: PDL. Si anume, dl presedinte, sfatuit, fireste, de consilieri, ca doar nu a reusit performanta cu propria imaginatie, a aruncat o soparla dupa care sa alerge teoreticienii dreptei care nu mai au argumente in efortul lor de a darama guvernul si de a sustine tot ce face Iohannis la comanda UE-NATO, anume „Codul Fiscal e discutabil, chiar daca l-au votat liberalii mei, deci eu sunt echidistant, deci drag electorat de feisbuc, trebuie sa aveti in continuare incredere in mine, ca uite ce departe sunt chiar si de PNL!” Sanchi, dle Rosca Stanescu!

  2. Eu cred ca domnul presedinte are dreptate sa restituie Parlamentului acest cod fiscal. El vrea sa arate ca este un presedinte puternic (strong) si ca poate conduce o tara dupa cele aplicate in orasul Sibiu. Adica dupa capul lui de professor de fizica de liceu. Un economist de valoare – Ilie Serbanescu – explica pe la Antena 3 lucrurile asa de frumos si limpezi ca iti este si rusine sa-l contrazici. Reducerea de TVA daca nu aduce bani multi la buget, diferenta va trebui sa fie acoperita de la investitii, investitii care in peste 80 % din cazuri sint castigate de firmele straine. Pai daca investitiile se reduc atunci astia ce mai fac in aceasta tara. Si poporul sa aiba produse la preturi mai mici iar leul sa fie mai pternic?. Acest lucru nu este in atentia U.E. si a presedintelui ales din cauza de facebook. Poporul roman trebuie sa stea mereu cu mina intinsa la Troica si sa-si distruga tot ce se poate distruge. Si
    sa-si vinda pe nimic pamintul, padurile, bogatiile ca in Grecia iar oamenii sa fie adusi in situatia de slugi. Ati vazut ca U.E. nu vrea reducerea TVA-ului de la 24 % la 19 %. Pai de ce?

  3. klaus, da-i dracului pe cei din pnl !!! fa-ti un nou partid (precum pmp) care va avea succes . pmp nu a avut succes pentru ca basescu nu mai era popular. klaus, fii bonapartist, lasa partidele, fii cu poporul!

    • Precum PMP!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998