CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Și dacă Sorin Grindeanu nu se dă plecat?

1 comentariu / 1761 vizualizări / 8 iunie 2017

A absentat de la votul final. Pentru o lege extrem de importantă din programul de guvernare. A absentat de mână cu ministrul Finanțelor. Este semn rău. Tot ce se poate ca Sorin Grindeanu să fie pe făraș. Iar PSD să se afle în căutarea unui nou Guvern. Dar ce ne facem dacă prim-ministrul nu se dă plecat?
România a trecut printr-o experiență unică. Un personaj politic de primă linie, șef al celui mai important partid politic aflat la putere și deținând funcția de prim-ministru, a demisionat, pe rând și pe neașteptate, din ambele demnități, fără a fi făcut, până în prezent, dovada că cineva i-a făcut brânci. Victor Ponta a fost, din această perspectivă, un caz cu totul și cu totul aparte. Unic în istoria recentă. Astăzi, s-ar putea să avem de-a face cu un al doilea caz. La fel de unic. Să ne aflăm în situația în care un premier, tot PSD, de astă dată Sorin Grindeanu, să nu mai beneficieze de nicio susținere politică din partea coaliției majoritare și, în primul rând, din partea partidului său, dar să refuze să se dea plecat. Ce se întâmplă într-o asemenea situație?
Până în urmă cu o săptămână, așezând și reașezând piesele pe tabla de șah politic, am ajuns la concluzia că PSD, cu Liviu Dragnea în frunte, nu își va asuma riscul de a da jos premierul. Chiar dacă acesta și-a creat o camarilă cu o altă agendă politică decât cea a majorității care susține Guvernul. Mă gândeam, firește, la o serie de impedimente legate de marja de joc anti-PSD care i se oferă președintelui României cu ocazia nominalizării unui nou prim-ministru. Astăzi, situația pare diferită. Să vedem de ce.
La Curtea Constituțională, a învins, simbolic vorbind, faimoasa Ordonanță 13. Infracțiunea de abuz în serviciu, care oricum este aproape unică în peisajul penal al Uniunii Europene, nu mai poate exista decât în măsura în care Guvernul, printr-o ordonanță de urgență, sau Parlamentul, printr-o lege, fixează un prag al prejudiciului adus prin săvârșirea respectivului abuz. Din momentul publicării deciziei CCR și până când Guvernul sau Parlamentul se vor învrednici să fixeze un prag, toate cauzele aflate pe rol sunt nule. Inclusiv cel de-al doilea dosar al lui Liviu Dragnea. În acest moment, pare exclus ca Liviu Dragnea să mai ajungă după gratii. Și mai mult decât atât: este suficientă o modificare a legii, astfel încât el să capete dreptul de a fi prim-ministru, în ciuda unei condamnări cu suspendare pentru o cauză mai degrabă politică decât penală. Teoretic cel puțin, coaliția majoritară ar putea da bătălia finală cu Klaus Iohannis. Aceasta presupune, însă, trimiterea pe tușă a lui Sorin Grindeanu.
În altă ordine de idei și ținând de alte considerente, Sorin Grindeanu se pare că e silit să își facă bagajele. În realitate, el nu și-a asumat una dintre cele mai importante legi promovate de PSD. Legea salarizării unitare. Un act normativ pe care România nu îl are decât la interval de zeci de ani. Guvernul nu își asumă, sub conducerea lui Grindeanu, nici alte obiective majore din programul de guvernare, cum este, de pildă, Legea fondurilor suverane. Legea pensiilor, un alt proiect important, va bate pasul pe loc sau s-ar putea chiar împotmoli, dacă Guvernul procedează în același mod în care a procedat și cu salarizarea unică. Sorin Grindeanu, în calitate de premier, a lipsit de la votul din Camera Deputaților. Luându-se de mână cu ministrul Finanțelor. Care a lipsit și el. Ce fac cei doi demnitari? Pun sub semnul întrebării cel mai important act normativ promovat de PSD+ALDE?
Și mai interesant este că Sorin Grindeanu sugerează că, nefiind parlamentar, ar fi trebuit să primească o invitație pentru a fi prezent la eveniment. Și că nu ar fi primit. E o sugestie cu dus-întors. Sunt convins că, dacă și-ar fi exprimat dorința, porțile Palatului Parlamentului s-ar fi deschis instantaneu. Să admitem însă că în mod intenționat nu a fost invitat. Din punctul de vedere al deznodământului, e același lucru. Înseamnă că nu a fost invitat pentru a i se bate obrazul, urmând să i se facă vânt.
Dar ce ne facem dacă, într-adevăr, așa cum susțin mai mulți, în frunte cu Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu este un personaj politic cu dublă comandă? Adică arondat și unui serviciu secret. Și să ne gândim la ipoteza în care i se ordonă să nu părăsească puntea, chiar dacă majoritatea îi solicită acest lucru. Se naște, într-un asemenea scenariu, o criză politică. Pentru a-i face vânt, PSD trebuie să îl lipsească de cabinet. Să îi determine pe miniștri să demisioneze. Dar, și în această ipoteză, Grindeanu se poate împotrivi, nominalizând alți miniștri pe care, dacă are o înțelegere cu Klaus Iohannis, acesta îi va omologa.
Ei bine, dacă așa stau lucrurile, singurul mecanism prin care Grindeanu poate fi aruncat peste bord va fi o moțiunea de cenzură, făcută de majoritate împotriva propriului Guvern. E uluitor, nu? Va fi extrem de grav dacă vom trece printr-un asemenea simulacru de mecanism democratic. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Ehei nea Rosca, inca stapinesti bine arta de-a ascunde adevarul, in spatele multor adevaruri. Se pare insa ca n-ai invatat ninica!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998