CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Si totusi, ce ascunde scandalul tirgului de turism de la New York?

0 comentarii / 2345 vizualizări / 27 aprilie 2022

Scandalul dezastruoasei prezentări a României la ”marele” tîrg de turism de la New York e departe de a se fi stins, sau cel puțin așa ar trebui să fie, pînă se lămuresc marile mistere din spatele său. Deloc puține, am spune. De la dubioșenia tîrgului însuși, la minciunile lansate în spațiul public de ministerul turismului și, mai ales, la stupefianta decizie de anulare a tuturor participărilor țării noastre la evenimente similare în acest an.

Să reamintim pe scurt.

Între 18-20 martie, România participă la un tîrg de turism la New York cu un stand compus din fotografii A4, pentru întregul eveniment statul investind amețitoarea sumă de opt mii de dolari.
Timp de zile bune după eveniment nu se știe nimic în media de la noi, pînă cînd, pe 5 aprilie, e postată pe Facebook de către consulatul român la New York o fotografie cu mîndrii organizatori români în fața unui stand jenant. Iese scandal în presă, pe bună dreptate, ministerul Turismului e pus la zid.

În replică, ministerul difuzează un material nervos către marele public în care afirmă, între altele:

”Participarea la târgul de turism de la New York, cu pachet de bază, a fost inclusă în lista manifestărilor expoziționale internaționale pentru anul curent. Documentul a fost întocmit și agreat în cadrul consultărilor desfășurate la sediul instituției cu reprezentanții asociațiilor, federațiilor și patronatelor de profil, iar ulterior aprobat prin ordinul ministrului antreprenoriatului și turismului nr. 80/27.01.2022. Amenajarea standard, oferită de organizatorul Travel and Adventure Show țării noastre și tuturor celorlalți expozanți care au optat pentru această ofertă, constă în decor format din pânză de culoare neagră, amplasată pe pereții despărțitori și pe mese, și afișaj de țară, fiind specifică manifestării expoziționale din New York de mai bine de 20 de ani.
Respectiv, acest tip de amenajare a fost întâlnită și la edițiile anterioare, iar ministerul a plătit anul acesta suma de 7.990 dolari. Din 200 de expozanți, peste 90% au optat pentru organizarea standului în formatul precizat anterior, pus la dispoziție de organizator”.

Și acum, să o luăm metodic.

În cele două ordine ministeriale din ianuarie în care se stabilește – respectiv se modifică – lista de participări ale României la tîrguri de turism, New York Travel and Adventure Show este declarat cel mai mare tîrg american de profil, și se dau cifre legate de edițiile sale anterioare.
Și mai aflăm că participarea României la respectivul tîrg fusese bătută în cuie de minister pe data de 27 ianuarie, pentru perioada 18-20 martie.

Numai că există mici probleme.

Travel and Adventure Show nu e nici pe departe cel mai mare tîrg de turism din SUA și nu au existat alte ediții la New York, ceea la care a participat România fiind prima.

La New York a existat timp de 17 ani o ediție anuală a unui tîrg numit New York Times Travel Show, organizat evident, de ziarul cu același nume. Dar nici măcar acela nu avea tradiția ”de mai bine de 20 de ani” de care vorbește ministerul condus de liberalul Constantin Cadariu.

După izbucnirea pandemiei, organizatorii au anunțat decizia de a renunța definitiv la tîrg.
A fost momentul pe care l-a speculat o altă firmă, Unicomm, condusă de doi frați americani, organizatoare a unui alt tîrg, Travel & Adventure Show, care se derula anual în cîteva orașe americane.
John Golicz, șeful TAS, povestește într-un interviu cît de precipitată a fost organizarea ediției new-yorkeze, după forfaitul NYT, pentru că deja calendarul pe 2022 era întocmit.
Cu mari eforturi, s-a reușit programarea evenimentului între 28 și 30 ianuarie.
Ordinul ministerial de participare a României s-a semnat cu o zi înainte, pe 27 ianuarie.
Explicația e simplă: pe 11 ianuarie, organizatorii americani anunțaseră amînarea pentru 18-20 martie, din cauza Covid-19.
11 ianuarie era cu o zi înaintea ordinului ministerial nr.14 prin care se aproba lista de participări ale României la tîrguri, în 2022, inclusiv cel de la New York.

În aceste condiții, se naște întrebarea: dacă participarea României la New York în perioada 18-20 martie fusese stabilită, în premieră, pe 12 ianuarie, la o zi după anunțul amînării, de ce nu există un ordin ministerial pentru aprobarea participării țării noastre la ”cel mai mare tîrg american” în perioada inițială, adică 28-30 ianuarie? Un ordin care ar fi trebuit semnat cel mai tîrziu pe la finele lunii decembrie 2021.

E ca și cum ministerul lui Cadariu ar fi știut încă înaintea americanilor că povestea se va amîna, astfel că ambele ordine, din 12 și 27 ianuarie, includ perioada 18-20 martie. Ceea ce, evident, este exclus.
Și nu rămîne în picioare decît varianta că participarea de la NY a fost decisă pe picior, imediat după revenirea la treabă la minister și la consulat, după sărbătorile de iarnă.

Cît de important este, însă, tîrgul respectiv?

Explică deputata USR Denisa Neagu, membră a Comisiei pentru Antreprenoriat și Turism, într-o interpelare parlamentară:

”Ministerul susţine că nu puteam lipsi de la acest târg, pentru că este cel mai mare dedicat turismului. Fals! Târgul din New York este parte a unei caravane de evenimente similare organizate de o firmă mică, iar evenimentul este mai degrabă unul regional, decât internaţional. La ediţia din acest an au participat trei ţări europene: România, Croaţia şi Cehia. Ţările cu mult mai atractive pentru americani, precum Franţa, Germania, Grecia sau Ungaria au lipsit. Cel mai mare tîrg din SUA este IMEX America, cu peste 2.200 de expozanţi, din peste 200 de ţări”.

Trei țări est-europene mari și late au bifat prezența la prima ediție a tîrgușorului american de la New York, din întreg bătrînul continent.
Un tîrgușor la care România s-a decis să participe în ultima clipă, grație norocului amînării evenimentului, pe bani puțini și cu efecte benefice nule.
Un eveniment pentru care, însă, s-a mințit, așa cum am demonstrat mai sus, în acte și luări de poziție oficiale.

De aici, două mari întrebări pe adresa guvernanților:

1) Care a fost, cu adevărat, motivul participării precipitate a României la prima ediție a unui eveniment turistic-surogat, menit a ocupa grăbit locul lăsat gol de un tîrg anual new-yorkez cu mai mare tradiție? Cineva de la consulatul României la NY o fi vrut să lase impresia că lucrează sau e altceva la mijloc? Vreun cîntec de sirenă al celor de la Unicomm, disperați că țările europene nu participă la ”marele” lor tîrg?
2) Care e explicația stupefiantei decizii a ministerului Turismului de a anula, după izbucnirea scandalului, toate participările României din acest an la tîrguri internaționale de turism? Sindromul văcarului nervos pe sat? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998