Soc: redactorul-sef al ”Adevarului” si-a mintit doi ani parintii ca a ucis oameni la Revolutie
0 comentarii / 1932 vizualizări / 12 mai 2011
Redactorul-șef al unuia dintre cele mai importante ziare, ”Adevărul”, și-a mințit proprii părinți timp de doi ani de zile, ca și consătenii, că ar fi împușcat doi oameni în timpul evenimentelor din decembrie 1989, pe motiv că ar fi fost teroriști. Dezvăluirea aparține chiar celui în cauză, și a fost făcută în aceste zile, într-un editorial.
Jurnalistul Grigore Cartianu relatează cu lux de amănunte, în două materiale consecutive, modul în care și-a mințit consătenii din localitatea Brădicenii Gorjului, dar și proprii părinți, în legătură cu faptul că ar fi ucis doi presupuși teroriști, la Revoluție, Amănuntele furnizate au mers pînă la locul unde i-a împușcat, cu un pistol-mitralieră Kalașnikov: pe unul în cap, pe al doilea în inimă.
”Le-am povestit cele mai palpitante întâmplări inventate vreodată. Cum veneau teroriştii pe după căminele studenţeşti din Regie, cu ditamai puşcoacele, cu veste antiglonţ şi cu ochelari în infraroşu. Şi cum i-am aşteptat după nişte boscheţi, pe malul Dâmboviţei, în faţa cantinei R1. Iar când au vrut să ne facă zob cu armele lor infernale, pac!, am doborât unul. Şi iar pac!, l-am dat gata pe altul. Unuia i-am tras drept în frunte, am precizat eu. Era terorist-miliţian, nu încape îndoială. Iar celuilalt i-am tras în inimă. Aici nu mai sunt sigur, dar cred că era securist. Aşa mi s-a părut după uitătură. În orice caz, era terorist, deci trebuia să moară” relatează jurnalistul care, de ani de zile, îl acuză pe Ion Iliescu de ascunderea adevărului privind revoluția și teroriștii.
El a mărturisit abia după doi ani părinților adevărul, ceea ce le-a produs bătrînilor o vie ușurare la gîndul că fiul lor nu era un criminal. De asemenea, Cartianu recunoaște, după 21 de ani, în editorialele amintite, că absolut nimic din cele relatate părinților și consătenilor nu fusese real, ci doar produsul imaginației sale.
”De ce am croşetat povestea asta? Simplu: pentru că îmi era ruşine să vin acasă, după opt zile de revoluţie în care au murit peste 60.000 de români (aşa ştiam atunci), şi să spun că n-am împuşcat niciun terorist. Mi se părea că, într-o ţară plină de eroi, aş fi trecut drept cel mai mare tolomac. Să ai 21 de ani, armata făcută la paraşutism, să ţi se dea pe mână un pistol-mitralieră cu 120 de cartuşe şi să nu pui umărul la victoria Revoluţiei” explică el motivul fabulațiilor. (B.T.Iacob)
foto: revolutie.ro
Comenteaza