CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Strigatul de disperare al lui Patriciu

0 comentarii / 1814 vizualizări / 20 ianuarie 2011

Dinu Patriciu e nervos și supărat nevoie mare. Trăiește și el, de ceva vreme, drama pe care au trăit-o, înaintea lui, Viorel Cataramă ori Valeriu Stoica, oameni care au ajutat PNL în momente grele și au sfîrșit prin a fi înjurați de liberali înșiși. Supărarea lui Patriciu are un nume foarte concret, Crin Antonescu, și răbufnește într-un interviu apărut azi, în ”România liberă”.

Afaceristul care a decis, la un moment dat, înlocuirea lui Tăriceanu, la cîrma PNL, cu Antonescu, nu mai e consultat nici măcar în problemele majore. El recunoaște, în interviu, că nu a discutat nimeni din partid cu el despre alianța cu PC. Și se arată deranjat și de prezența trustului lui Voiculescu în preajma liberalilor, afirmînd, acru: ”Eu cred că un trust de presă care-şi asumă o poziţie politică într-o ţară ca România este un grup de presă care va ateriza forţat (…)Nu cred că ar trebui să existe monedă de schimb între presă şi politică. Există doar o percepţie falsă a lumii politice româneşti cu privire la modul în care mass-media poate influenţa publicul”.

Afaceristul își exprimă, de asemenea, regretul că s-a implicat în campania prezidențială, prin scandalul copilului lovit de Băsescu, deși ”atunci spuneam adevărul şi am vorbit despre acel moment încă din 2004, dinainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale de atunci”.

Patriciu explică de ce se declară nemulțumit de PNL și PSD: ”Partidele trebuie să facă şi ele un schimb de generaţii. Avem deja mii de tineri foarte bine pregătiţi, cu experienţă prin lume, am putea lua şi noi exemplele din alte ţări, unde tineri bine pregătiţi, fără ideologie se află în guvern. Poţi trece astăzi destul de uşor de la politică la afaceri”. El nu ezită să îl taxeze de-a dreptul tăios pe Crin Antonescu, despre care spune că e un tînăr profesor și ar trebui să fie mai mult de atît: ”Despre ce vorbim? Eu mă gândesc la oameni cu experienţe în mari corporaţii, cu şcoli serioase în spate, care ştiu cum funcţionează lumea de astăzi. Politica nu poate fi o meserie şi nu se poate face politică cu salariaţi. Politica se face cu oameni independenţi material”. Mult mai bine îl vede magnatul pe Tăriceanu, despre care spune că ”e om de afaceri şi a ştiut cum să treacă onest de la afaceri la politică. E din aceeaşi generaţie cu mine: suntem aripa tânără care iese la pensie”.

Finalul interviului e de-a dreptul aiuritor, am spune: întrebat de reporter dacă mai susține necesitatea unui partid tînăr, Patriciu răspunde, textual: ”Nu pot să vă dau un răspuns la această întrebare. Depinde de foarte multe lucruri, de compatibilitatea cu ideologia şi orientarea trustului (meu n.n.) de presă”.

Altfel spus, după ce tot interviul vorbește despre neimplicarea trustului său în politică, Patriciu ”vede”, la sfîrșit, un partid modelat după ziarele sale.

De ce a ieșit mogulul la rampă cu un asemenea interviu, nu tocmai măgulitor pentru PNL și Crin Antonescu, în special? Ne-am permite să avansăm cîteva ipoteze.

Cu cîteva luni înaintea alegerilor prezidențiale, dinspre PNL au început să parvină semne că Antonescu a început să ia distanță vădită de mentorul său, Patriciu. Că nu îl mai ascultă. Și că a fost ”preluat” de alți oameni și de alte cercuri de influență, iar legătura cu Patriciu se mai ține, într-un fir subțire, doar prin Adina Vălean. În ce ne privește, nu am dat crezare acelor zvonuri la acea vreme, dar acum, iată, ele se dovedesc întemeiate. Elemente în favoarea acestei teorii s-ar mai fi găsit.

Spre exemplu, în august 2009, înaintea alegerilor prezidențiale, Patriciu își manifesta subtil, într-un interviu dat Corinei Drăgotescu, la Impactnews, disponibilitatea de a deveni premier în cazul unei victorii a lui Crin. El spunea că ar accepta postul dacă ar exista anumite condiţii preliminare, ”o majoritate parlamentară care să gândească într-un sens reformator, dincolo de etichete politice, dispusă să-şi asume responsabilitatea politică a modernizarii reale”.

Replica lui Crin a venit cîteva săptămîni mai tîrziu, într-o conferință de presă, la Alba Iulia: „Nu îmi asum programul domnului Patriciu şi nici nu cred că este vorba despre un program. Sunt nişte idei ale unui om de afaceri de anvergură care este normal să vorbească, să scrie despre situaţia de criză”, a spus Antonescu . Candidatul liberal a adăugat că rolul lui Dinu Patriciu în campania sa electorală a fost” mult supralicitat de presă”. Întrebat dacă într-un viitor guvern liberal va exista o funcţie pentru Dinu Patriciu, Crin Antonescu a infirmat acest lucru, spunând că „există oameni care fac treabă bună acolo unde sunt şi nu are rost să-i luăm de acolo”.

Ce nu se știa public la acea vreme sigur știa, însă, Patriciu. Anume că, în căutarea unui premier al alianței PNL-PSD-UDMR, liberalii au mers cu propunerea la Ion Țiriac, care i-a refuzat. Dezvăluirea a făcut-o, în octombrie , secretarul general al PNL, Radu Stroe, la Antena 3, acesta mai precizînd că și Isărescu a refuzat oferta, pe care a acceptat-o, finalmente, Klaus Iohannis. Stroe nu a uitat să puncteze, însă, că nicio clipă nu s-a discutat cu Patriciu.
Un afront mai mare nici că s-ar fi putut imagina pentru Patriciu, din partea PNL.

Și totuși, s-a găsit un afront și mai mare, și el a venit recent: alianța PNL cu trustul de presă al lui Voiculescu. Cu un afacerist pe care Patriciu nu îl poate suferi, organic, și care i-a luat locul în inima lui Crin Antonescu. Suficient încît să îi ofere ceea ce a refuzat să îi ofere lui Patriciu, adică funcții înalte în stat. A fost, probabil, lovitura de grație pentru fostul boss al Rompetrol, care a simțit nevoia să spună public ceea ce simte.

Acum, probabil că Patriciu se gîndește, cu nostalgie, la vremurile cînd decidea dacă premierul României trebuie sau nu să își dea demisia ori cine trebuie pus în fruntea PNL. Și își mai amintește, poate, în treacăt, cum a fost umilit de liberali Viorel Cataramă, cel care a salvat și a readus PNL în parlament în 1996, după dezastrul produs de Câmpeanu. Ori cum e înjurat de aceiași liberali Valeriu Stoica, cel care a salvat PNL de soarta PNȚCD în 2000, prin ieșirea din noua CDR. Concluzia amară a magnatului ar fi că și în politică nimeni nu prea mai e profet în țara lui. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998