CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Studiu ANPC: cum e furata Romania de firmele occidentale. Fara sa-i pese!

5 comentarii / 3227 vizualizări / 17 septembrie 2019

Un studiu realizat de ANPC arată că 22,78% din totalul produselor verificate prezintă diferenţe în România faţă de versiunea comercializată în Vestul Europei, a anunțat, azi, Paul Anghel, director general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor din România (ANPC), într-o conferinţă de specialitate.

„Am verificat în funcţie de etichetele care ne-au fost prezentate în studiul european. Acolo au fost analizate 128 de produse. Din aceste 128 de produse au fost găsite în România produse identice de acelaşi producător, dar unele dintre ele veţi vedea cu cantităţi diferite, diferenţe privind compoziţia, cu absenţa unor ingrediente, sau cu prezenţa altor ingrediente, diferenţe privind proporţiile anumitor ingrediente sau diferenţe privind parametri rezultaţi din declaraţiile nutriţionale. Au fost găsite 79 de produse, s-au constatat diferenţe la un număr de 18, reprezentând 22,78% din totalul produselor verificate”, a spus Paul Anghel, conform Agerpres.
El a precizat că Autoritatea nu doreşte sau nu poate să spună în mod clar dacă există sau nu dublul standard.
Printre produsele la care s-au identificat diferenţe, Paul Anghel a menţionat printre altele Freeway, Fanta şi Milka.

Astfel, în România sucul Freeway conţine 3% suc de portocale, iar în Spania ajunge la 8% şi în Franţa la 10%, iar în Italia la 20%. În cazul sucului Fanta, în România conţinutul de suc de portocale este de 5%, iar în Spania de 8%, Franţa 10% şi în Italia de 12%.
La ciocolata Milka s-a descoperit o cantitate de alune de 17% în România, iar în Franţa este de 22%.

Reamintim că, acum cîteva luni, Comisia Europeană a evaluat diferențele de compoziție ale produselor alimentare la nivelul Uniunii, în scopul interzicerii dublelor standarde, dar România este singura țară fostă comunistă care nu a trimis informații în acest sens. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

  1. ANPC nu e o institutie abilitata pentru controlul alimentelor, nu are nici competenta si nici capacitatea pentru un control atat de dificil de efectuat din punct de vedere stiintific si legal

  2. Oare daca ai posibilitatea de a compara, doar de a compara etichetele( dupa ce le traduci) asta te face incapabil sau incompetent?

  3. @Franklin: Altfel este totul in regula?!

    • Nope, asa este, suntem consumatori de mana a doua. Rezolvarea e simpla, trebuie sa boicotam toate marile branduri care au aceasta politica la nivel de program. Controlul alimentelor se face de catre ANVSA, nu s-ar face sau ca s-ar fi facut vreodata la modul serios.

      • Mi-a placut boicotul ala cu Petromul de le-a crescut cifra de afaceri cu ceva de nici ei nu credeau!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998