CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Sub asediul propriului guvern

0 comentarii / 1500 vizualizări / 5 octombrie 2011

Presedintele Traian Basescu avertizeaza Guvernul si opinia publica asupra faptului ca este posibil ca si alte multinationale sa urmeaze exemplul Nokiei. Si sa plece. Reducand astfel si mai mult PIB-ul Romaniei. Simultan, Guvernul presedintelui-jucator declanseaza impotriva multinationalelor doua operatiuni extrem de importante. Ele sunt atacate atat la Bucuresti, cati si la Bruxelles, pentru ca s-ar fi inteles asupra preturilor. Iar ANAF, lucru nemaintalnit inca in practica mondiala, face nici mai mult, nici mai putin decat investigatii asupra modului in care multinationalele au stabilit preturile la carburanti. Pentru ca circul sa fie complet, o ancheta internationala printre multinationale plaseaza Romania in cea mai proasta pozitie din punctul de vedere al Codului fiscal si al predictibilitatilor in materie legislativa. Iar ca titlul sa fie mai bine inteles, mai consemnez faptul ca teoria si practica prin care s-au fixat accizele pentru anul viitor reprezinta o porcarie. Totul se indreapta impotriva romanilor.
Sa incepem cu sfarsitul. In mod deliberat, pentru al treilea an consecutiv, la intelegere cu Guvernul, Banca Nationala a Romaniei a lasat sa se deprecieze leul, astfel incat, conform unei legi tampite, sa poata fixa nivelul accizelor pentru anul viitor in functie de cursul leului din ultima zi a lunii septembrie. Si, evident, romanii vor plati mai mult in anul viitor toti combustibilii si derivatii acestora, bauturile alcoolice, tutunul si alte produse accizate. Cei mai optimisti experti apreciaza ca, in ansamblu, prin aceasta jonglerie a Bancii Nationale, viata va deveni cu 5 la suta mai grea. Cei mai pesimisti vorbesc de 10 la suta.
De ce am folosit un cuvant atat de greu pentru a caracteriza aceasta operatiune? In primul rand, pentru ca este total irational sa stabilesti nivelul accizelor pentru un an intreg in functie de cursul dintr-o singura zi a unei monede, in general destul de fluctuanta. Daca nu s-ar fi dorit transferarea unei noi poveri pe capul romanilor, atunci indicatorul de referinta ar fi putut fi cursul mediu pe primele noua luni. Sau pe ultimele douasprezece luni. In niciun caz nu s-ar fi recurs la cursul unei singure zile, care poate fi atat de usor manipulat de BNR.(Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998