CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Surpriza: Ciolos da atacul la Iohannis in problema UE

2 comentarii / 4280 vizualizări / 14 martie 2017

Coincidență stranie ori ba, fostul premier Dacian Cioloș a ieșit duminică seara cu o poziție neașteptat de tranșantă pe chestiunea reformării UE la doar cîteva ore după un demers asemănător al președinției, prin intermediul consilierului prezidențial Leonard Orban. Numai că Cioloș are o poziție sensibil diferită și de-a dreptul critică în raport cu cea a Cotrocenilor.

După cum scriam și noi, ieri, președinția lui Klaus Iohannis a dat semnalul oficial că nu are propria viziune asupra noii organizări europene și că e gata să se supună necondiționat planurilor nucleului dur al noii UE, începînd cu cedarea de și mai multă suveranitate.
Strict declarativ, e drept, președintele continuă să se opună ideii de Europă cu mai multe viteze.
În același timp, consilierul Leonard Orban a declarat că țara noastră nu se alătură grupului de la Vișegrad pentru simplul fapt că are viziuni total diferite în raport cu acesta, mai ales în cazul Poloniei și al Ungariei. În plus, Orban s-a arătat rezervat față de intrarea în zona euro, arătînd că aceasta este ”o formulă de cooperare doar la un nivel unor state membre”.

Cîteva ore mai tîrziu, fostul premier Dacian Cioloș a postat pe siteul Hotnews un material în care are poziții sensibil diferite, ba chiar critice, fie și indirect, la adresa președinției. În primul rînd, Cioloș tinde să justifice necesitatea mai multor viteze în UE:

”De multe ori, proiecte ambițioase pentru 15, 25 sau 28 de state membre, au fost frânate de un sigur stat membru sau de o mână de state membre care nu au fost de acord cu progresul integrării sau nu și l-au putut asuma(…) Timpul consumat în negocieri cu parteneri mai sceptici trece în defavoarea stabilității Uniunii”.

Cioloș mai spune că declarațiile nu sunt suficiente și e nevoie ca România să prezinte și soluții concrete, unele care să vină de deasupra guvernelor de la noi, indicînd, astfel, președinția, indirect:
”Nu este deloc suficient ca România să spună nu, nu vrem mai multe viteze în Europa. Această abordare autocentrică ne poate scoate automat din joc. Trebuie să fim capabili să arătăm care sunt propunerile noastre concrete, care este parcursul pe care și-l asumă România indiferent de cine se află la guvernare, și care este contribuția României la această dezbatere și la viitorul UE”.

Fostul premier mai avertizează, în treacăt, că România contează prea puțin în acest proces decizional. ”România nu a reușit să se impună în UE așa cum a făcut-o, de exemplu, Polonia”.
El mai spune și că trebuie să aderăm curînd la zona euro, plasîndu-se pe o poziție similară cu cea a lui Traian Băsescu: ”Nucleul dur se va forma inevitabil în zona Euro. România ar trebui să își asume ferm un calendar de aderare la Euro(…)Vom face parte din nucleul dur al Europei în mod implicit atunci când vom fi în zona Euro”.

Lovitura dură e păstrată pentru final, acolo unde Cioloș dezvăluie că i-a prezentat lui Iohannis încă de anul trecut un proiect cu direcții de acțiune în privința reformării UE care ar fi trebuit amplu dezbătut, dar despre care nici nu s-a aflat măcar:

”Anul trecut, după referendumul pro Brexit din Marea Britanie am prezentat Președintelui, liderilor partidelor parlamentare și europarlamentarilor români o analiză realizată de Cancelaria Primului ministru și câteva direcții de acțiune, anticipând inclusiv reforma europeană care începe să prindă acum contur. Multe dintre acele recomandări și direcții de acțiune sunt încă valide și ar putea constitui o bună bază de pornire pentru definirea obiectivelor și rolului României în acest proces” mai spune fostul premier. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Asta e tara in care am trait si nu stiu daca voi mai trai in romania

  2. Daca mai aveati dubii cu privire ca cine il ghidoneaza pe aceasta nulitate de om politic ! Este purtatorul de mesaj al UE in colonie ….Antiroman pana in maduva oaselor …si il mai cheama si dacian ! Halal sa-i fie!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998