Surupaceanu: In Romania, Basescu restructureaza saracia
0 comentarii / 1354 vizualizări / 16 iunie 2011
În condițiile în care România este penultima țară din Europa potrivit PIB-ului pe cap de locuitor, Traian Băsescu vrea să restructureze sărăcia, afirmă deputatul pesedist Mugurel Surupăceanu, într-un comunicat remis redacției.
”În topul PIB-ului/cap de locuitor, Bucureştiul deţine poziţia fruntaşă cu o cotă de 60334,9 lei, din care peste 60% o reprezintă numai serviciile. De altfel, capitala e un caz foarte interesant, fiindcă are un PIB pe locuitor mai mare decât media Uniunii Europene (113% raportat la media UE), depăşind în 2010, conform Eurostat, 25 din 26 de regiuni franceze şi 26 din 35 de regiuni britanice. Din păcate, Bucureştiul e numai o excepţie, întrucât situaţia celorlalte zone ale ţării (luate pe regiuni de dezvoltare) este cu totul alta. În Top 20 al sărăciei europene, România şi-a clasat 6 regiuni, după cum urmează: Regiunea Nord-Est (locul 2), Regiunea Sud-Vest Oltenia (locul 6), Regiunea Sud-Est (locul 8), Regiunea Sud-Muntenia (locul 10), Regiunea Nord-Vest (locul 15) şi Regiunea Centru (locul 19). Per ansamblu, conform datelor prelucrate în 2011 pentru anul 2008, România este penultima ţară potrivit PIB-ului pe cap de locuitor, cu 47% din media europeană, în această privinţă, fiind depăşită numai de Bulgaria (44%).
Ţinând cont de capacitatea de dezvoltare a fiecărui judeţ pe aceste trei axe (industrie, agricultura, servicii), cred că viitoarea reorganizare ar putea să grupeze judeţele conform dominantei economice a acestora, pentru a eficientiza investiţiile, canalizându-le pe ramuri bine definite cu un serios potential de dezvoltare durabila. Aceasta nu ar presupune un tratament de investiţii aplicat exclusiv unui domeniu, ci definirea unei dominante care să menţină baza economică a fiecărei regiuni viitoare. Mi se pare că acest fapt e posibil, însă regret că guvernul îl ignoră. Potrivit împărţirii sale, România nu va face decât ceea ce n-ar trebui să facă: îşi va adânci decalajele şi îşi va rata şansa la o dezvoltare durabila”, comentează Surupăceanu. (R.G.)
Comenteaza